Torta za nosečko z diabetesom

Smexiika  

član od: 6.8.2012

sporočila: 22

tema odprta - 6. avg 2012 20:29 | ogledi: 39.926 | odgovori: 25

Hej :)

Po navadi mi peka rojstnodnevnih tort ne predstavlja problema, vendar sem v teh dneh naletela na manjšo težavo pri peki naslednje torte.

Tašča je namreč noseča in je z nosečnostjo dobila tudi nosečniški diabetes ( ne se čuditi, tašča bo stara 40 let, saj sem sama še tudi komaj v 19. letu ;) ). Ker pa sem torto pekla že njenemu nečaku, njeni tašči, sinu (mojemu fantu torej), bi jo rada spekla tudi njej, čeprav mi tale diabetes malo otežuje vso zadevo.

Ker se s tem srečam prvič, vas prosim, da mi malo pomagate z recepti in nasveti, da bo torta čim boljša, navkljub diabetesu.

 

Hvala :))

Smexiika

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

6. avg 2012 22:01

Za diabetike ne vem, kakšno testo lahko jedo, za nadev pa se mi zdi primeren kak sadni, jabolčni recimo, ali morda iz posnete skute z dodatkom jagodičevja (maline, robide, ribez, tega je zdaj v izobilju). Če pa sme jesti jajca, pa za testo itak ni problem, sladkor pač izpustiš ali uporabiš sladilo, ki ga diabetiki smejo. Tu ti žal ne morem pomagati,  nimam izkkušenj s tovrstnimi obolenji.

 

 

mamamia

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

6. avg 2012 23:55

Mislim , da če navadni beli sladkor zamenjaš s fruktozo ( sladilo za diabetike ) , najdeš ga na oddelku z zdravo prehrano lahko spečeš biskvit , saj jajca niso prepovedana . Za nadev pa res uporabi sadje , kot ti je že mamamia svetovala . Najbolj primerne za diabetike so borovnice ( bogate so z flavonoidi ) , robide in brusnice .

manca51

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

7. avg 2012 8:55

Izogibaj se tudi beli moki (uporabiš lahko polnozrnato). Za kremo lahko uporabiš manj mastne mlečne izdelke (jogurt, skuta). 

Uporabiš lahko npr. katerkoli recept za sadno jogurtovo torto. Tale je super:

http://www.kulinarika.net/recepti/10079/sladice/jogurto (fajn je tudi, ker se pri okraševanju izogneš smetani)

Smetano lahko nadomestiš s pasirano manjmastno skuto, uporabiš lahek jogurt, polnozrnato moko in fruktozo.

 

Drugače pa še en medklic - odkar so pred kratkim znižali mejo za nosečniški diabetes, ga diagnosticirajo skoraj trem četrtinam nosečnic. Če tašča sladkor dobro uravnava z dieto (in veliko nosečniških sladkornih bolnic ga), ji po uravnoteženem kosilu košček tortice verjetno ne bo škodil.

roža

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. avg 2012 12:16

Navaden sladkor se menja s fruktozo (za kako četrtino manj se je da) ali pa s tekočim sladilom. 10 kapljic tekočega sladila je ekvivalent ene žlice sladkorja

Sama delam zadnje čase brez moke, ergo ni problema. Lahko pa poiščeš silne recepte za R torto, pa V torto, pa afrodiziačno torto in tam je napisano, kako se to dela brez moke.

Smetana se menja z rastlinsko, poleti pa čisto paše, da se doda jogurt in je bolj light občutek.

Samo še en opomnik: punce pri štiridesetih smo v resnici prerasle kakšne rozaste okraske in take hello-kitty-meets-barbie stajlinge na torti, daj veseli nosečnici prizanesi s tem.

Vendelina jr.

Smexiika  

član od: 6.8.2012

sporočila: 22

7. avg 2012 12:37

Uf, hvala za toliko napotkov. Mi je precej všeč tale recept za R torto, tako da bo verjetno kar tale pristala na mizi slavljenke, seveda s prirejenimi sestavinami. Ker če bo navadna torta, vem po svojih izkušnjah, da se ji ne bo mogoče upreti in bo pojedla več kot 1 košček v mejah normale, je tak bolj sladek človek :)

Vendelina jr. pa brez skrbi, roza že na splošno ni moja barva in kar se tiče okraskov, bom verjetno iz fondanta izrezala silhueto nosečke in jo dala na torto :) čeprav ima tašča rada rožice in podobne okraske, se bom držala reka, da je manj več ;)

Smexiika

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

7. avg 2012 15:09

Rastlinska smetana vsebuje sladkor, zato za to dieto ni primerna. Isto velja za marcipan, verjetno tudi za mešanico za ledeno kavo. Tudi čokolada je dovoljena le "prava" (70% ali več). Verjamem, da je odlična, diabetična (z navedenimi sestavinami) pa vsekakor ni.

Seveda pa je vse odvisno od tega, kako "resno" se tašča drži diete. Oz. če se občasno pregreši, se bo vsekakor z veseljem pregrešila s koščkom te torte.

 

 

roža

Smexiika  

član od: 6.8.2012

sporočila: 22

7. avg 2012 15:34

Očitno sem spregledala mešanico za ledeno kavo, marcipan sem pa itak nameravala izpustiti, saj sem ena redkih oseb, ki ga ima rada v družini.

Pri shujševalni torti me od vsega najbolj skrbi polnozrnata moka(tudi na splošno, če bi se že odločila za drug recept z moko). Z njo še nikoli nisem pekla torte in res ne bi rada, da bi se mi ravno ta sfižila. Ali je testo prav tako rahlo in sočno, kot če pečeš z navadno moko? Kakšnega okusa je pravzaprav potem torta? :)

Roža, saj se tu pa tam res pregreši, vendar se ji nivo sladkorja v krvi kar hitro zviša, zato bi ji s to torto rada šla "na roko" in ji naredila več koristi kot škode.

Smexiika

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

7. avg 2012 15:44

Smexiika, se mi zdi da ti je Vendelina jr. svetovala, da pri omenjeni torti poišči napotek za izdelavo biskvita brez moke. Ker sama R-torta ni primerna in težko boš tako priredila sestavine(čokolada, smetana,marcipan, kava...). Raje poglej recept za Grško torto(med nadomesti z Agavinim sirupom ali javorjevim sirupom, ker ima med visok glikemični indeks), Belo tropsko torto(Belo čokolado zamenjaj s temno), Nizkokalorično jagodno torto...

Lahko tudi ne pečeš biskvita in narediš dno iz oreščkov in malo rozin ali agavinega sirupa. Na tako podlago lahko  daš jogurtovo kremo ali kremo iz lahke Philadelphije. V polovico kreme daj čokolado(70% kakava). Potem kremi marmoriraj. Če boš dodala sadje ti priporočam jagode. Primerno je sicer vso jagodičevje - ima enak GI, vndar so maline prekisle in boš morala sladkati, jagod pa ne bo treba...

Veliko užitkov ob peki!

 

Vesnuska

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

7. avg 2012 18:02

Jaz večinoma pečem s polnozrnato moko, pa se mi ne zdi, da se ne obnaša posebej drugače kot bela. Torej je biskvit prav tako rahel in sočen. Na okus tudi ne vpliva bistveno - sploh pa se drugačnega okusa po moje ne bi opazilo v torti. Če se bojiš, lahko morda pred torto za probo spečeš kakšen biskvit po istem receptu, pa iz njega narediš kakšno bolj preprosto sladico za vaju s fantom. Testu iz oreščkov pa bi se jaz v tem primeru raje izognila. Ker bo, četudi boš uporabljala manj mastne mlečne izdelke, po moje že dovolj maščob, in je iz vidika diabetične diete bolje, da uporabiš ogljikove hidrate. roža

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti