Zimsko spanje mame medvedke

and23  

član od: 24.1.2009

sporočila: 5

tema odprta - 23. avg 2012 9:15 | ogledi: 7.672 | odgovori: 12

Pozdravljene kuharice!

Naj najprej povem, da vas vse zelo občudujem, ne le zaradi znanja in izkušenj, ki jih imate, temveč predvsem zaradi tega, ker vse to tako srčno delite. Žal nimam znanja iz kuhinje mojih babic in mame, sem pa to nadoknadila z vašo pomočjo!

Torej, decembra pričakujem dojenčka in kot se za mamo spodobi, sem začela gnezdit, kot da bo takrat konec sveta in kuhinja zaprta, hihihi. torej, v shrambi imam že polno kozarcev sadnih kompotov, paradižnikov in bučk. Bila bi zelo vesela še kakšnega predloga za v shrambo. morda kakšno omakco ali kaj podobnega, vendar ne vem kaj mi bo pri dojenčku prišlo prav... v forumih sem iskala, pa je toliko vseh mnenj in predlogov, da na koncu sploh ne vem kaj naj naredim. Mogoče se vam zdi, da kompliciram...

Malce me je začela dajati panika pred novo članico, pa ker zelo rada kuham in packam v kuhinji, bi si kakšno stvar rada poenostavila že prej, ko je toliko okusnega in domačega na vrtu. Upam, da me boste razumele.

 

Že vnaprej hvala za vsakršen predlog,

vaša Andreja

 



kuharicaMica

Temo je spremenil(a) and23 dne 23. avg 2012 9:16

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. avg 2012 9:56

Tako lepo si napisala. Samo to bi ti rekla, ti kar gnezdi naprej in uživaj v pričakovanju. Ne delaj si odvečnih skrbi. Res pa je, da boš decembra težko kaj odrezala z vrta, zato to le naredi zdaj, ko je vsega v izobilju. Sama bolj malo vlagam, ker živim po letnih časih, pa tudi ker se bolj malo poje pri nas. Tako nisem najboljši zgled za to vrsto nasvetov. Dobila jih boš od naših pridnih članic.

Moj nasvet je, da se nič ne sekiraj, nobena panika ni potrebna. Potrudi se, da boš svojo dojenčico čimdalj dojila, ob letu osorej ji boš pa že delala sveže omakice in ribala sveže sadje.

 

naor

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

23. avg 2012 10:26

Pridna si. Kar si pripravila do sedaj ti bo zelo prav prišlo, brez dvoma. Ampak tvoja dojenčica, ki se bo baje rodila v decembru, bo počakala na novo sezono sadja in zelenjave iz katere ji boš, ko bo čas za to, pripravljala kašice in juhice.

zeta

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

23. avg 2012 10:50

Kot pravi Zeta, za dojencka bo spomladi sveze sadje in zelenjava  - zanjo bos vsaj na zacetku pripravljala manj slano, z manj zelisci,... Vse kar bos pripravila zdaj, ti pa bo prislo prav. Ce imas moznost, nekaj zelenjave zamrzni.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

23. avg 2012 13:09

Po moje pa je mislila, kaj bi si pripravila zase in partnerja, ker z majhnim dojenčkom ne bo mogla kuhati...

Če sem narobe razumela, oprostite mojemu smetenju.

Tebi and23, pa želim lepo, zdravo in mirno nosečnost.

Vesnuska

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

23. avg 2012 14:04

Andreja, čestitam!

Tudi jaz sem razumela, da boš pripravila kaj zase in za novopečenega očka, ker te skrbi, da potem ne boš imela toliko časa za kuho.

Meni so po carskem rezu (ko res nisem imela veselja skakati po kuhinji) prav prišle vnaprej narejene domače omake ter nekaj zamrznjenih jedi na žlico. Spomnim se krasnih bučnih omak, ki sem jih pripravila že poleti, ko je bilo buč čisto preveč. Ena kulinaričarska tetka mi je ob drugem rojstvu podarila zalogo breskovega kompota in zamrznjenih čuftov in sem se ji v mislih vsakič znova zahvalila, ko sem jih jedla. Še danes sem ji hvaležna zanje. Sestra pa mi je poklonila ogromen pisker ričeta, ki ga imam zelo rada in mi je pozimi večkrat prišel prav.

tulka

xsara  

član od: 28.7.2004

sporočila: 173

24. avg 2012 12:14

Vse kar si boš pripravila ti bo prišlo prav. Lasanjo, kake juhe, meso v omakah-to ni ravno za v shrambo, lahko pa spraviš v skrinjo.

Iz lastnih izkušenj ti pa svetujem, da bodi malo previdna pri sestavinah - jaz nisem smela skoraj nič jesti, če nisem želela da se dete od krčev zvija (čeprav vem da vsi govorijo, da ko dojiš lahko vse ješ, tudi med nosečnostjo sem, vendar jaz sem na koncu jedla juho, krompir, pščanca in ribe,pa še kako zelenjavo - vendar po bučkah, solati fižolu, grahu, svinjini... je imala blazne krče).

 

lp

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

24. avg 2012 14:45

Najprej iskrene čestitke, veselo pričakovanje še naprej.


Ker je imel prvi sinek krče, tudi jaz nisem upala ničesar jesti. Pri drugem sem jedla pa vse, razen fižola, gob, graha, surovega česna in čebule ter agrumov. Da želiš že zdaj čimveč pripraviti, je pa dobra ideja. Vsaj od začetka pride zelo prav.

Svetovale so ti že da skuhaš in zamrzneš jedi na žlico: pasulj, golaž, ješprenj, filane paprike, čufte, omake iz mletega mesa in veliko nakockane zelenjave, sladko zelje, tudi svaljke, knedeljne, sarme ..., v skrinjo pa lahko daš: sataraš, blanširano blitvo in špinačo za prilogo ali kremno juho, naribane bučke in kumare za ˝zos˝, bučke za recept testenine z  bučkami v smetanovi omaki ali njami bučke s sirom, bučke, cvetačo, brokoli za kremne juhe in omake, sveže očiščene in na 4 narezane paprike npr za recept raztresene paprike in za v omake, grah, lahko blanširaš stročji fižol, naredi si mezgo, zamrzni si slive za knedeljne in peciva, itd


In če smem, svetujem da si narediš tudi zalogo sladkorja, moke, wc papirja, šamponov, čistil, testenin, riža, plenic in čistilnih robčkov... tako z malčico ne bo treba takoj v trgovino, ta najnujnejše in kar pač ne moreš skladiščiti bo pa šel partner iskat. Ker ponavadi teh stvari ne kupujejo, so potem čisto zgubljeni med policami in nimajo pojma kaj se ponaavadi kupuje. Ali pa prihrani vsaj embalažo da mu pokažeš: tole kupi.

 

Srečno

lollypop

and23  

član od: 24.1.2009

sporočila: 5

24. avg 2012 21:46

Vau, super ste punce!

Vidim, da smo na isti valovni frekvenci. Točno to me skrbi- kako bi si kuho čim bolj poenostavila ipd. Dobre ideje, zares hvala vsem...

Če pa že ¨jamram¨, se pa lahko tudi pohvalim, da imam krasnega moža, za katerega me sploh ne skrbi, da se ne bi znašel v trgovini, pa tudi govejo župco naredi 1A:) Pa vseno se moram pripraviti, da ne bom imela pred sabo slabe vesti:)

pozdravček vsem

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

27. avg 2012 6:58

Vseeno pa ne pretiravaj s količino "skladiščene" hrane, da ne boste še nekaj mesecev jedli te zamrznjene hrane. Za kakšen teden ali dva mogoče še za kakšen dan ampak res največ za tri tedene in pa upoštevaj, da vama bo vmes zapasalo še kaj drugega kot bo v zamrzovalniku. Pa tudi kot so moje predhodnice povedale - odvisno ali bo imel mali(a) kakšne krče, ki bodo posledica tvojega prehranjevanja. Sveže pripravljena hrana je vendar sveže pripravljena in če partner obvala kuhanje goveje juhice, bo mogoče ob tvojih navodilih naredil še kaj, saj se bo želel izkazati s skrbjo zate in za otročka. Sama bi imela raje zalogo na pol pripravljene zelenjave (na kockice narezan korenčke, poparjeno šinačo, pa mogoče bučke za kakšno solato, pa blitvo, skuhan samo ješprenček, .... s takimi že opranimi, po potrebi tudi blanširanimi sestavinami je potem hitro pripravljena zelenjavna juha ali kakšna priloga ali omaka. Pa ne sekiraj se kako boš porcijsko shranila ampak daj kar v večje vrečke in potem vzameš pest tega in pest drugega in imaš malo dela in nešteto kombinacij.

Sedaj ko je čas sliv izkoščiči slive in jih daj v skrinjo, ker imajo mlade mamice pogosto težave s prebavo in bodo še kako prav prišle, mogoče tudi v kombinaciji s kakšnim jabolkom ali hruško v kompotu.

Sama sem v tistih prvih dneh bolj cenila pomoč v obliki pospravljanja, pa pranja in likanja. Še posebej veliko je pospravljanja, saj se obisku pogosto kar vrstijo in vsakega je potrebno nekaj postreči. Pa tudi nekaj časa rabiš, da utečeš nov dnevni red, katerega ponavadi kar lepo narekuje dojenček - toda ne ustraši se, saj vse gre, samo prilagodljiv moraš biti in vsak prah na omari, nepomita okna in podobno te v teh dneh ne sme motiti.

Sicer je vse odvisno kako se boš v tistih prvih dneh počutila (jaz sem bila pri prvem šibka, pri drugem bi pa lahko šla dve uri po porodu domov, tako mi ni bilo čisto nič), pa tudi odvisno je kako "zahteven" bo dojenček - nekateri samo spijo in na 3 ure jejo, drugi bi bili ves čas v naročju. Iz lastnih izkušenj ti povem, da dojenčka nimaš nič manj rada, če ga nimaš ves čas v naročju. Tako kot ga boš naučila sedaj, tako bo celo leto, samo s to razliko, da boš sedaj naokrog prenašala 3-4 kg, nato pa 7-8 kg. Tako da, če otročiček ni preveč jokav in sicer miren in lepo spi, da po nepotrebnem ne imej na rokah ampak ga pusti spati, pa tudi na grobno tišino v stanovanju ga ne navadi, ker se bo sicer ob vsakem najmanjšem šumu zbudil in to zna biti zelo zoprno. Moji so dobesedno zrasli v vozičku in sem jih s sbo vozila po vsem stanovanju, nato pa smo v dnevni sobi iz kota pri kavču odstranili mizico in tu postavili tanko penasto gumo oblečeno v pralni material. Od tu smo se potem naučili odplaziti po vsem stanovanju, vstati, se igrati in kasneje tudi shodili in še kar nekaj časa je bil to najljubši igralni kotiček v stanovanju.

 

Sedaj pa uživaj v pričakovanju novega člana družine in v vseh pripravah, ki spadajo zraven.

l.p.

 

tedyka

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

27. avg 2012 17:39

and23 - če si tista oseba, za katero mislim da si, potem ti povem, da nas je veliko, ki ti bomo priskočili na pomoč in ti skuhali, ter prinesli. Glede na to, kako si nas ti do sedaj razvajala. Sploh kakšne sladkarije :))))

 

Če pa nisi - ja potem pa samo čestitike za bodoče materinstvo ...

Maxi25

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti