Zbiranje plastičnih pokrovčkov, zakaj ne bi pomagali tudi tako ?

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

tema odprta - 19. avg 2012 4:41 | ogledi: 8.281 | odgovori: 37

http://www.youtube.com/watch?v=9PSIy2uO4T8&featu

Kuliariko  bere veliko ljudi, a sem prepričana da jih je  še vedno veliko ki ne vedo, da se lahko pomaga tudi na ta način.

 

Kotarca

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. avg 2012 8:49

No ja, tudi jaz jih zbiram že leta in leta, saj mi ni težko, sem se že prav navadila, oddam jih sosedi, ki jih nekam nese. Ampak odgovora zakaj prav zamaški (in ne druga plastika) pa v vseh teh letih kljub vztrajnemu spraševanju še nisem dobila.

Če komu pomagam na ta način je čisto fino, zakaj pa ne, (čeprav mislim da s tem zbiranjem samo čisto malo dvigamo pritlehni ego naše sosede, no pa saj je to tudi v redu). Pokrovčke bom pa shranjevala še dosti bolj zagnano ko in če mi bo kdo razložil zakaj že.

nola

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. avg 2012 10:01

http://earth911.com/news/2009/01/07/want-to-know-

 

Mejčkeno je tukajle razloženo. Kakor sem zasledila na netu, pridobimo z desetimi tonami pokrovčkov 3000€. Se mi je zdela številka dokaj nizka (v primerjavi s cenami, ki so pripopane na pripomočke, ki jih rabijo tisti, za katere zamaške zbiramo), ampak če začneš filozofirati in premlevati, da so pa ti zamaški nekaj, kar se je še do nedavnega metalo v smeti, znesek postane prav spodoben. In nenazadnje, v nekem drugem članku je pisalo, da so ljudje za nekoga zbrali sto ton zamaškov, kar pa gotovo niso mačje solze. Kako že pravi pregovor: tudi najdaljše potovanje se začne z enim (prvim) korakom.....

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

19. avg 2012 10:05

Pa nekja okoli ozaveščanja okoli količine odpadkov se je s tem tudi naredilo. Ko človek vidi vreče pokrovčkov in k vsakemu pokrovčku prida v mislih še steklenico........ga enostavno pretrese. Mene že.

Pokrovčke pa zbbiramo, ja, seveda, že leta in oddajamo na različne konce, kdor jih pač trenutno zbira. Mislim, da se to tudi v večini šol dela, morda tudi v vrtcih. Tu, v vrtcih se tako ali tako najlažje vzgaja tudi - starše. 

rimljanka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. avg 2012 10:17

nola je napisal/a:

. Ampak odgovora zakaj prav zamaški (in ne druga plastika) pa v vseh teh letih kljub vztrajnemu spraševanju še nisem dobila.

nola

To je zanimalo tudi mene in sem na vse strani odprla oči in ušesa, da bi dobila odgovor. Še najbolj razumljivo mi je bilo pojasnilo, da imajo v vozilih za odvoz plastike težave s stiskanjem plastenk, ki imajo privite pokrovčke in posledično prej polna vozila. Tale stavek je vzet iz Snagine spletne strani: "Embalažo vedno izpraznite, plastenkam odstranite pokrovčke in jih stisnite". Torej je tudi njim v interesu, da se pokrovčki zbirajo posebej.



Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 19. 2012 10:18

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

19. avg 2012 10:22

Pri na šoli že nekaj let zbiramo zamaške, začeli smo jih zbirati za sodelavkino hčerko s posebnimi potrebami, ne bom naštevala, kaj vse ji je. Sodelavka jih potem odda nekemu podjetju, za 1 tono dobi 300€. Tako iz prve roke. Dobiva jih pa tudi iz vrtca, raznih podjetij, ustanov, gostiln....

Poleg zamaškov zbiramo tudi kartuše, baterije, papir, stara oblačila (v bližini je podjetje, ki se ukvarja s predelavo le-teh). 

V glavnem, na vsakem vogalu šolskih hodnikov stoji neka škatla. Napredek pri otrocih in starših je viden, večina se trudi in pritovori robo v šolo, saj itak vsak dan pripeljejo otroke, pa vržejo še tisto vrečko v avto. 

Vse to zbiram seveda tudi jaz, poleg tega pa še posebej suhe in mokre odpadke, odpadno kuhinjsko olje, biološke odpadke, pomije za bližnjo kmetijo od kolegice, plastenke ona porabi za mleko... ni da ni. Samo res se pa moraš navaditi in zorganizirati, pa polno kuhinjo nekih vrečk in škatel imam. Pa je to postalo naš način življenja, moji moški kar na pultu v kuhinji pustijo, jaz pa posortiram. 

Jezi me edino to, da komunala se pa draži, mi jim pa pol dela že sami naredimo (nekateri!)



marjja

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 19. 2012 10:33

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

19. avg 2012 10:30

Cila in Nola, finta je v vrsti plastike, zamašek je PP ali PE, plastenka pa nekaj drugega, ne vem, kaj že. Ker tudi vsi zamaški niso enaki. Približno tako mi je bilo razloženo.

Ista finta je pri kovinah- železo, aluminij, baker.... vse so kovine, ampak predelaš pa vsako posebej in tudi cena je za vsako drugačna. Menda bi naj tako nekako bilo, popravite me, če se motim.

marjja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. avg 2012 10:31

Cila je napisal/a:

nola je napisal/a:

. Ampak odgovora zakaj prav zamaški (in ne druga plastika) pa v vseh teh letih kljub vztrajnemu spraševanju še nisem dobila.

nola

To je zanimalo tudi mene in sem na vse strani odprla oči in ušesa, da bi dobila odgovor. Še najbolj razumljivo mi je bilo pojasnilo, da imajo v vozilih za odvoz plastike težave s stiskanjem plastenk, ki imajo privite pokrovčke in posledično prej polna vozila. Tale stavek je vzet iz Snagine spletne strani: "Embalažo vedno izpraznite, plastenkam odstranite pokrovčke in jih stisnite". Torej je tudi njim v interesu, da se pokrovčki zbirajo posebej.

 



Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 19. 2012 10:18

 

Cila, hvala za pojasnilo, to se mi zdi zelo logično in od zdaj naprej bom pokrovčke zbirala še z večjim veseljem.

nola

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

19. avg 2012 10:51

Velika večina plastičnih zamaškov (v bistvu praktično vsi) je iz polietena (PE) oz. polipropena (PP). Ta materiala se pridobiva primarno iz zemeljskega plina, pred krekingom, drugače pa se ju porabi kot surovino za npr. plinske gorilnike v gospodinjstvih ali še bolj pogosto v industriji. Ločena ju je možno praktično 100% reciklirati in ponovno uporabiti, cena sekundarne surovine pa je bistveno cenejša, kar s pridom izkoriščajo predvsem manjši obrati, ki se ukvarjajo z ekstruzijo plastike.

Plastenke za razliko od zamaškov delajo iz polietentereftalata (PET), tudi ta material se da reciklirati, vendar mora biti ločen. Razlog, zakaj komunalci preferirajo plastenke brez zamaškov, je dejansko zaradi prostora v vozilih za odvoz odpadkov: plastenko, polno zraka, je bistveno težje stisniti, kot pa plastenko, iz katere zrak med stiskanjem uide in tako omogoči zmanjšanje volumna.

Stvar, ki me blazno jezi pri slovenskih komunalcih, pa je ta, da še vedno zbirajo samo nekaj vrst plastike, ostalo pa naj bi metali kar med komunalne odpadke, če nismo toliko "voljni", da bi plastiko pripeljali sami do zbirnega centra. Res je, da se plastika za razliko od kovin lahko reciklira le, če je vsaj 99% ločena med seboj pred reciklažo, ampak po mojem mnenju to še ni razlog, da ne bi zbirali tudi ostalih (npr. na zabojnikih piše, da naj se noter ne bi odmetavalo t.i. trde plastike). Očitno smo še tisočletja za razvitim zahodom, kjer vsak ekološki otok, pa naj bo javen ali zaseben, premore cca. 15 kant za ločevnje, mešanih odpadkov, ki bi končali na deponiji,  pa praktično ni več.

Kar pa se kovin tiče, jih je laže presortirati in ponovno uporabiti, trenutno pa na trgu najvišjo vrednost med barvnimi kovinami držita aluminij in baker, vendar tudi ostale niso zanemarljive.

Za konec misel dneva: v dreku je denar. In denar ne smrdi.

Drejček

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. avg 2012 10:56

Mi že nekaj časa  zbiramo plastične zamaške. V službi imamo na več mestih kartonske škatle in jih vsake toliko spraznijo (nazadnje smo jih zbirali za fantka, ki je ostal brez obeh nog), del zamaškov pa dam našim prijateljem, zbirajo jih za zeta, ki je hudo zbolel. Tako da imam doma vrečko, v katero odvržem zamašek, plastenke pa zmečkam, da zavzamejo manj prostora v smeteh. Tudi vsak tetrapak sploščim, kam bi pa prišli, če jih ne bi - kanta za smeti bi bila v trenutku polna, čeprav sodimo med tiste, ki kupujejo zelo malo pijač v tetrapaku, izogibamo pa se tudi plastenkam (kislo vodo kupujemo v steklenicah, po zaboj, in tako vsaj ta steklovina nenehno kroži).

 

Mi je pa všeč, kot imajo urejeno na Hrvaškem - vsako plastenko nad 0,2 dl vsebine in tudi "piksne" od piva in drugih pijač lahko vrneš (plastenke brez zamaškov seveda, tudi to piše ob avtomatu, na katerega nalagaš steklenice, plastenke in pločevinke). Za vsako plačajo pol kune. Mi pripravimo posebno vrečo za plastenke in po eno trobo za pločevinke in steklovino, na ta način so smetnjaki, kamor odlagamo ostale odpadke, manj polni. Včasih vse odpeljemo sami, včasih, ko naletimo na koga, ki plastenke in pločevinke zbira,  mu to odstopimo in si za 30 ali 40 kun lahko kakšno pijačo privošči.

Tudi če ne bi nič plačali, bi mi to nosili tja, že zaradi ločevanja smeti.

 

mamamia

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

19. avg 2012 10:57

Drejček,

marjja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti