Hujšanje,diete itd..

Kamela  

član od: 16.7.2012

sporočila: 92

tema odprta - 22. avg 2012 9:33 | ogledi: 11.155 | odgovori: 53

Hojla!

 

Imam en problem, pred kratkim sem se odločila, da bi rada izgubila nekaj kilogram, nič več kot 5kg oziroma največ 8kg. Velika sem 170cm in  težka 72kg.

Veliko sem razmišljala, da bi se odločila za hujpanje z Nupo izdeli pa mi je to žal predrago in moja denarnica tega nebi prestala.... lani sem v 1 letu shujšala 7kilogramov ampak je v tem poletju, ko smo imeli veliko piknikov, rojstnih dnevov, in podobnih ˝požrtij˝ sem skoraj vse te kilograme pridobila nazaj.. "/ tako mi niso prav niti ene dolge hlače od lani... :(

Naj omenim še to, da v mojem vskadanjem ritmu življenja ni časa, da bi si privoščila 5 manjših obrokov kot napoveduje zdrava prehrana.

 

Začela sem takole; vsaki dan telovadim s pomočjo vaj, ki trajajo 10min našla sem jih na Youtubu morem priznati, da so res naporne, komaj mi jih uspe zdržati.

Za zajterk ponavadi pojem nekaj keuha ali kakšen namaz

Kosilo: imam komaj ob 15:00 ali 16:00 in pojem zelo malo saj mi niti ne tekne

vmes pa pojem veliko sadnja ( kar je verjetno zmotno) hm...

pa tudi kakšen košček čokolade :(

za večerjo pa kruh in navaden jogurt..

 

Zato me zanima kaj mi ve priporočati, kako naj izgubim nekaj kilogramov ali pa vsaj preoblikujem postavo predvsem pas, boki in bedra. Čeprav vem, da se samo določenega dela telesa ne da preoblikovati, pa vseeno.

 

Najlepša hvala že v naprej!

 

lp

Kamela

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. avg 2012 11:46

Zdravo Kamela,

predvsem si nehaj domišljati, da nimaš časa pojesti petih obrokov na dan. Seveda imaš. "Obrok" ne pomeni vedno kosila od juhe do štrudla in kavice: "obrok" je jabolko ali paprika ali korenček ali pomaranča ali mali tetrapak mleka ali kaj podobnega. Obrok je tudi kapučino, ki ga popiješ sredi popoldneva. Pravzaprav so to idealni vmesni obroki in zanje zanesljivo imaš čas, ne glede na to, kaj delaš, ker jih lahko resnično poješ mimogrede. Malo dvomim, da dan za dnem izvajaš osem in več urne operacije, od človeka z odprtimi možgani res ne moreš stran - v vseh ostalih službah se pa vsaj takole na 4 ure da narediti eno pavzo. In štiriurni premor med dvema obrokoma je čisto v redu za hujšanje.

Glede na to, da pišeš, da si se čez poletje zaradi piknikov zredila za 7 kg, potem imaš očitno probleme s količino hrane, ki jo poješ (nisi edina....) - noben način prehranjevanja te ne bo shujšal, če boš jedla preveč. Niti Montignac niti Atkins niti nič drugega. Pri količinah se boš na vsak način morala omejiti. Če ne veš, pri čem in koliko, se pač par dni organiziraj s tehtnico in kalkulatorjem v roki in si zapisuj in tehtaj vse, kar poješ. Tablic s kaloričnimi vrednosmi živil najdeš na internetu kolikor hočeš. Boš videla, kako presunljivo hitro človek sprvi skupah tistih 1500 kilokalorij.... iz svojih zapiskov boš videla pa tudi, čemu se lahko odpoveš. Ali bodo to namazi ali čokolada ali kar koli drugega, se boš odločila sama. Nikar se ne odpoveduj sadju, razen če ga poješ resnično ekscesne količine. Pa ne posušaj se odpovedovati nečemu, brez česar se ti zdi, da ne moreš živeti. Privošči si, ampak res samo kot priboljšek tu in tam. In ko tehtaš, to (žal) velja seveda tudi za olje na solati in smetano v omaki in tisto olivo, ki jo zvečer mimogrede vtakneš v usta, ne da bi sploh kdo vedel za to (sploh, če je to ob kozarcu piva.... tudi tega je treba prišteti).

Kar se gibanja tiče - 10 minut na dan je bolje kot nič, ampak vsaj trikrat na teden si pa le privošči po eno uro miganja - najdi si nekaj, kar te veseli in za kar pač imaš možnosti. V soboto ali nedeljo pojdite z družbo na kakšen hrib ali odjezdite pošteno rundo na kolesu ali kar koli drugega zabavnega in malo napornega. Kile gredo dol predvsem pri vzdržljivostni vadbi, ne pa med 10 minutnim divjanjem.

S preoblikovanjem postave je pa en poseben križ - preoblikuje se s tem, ko shujšaš, ampak svoje oblike pač obdržiš in če si nagnjena k temu, da se ti maščoba nabira predvsem na stegnih in zadnjici, tega nikoli ne boš spremenila. Lahko pa seveda okrepiš mišice - tudi za to je lahko internet neizčrpen vir informacij, vaj kolikor hočeš. Poleg vsega bodo imela športna društva zdaj v začetku septembra skoraj vsa po vrsti predstavitvene tedne, kjer se lahko zastonj udeležiš ene ali dveh ur katere koli vadbe - pa smukni nekrat na kakšen TNZ ali step aerobiko, da vidiš, kaj se tam dogaja. 

Predvsem pa ne pozabi: bistvo hujšanja je, da (p)ostaneš zdrav, ne pa da si zdravje uničiš. Po pameti torej -  počasi in zanesljivo. Prav nič se ti ne mudi. Če do naslednjega poletja sklatiš dol svojih par kil, bo prav v redu, pa še brez muke bo šlo, če se le malo organiziraš. 

Srečno!

Sonja

Kamela  

član od: 16.7.2012

sporočila: 92

22. avg 2012 11:56

Najlepša hvala za odgovore! prav to bom poizkusla, torej računala bom kalorije in ob vikendih hodila na bližnji hrib.. :)

 

Hvala!

Kamela

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

22. avg 2012 12:02

Ko me kdo vpraša od prijateljev kako bi malo shujšal, vedno predlagam montignaca, še posebej če si vajen velikih obrokov. Meni se zdi da sem fuuul jedla pa je šlo dol. Samo se moraš pa čisto potopiti notri. je šlo še brez telovadbe. 

Kamela  

član od: 16.7.2012

sporočila: 92

22. avg 2012 13:50

Zanimivo, jaz pa še nikoli nisem slišala za to MONTIGNACOVO dieto bom malo prebrskala o njej :)

 

HVALA!

Kamela

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. avg 2012 17:02

Meni je zoprna ta dieta.

 

Prisegam na to, kar je napisala limnol. Smo si pač različni, tako so različne tudi potrebe našega telesa oziroma organizma.

Bistvo da obdržiš primerno težo je v načinu prehranjevanja, ne v dietah. Ker ko z dieto nehaš, se kile vrnejo. Montignac je pa način prehranjevanja in komur ustreza, je super. Meni pač ne znese, poznam pa nekaj sodelavk, ki se na ta način že dlje časa prehranjujejo in so super zadovoljne.

 

Način prehranjnevaja, da ješ vse, a v priemrnih količinah, in se vsaj minimalno giblješ, je osnova vsega. Ni treba nekega velikega športa, dovolj je dva do tri krat na teden po ura hoje. Ali pa greš del poti v službo peš, pa po opravkih, kar se le da, tudi peš. In če ob koncu tedna opraviš kak pohod, je toliko bolje. Na ta način gredo kile dolgoročno uspešno dol, za krepitev mišic so pa seveda potrebne vaje oziroma telovadba.

 

Meni je všeč, kako se je naša hči lotila reševanja odvečnih kilogramov (stegna, zadnjica, prsi - kar lepo je bila zalita). Je vse, ampak res ničemur se ni odrekla, a je v zmernih količinah. Po Lj, kjer študira, hodi peš ali se vozi s kolesom (Urbana kartica - za tri evre na leto je prva ura uporabe kolesa zastonj). Tudi ko pride domov, uživa v hrani, a neha jesti, ko začuti, da bi pa še nekaj malega lahko spravila vase, Izogiba se hrani po 19. uri, a če je kakšna večerja na sporedu, ali gremo kam ven, si privošči tudi to. In seveda ni nič narobe, težo ohranja že štiri leta, odlično se počuti, in kar je najbolj pomembno, zavoljo občasnih grehov ji teža niti ne niha niti si zavoljo kakšne večje požrtije nič ne očita (pomemben psihološki moment pri hujšanju ali pri pretirano "zdravem" načinu prehranjevanja, ko bi se kdo zavoljo namjanjšega greha najraje kar obesil ...).

 

Temu pravim uravnotežen način prehranjevanja - ničemur, kar imaš rad, se ne odrečeš, samo malo se discipliniraš pri količni (malo bolj počasi žvečiš, pa je) in se potrudiš za malo miganja. Če ni kaj narobe v organizmu, je to na dolgi rok najboljši način za ohranjanje teže in tudi zdravja ter posledično dobrega počutja.

 

 

mamamia

Kamela  

član od: 16.7.2012

sporočila: 92

22. avg 2012 20:28

Hvala Mamamia, sama sem tudi ( lani ) hujšala na podoben način in mi je v enem letu uspelo izgubiti 7kg in sem bila presrečna potem pa sem kar na enkrat začela nanormalno jesti še zdaj nevem kaj mi je bilo, jedla sem kdaj mi je zapasalo pa tudi če je bila ura že 10 zvečer in VELIKE oziroma kalorične obroke pa nič kaj veliko gibanja ni bilo... hm.. zdaj sem se vsak tega odvadla in bom najverjetneje spet poizkusla tak način, kot ga opisujete, mislim, da je najmanj mučene, hehehehe

 

Lp

Kamela

Kamela

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. avg 2012 20:59

Kar poskusi, boš videla, kaj ti najbolj ustreza. Jaz nisem nek discipliniran človek, sem bolj improvizatorski tip, zato mi tudi kaka ločevana dieta ne sede - menda ne maram vnparejšnjega določanja, kaj se sme in kaj ne.

 

Očitno si ti zapadla v neko krizo oziroma stanje, da si se s hrano tolažila. Tudi taki skušnjavi smo mnogi kdaj podlegli ... ampak nekako se tega zavemo in ukrepamo, na srečo ti že pri sedmih kilah plusa.

 

Saj bo šlo, brez skrbi. In zapomni si: čim več je v kakšni dieti prepovedi, tem slabši bo končni učinek.

Se da lepo shujšat tudi brez tega, da le korenček in papriko žuliš med obroki, pa s kuhano špinačo za kosilo in nemastnim jogurtom za večerjo, če se malo pohecam. Jaz se na primer ne belemu sladkorju, ne običajnim testeninam in belemu rižu nisem odrekla niti v času najstrožje diete (zaradi zdravja je bila, ne zaradi kil), pa je bilo vse ok (sem zdravniku kar takoj povedala, da ne morem piti nesladkane kave in čaja, natrena ne maram, pa je rekel, da bo tudi to čisto ok, če se le drugih reči v pravšnji meri držim.; evo, pa še danes migam in kvakam tu gor, in še vedno jem le bele jajčne testenine in bel riž ...)

 

Malo me je zaneslo, pa vseeno. Iskreno ti želim, da ti uspe (saj ti bo, konec je vedno srečen).

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. avg 2012 21:03

Kamela,

sprijazni se: če hočeš shujšati in ostati vitka, NIKOLI več ne boš "nanormalno" jedla. Pozabi. Če misliš pol leta ali leto dni hujšati, potem pa spet nazaj "nanormalno", je to vnaprej izgubljena bitka. Tako pač preprosto ne gre. Tudi zdravljeni alkoholik ne more nikoli več "normalno" piti. Škoda, ampak tako pač je.

Sonja

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

23. avg 2012 8:50

Sonja, temu se reče, da je potrebno v celoti spremenit način življenja in temu se ne reče več dieta :) hehe

In v celoti se strinjam s tabo. Samo, če napišeš"nikoli več ne boš jedla normalno" se sliši grozno. V bistvu bi mogla napisati "od sedaj naprej boš jedla normalno, zdravo"...no to je pa nekaj drugega..

Maxi25

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti