Gorica-področja za slikati

tema je zaklenjena

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

20. avg 2012 13:19

Ana Lušin pokopana v Plešivcu pri Velenju, skupaj s sestro Minko?

Frina, imam prav? Tako pravi tale vir.

Upam, da ne smetim preveč, ampak mi je zanimivo. Drugič bom dala na ZS.

 

http://ircr.info/4d/gradivo/Ivan_Cankar/dodatk

marjja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

20. avg 2012 16:06

Ja, v Plešivcu nad Velenjem. Mogoče pa bi tja poslali onega Laha, da vidi, kako ženske vplvajo na slovenske moške, da so najboljši pisatelji. Ivan, skuhaj si že sam to svojo kavo.

F r i n a

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

20. avg 2012 16:45

In če že kuhaš, daj še za mene eno šalco....

 

marjja

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

20. avg 2012 18:11

frina je napisal/a:

Zdajle bom pa žleht. Jaz bi mu pokazala pokopališče, na katerem so morali ljudje poitalijaniti priimke, ko so prišči pod Italijo. Naj se vidi civilizacija.



F r i n a

To je pa res žlehtnoba.

Kaj ima fotograf, ki ga zaničljivo imenuješ lah, ali Lah,  opraviti s polpreteklo zgodovino, samo zato, ker jepo rodu Italijan, pa res ne vem. Pa ne bi o tem, le lepo ni.

Kotarca

Mygrace

sporočila: 6506

20. avg 2012 18:14

Andrejka, čeprav sama nisem zastavila vprašanja, hvala za kultiviran odgovor

Mygrace

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. avg 2012 18:37

Kotarca je napisal/a:

frina je napisal/a:

Zdajle bom pa žleht. Jaz bi mu pokazala pokopališče, na katerem so morali ljudje poitalijaniti priimke, ko so prišči pod Italijo. Naj se vidi civilizacija.



F r i n a

To je pa res žlehtnoba.

Kaj ima fotograf, ki ga zaničljivo imenuješ lah, ali Lah,  opraviti s polpreteklo zgodovino, samo zato, ker jepo rodu Italijan, pa res ne vem. Pa ne bi o tem, le lepo ni.



Kotarca

Lah nima nič opraviti.

Pač pa nobenemu po rodu Italijanu in tudi nobenemu italijanskemu državljanu ne bo čisto nič škodilo, da bi se malo soočil s polpreteklo zgodovino. Posebej z zgodovino v času Mussolinijevega fašizma. Tako, kot ne bi popolnoma nič škodilo tudi Slovencem po rodu in državljanom Slovenije, da se s tem malo soočijo.

Italija je namreč po I. svetovni vojni (premeteno je ta pravi čas prestopila na zmagovalno stran) dobila precej teritorija na Vzhodu. Meja je šla čez Postojno in do Sušaka, Zadar je bil Italijanski, otoki do Šibenskega morja prav tako. In potem je leta 1922 prišla na oblast stranka "delavcev", v bistvu so bili pa lumpenproletarci in drugi povzpetniki pod vodstom Benita Mussolinija. Ta si je sposodila starorimsko ikonografijo, med drugim tudi rimske fasces (še najbolj podobni butari, skratka nek šopek, sveženj), ki so simbolizirale složnost in moč če jih več stopi skupaj. Iz tistih fasces so potem nastali fašisti. Ki so na področju, kjer so vedno živeli Slovenci, to je pa od Benečije, Furlanije, Julijske krajine, Rezije, Goriške, Koprskega.... od leta 1992 sistemsko zanikali karkoli slovenskega.  Ljudem so iz dokumentov jemali njihovo slovenskost in so jim na silo dajali poitalijančena imena in priimke. Ljudi so metali iz služb. Pa požgali so slovenski narodni dom v Trstu (ki je bil do takrat kozmopolitsko mednarodno mesto, od takrat naprej je šel pa v smer slepega črevesa na vzhodu, neke vrste italijansko zabit). Ogromno Slovencev se je iz Tržaškega in Goriškega konca preselilio na Štajersko, Ljubljano in Posavje - ker so jim tam, kjer so živeli, vzeli ekonosko možnost preživetja. Ja, draga Kotarca in še katera, ki tega kao ne ve (pa kam ste pa hodile v osnovko, da vas tega niso naučili, pri nas nihče ni dobil niti zadostno, če tega ni znal?), to se je dogajalo in do leta 1941 je bilo tako preseljenih zaradi ekonoskega in političnega nasilja več kot 70.000 Slovencev. Kako se temu reče? Temu se reče etničo čiščenje.

In čisto nobenemu ne škodi, da to ve. Ne Slovencevm in ne Italijanom.

Vendelina jr.

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

20. avg 2012 19:05

Po svoje me veseli, da kulturni kontrasti niso zbodli samo mene. Čeprav sem se ugriznil v prst in nisem tipkal.

Kotarca, brez zamere. Če mačku stopiš na rep... Lepo in kar spodobno bi bilo, če bi se zavedali, da imamo nekateri neprijeten zgodovinski spomin in bi ga drugi vsaj spoštovali, če ga že ne zmorete delit z nami. Če ti bo postal kaj bolj razumljiv. Oče je pod Italijo končal nižjo gimnazijo in ni govoril italijansko. Ko sem ga nekoč vprašal zakaj, je zelo kratko odgovoril: 'Preveč so me tepli' (kot otroka). Pa ne mislit, da imamo kaj proti njim. Moti nas samo njihova 'kulturna vzvišenost'.

LP

 

Sergej

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

20. avg 2012 19:57

Vendelina jr., in Sergej C, poznam zgodvino, ne se bat zame. Z obeh vidikov in ne  le enega,  glede na to, da dobro obvladam jezik .Na oni strani vedo marsikaj povedati o naši  verziji in "zgodovinskih dejstvih" in če  je samo desetina tega, kar se tam piše in govori res,  je več kot preveč in  tudi  nam marsikaj  ne more biti v ponos. Ampak naš maček je verjetno brez repa    in to ne spremeni dejstva, da so bili Italijani okupatorji in ne mi; da ne bo spet komentarjev na komentar. 

To ni  vzrok, da sem se oglasila.

Zmotil me je vzdevek " lah.  Kulturno, civilzirano poimenovanje gospoda,  ki ga ne poznamo in o katerem ne vemo nič.

 

 

 

Kotarca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. avg 2012 10:24

Tu sta dve temi.

Prva je ta, da je izraz Lah pejorativen vedno, kadar s tem ne mislimo na priimek.

Druga je pa ta, da zgodovina ni nekaj takega kot športna tekma, ki malo dlje traja. Nekako ne gre tako, da bi rekli, ja saj res, 21 let italijanskega fašizma na teritoriju, ki danes pokriva 1/3 Slovenije, ampak potem je bilo pa tudi nekaj Slovencev zraven, ko so metali žrtve v fojbe, ergo vsak ima nekaj masla na glavi, rezultat je 1:1, uravnotežili smo prikaz zgodovine, gremo dalje, ne bomo se obremenjevali s polpreteklo zgodovino.

Tako površno se pa ne dela.

Ne pričakujem, da bo slehernik znal toliko zgodovinske metodologije, kot jo znajo univerzitetni profesorji. Ne pričakujem, da bo slehernik brskal po arhivih (ups, zdajle sem se spomnila na en interni štos, ki ga imava z Loni), po raznih mestih sveta, da bi se prikopal do objektivne informacije.

Ampak pričakujem pa vseeno, da, če nič drugega, človek naredi vsaj en osnovni razmislek in sicer: kako bi se pa jaz počutil/a v takih okoliščinah? Kako bi se pa jaz počutil/a, če mi ne bi bilo dovoljeno govoriti v maternem jeziku, če bi morala obvezno tudi v vaški trgovini naročati v tujem jeziku? Kako bi se pa jaz počutil/a če bi ime mojega otroka nekdo popravil v nekaj, kar se malo bolj v tujem jeziku sliši - in ne bi mogla niti protestirati? Ta vaja, da človek premisli, kako bi sam odreagiral v dramatičnih in težkih trenutkih čisto lepo pomaga, da uporablja malo več pameti.

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

21. avg 2012 11:26

No, moja žlahta je to z imeni rešila tako, da so bili Zvonimiri, Vladimiri.....

 

Pa dokler so "nas" še tujci tlačili, je bilo vsaj evidentno, Večji hudič je danes, ko se dribla med sabo.

Še dobro, da imamo zamaške.

Da o španščini na Kulinariki ne črhnem nobene

 

 

Mygrace

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti