Kuharske revije

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

tema odprta - 31. jul 2012 19:20 | ogledi: 13.268 | odgovori: 25

Živijo.

Kupujete kakšne kuharske revije? Zdaj na morju me je prijelo da bi si katero kupila, vendar me je po bežnem listanju kar malo minilo. Ali moraš imeti ogromno domišljije da se recept sploh sklada s sliko ali so notri prevedeni recepti, ki so povrhu se slabo prevedeni. Ta zadnje dvoje velja za eno od teh dveh anja ali lisa, ne spomnim se vec. Dober tek tukaj nimajo, le odprto kuhinjo preberem ob nedeljah, kjer so koristni domaci nasveti. Totalno navdusena pa sem nad prilogo Jutranjega (hrvaški časopis) Dobra hrana. Do sedaj je še nisem kupila, sem pa včeraj v gostilni prelistala dve reviji in ugovotila da za nazaj ne morem kupiti. Revija je debela, ima velikosezonskih receptoV, člankov, nasvetov in lepih Fotografij. Takšno slovensko revijo bi jaz kupovala..

Se v Sloveniji da kupiti jutranji list?



http://www.jutarnji.hr/magazin-dobra-hrana-uz-nedjel

Temo je spremenil(a) bannanna dne 31. jul 2012 19:22

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

31. jul 2012 19:45

Jaz kupim samo božične revije, pa še to samo tri ali štiri, če vidim, da so not recepti, zaradi katerih se revijo splača kupit. Drugače pa sem pristaš naše internetne strani, kjer najdem vse kar potrebujem. Pa še mnenja so poleg, tako da ne rabim špilat tombolo. Ko sem tu in tam naredila recept iz kakšne revije, mi ni ravno uspelo, zato raje pogledam sem gor.

yulchi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. jul 2012 19:54

bannanna, v vsaki trafiki - no, v veliki večini bi rekla,  v Slo dobiš Jutarnji list, to ja zlahka preveriš. Mi smo ga dolga leta občasno kupovali, imam pa tudi večino njhovih kulinaričnih prilog - tole Dobro hrano veliko večino, pred leti je ob sredah izhajala kulinarična priloga, v katerih so bile različne teme: od regionalnih hrvaških kuhinj do raznih prazničnih (božična, veikokončna, itd...). Tudi te priloge imam vse. Pred nekaj letih je ob Jutarnjem izšla enciklopedija mediteranske kuhinje, 20 knjig po kakih 450 strani vsaka (glej fotografijo) , seveda jih imam (razen prve, ta je bila namreč brezplačna in je ob šestih zjutraj ni bilo več mogoče kupiti ...). NImajo pa teh prilog na prodaj v SLo, jaz si jih kupim poleti med dopustom ali pa prosim prijatelje v Zagrebu, da mi jih nabavijo, in mi jih potem že kako dostavijo.

 

Poleg tega imajo na Hrvaškem lepo navado da ob praznikih ali drugih priložnostih izdajajo tematske revije, v katerih so predstavljeni recepti njihovih najboljših kuharjev....

Seveda imam tudu obe zbirki Ane Ugarković.

 

Na Hrvaškem se dobi revija Dober tek v hrvaščini, večinoma dvojna poletna številka, imajo pa  pri naših južnih sosedih še veliko posebnih izdaj različnih revij na recimo poletno lahko kuhinjo, ozimnico, praznike itd itd.

 

Nedelvoa Odprta kuhinja je meni ena bolj dolgočasnih kulinaričnih revij; včasih je bila bolj zanimiva in živahna, zdaj pa mi je nekam monotona. Kaj vem, morda le moj občutek, ali pa jo preveč skušam primerjati s tujimi izdelki.

 

V SLo že več kot deset let redno kupujem revijo DOber tek, kupim pa tudi veliko raznih občasnih izdaj na kako temo. Imam tudi nekaj letnikov zanimivih nemških kulinaričnih revij, pa nekaj angleških, ameriških in francoskih revij, ki sem jih nakupovala na potovanjih. Takole, za spomin, če ne že za pogosto uporabo.

 

Anja inLisa sta licenčni reviji, recepti so prevedeni iz nemščine, s katerih strani piše ob strani posameznih fotografij. V tujini se dela tako, da posamezne firme prodajajo pakete receptov in fotografij in kupec to potem trži kakor ve in zna. Prevodi so včasih res obup. Pa ne samo v revijah, tudi na TV (ravno danes sem gledala Travel channel in opazila nekaj napak). Tako da kar je v Anjah, Lisah in še kje je instant paketni nakup in potem le prevedeno, zloženo in poslano v tisk. Enako kot razne božične izdaje z recepti za pecivo itd (to vem iz prve roke, ker se moja firma s tem ukvarja).

 

Moraš vedeti, da je slovenski trg zelo majhen in da se dobro izdelana revija stroškovno težko izide. Je pa zelo simpatična slovenska revija Pet zvezdic. Pobrskaj po trafikah, je veliko zanimivega prebrati s področja slovenske kulinarike. Jih tudi imam nekaj na kupu.

 

 

 

 

 

 



mamamia



Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 31. 2012 20:16

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 31. 2012 20:16

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

31. jul 2012 20:12

Olala kako dober odgOvor. Ja zanima me bolj celostna kulinarika kot le recepti. Kako nekaj raztrancirati, kje jesti, kaj je maillardova reakcija...

 

Odprta kuhinja je Pa tudi meni vedno manj uporabna. No, prejsnja mi je kar dobra o morski hrani. 

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

31. jul 2012 20:54

Tudi jaz imam par letnikov revije Dober tek,lepo spravljene v prav njihovih mapah.Anjo in Liso sem tudi kupovala,sploh njihove tematske izdaje..recimo Torte,Velikonočne,Božično-novoletne.Mama mi vsak teden prihrani prilogo Ok..mislim da od Dela..meni so kar dobri članki  in recepti...Drugače pa kupujem italijanske revije..nekako 3-4 na mesec..Cucina moderna,Cucinare bene,Dolci in obvezno grem vsakega 20. v mesecu takoj zjutraj po Sale & pepe..zame ena izmed bojših italijanskih kuharskih revij..seveda pa vmes še kakšno tematsko revijo.Nabralo se je že kar nekaj ,lahko rečem parkrat po sto revij...vse imam shranjene,na njih moje ime,ker posodim kdaj kakšni prijateljici...(pa da najdejo pot domov..)Revije za slaščice imam spravljene posebej..splošne kuharske spet posebej..navadno si meni zanimive recepte označim z Tix lističi..tako da so robovi revij vseh barv...tudi če iz revije nič ne naredim,jo prvo prelistam,zanimive recepte preberem,saj včasih že kakšen nasvet,ideja je dovolj za kuho in peko...

Vrtejbenka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. jul 2012 21:01

bannanna, Jutarnji ima zelo dobro urejeno internetno stran, na njej vsak dan najdeš tudi  prispevke iz tematskih kuharskih prilog, pa vsak dan kak prispevek o pripravi hrane, filmček.... nekaj dni nazaj je en znani chef v svoji restavraciji prikazal ene pet ali šest načinov priprave polnjenih paprik ... če je že sezona. Si lahko to shraniš, recepte sprintaš.

 

In imam veliko njhovih revij, tudi tematskih, v katerih je prikazano marsikaj od tega, kar praviš, da te zanima.

 

Saj, tudi za to je potrebna kilometrina, jaz že kakih 15 let kupujem, poleg knjig seveda, tudi revije s kulinarično vsebino. Večino imam zloženo kar tako, le posebne izdaje za piškote so na posebnem kupu, strogo ločenem od vsega ostalega.

mamamia

mali kuhar  

član od: 14.10.2011

sporočila: 748

1. avg 2012 7:26

jaz kumupej revijice ''pošlji recept''. so zelo poceni in se najde veliko zanimivih stvari. tu pa tam si vzamem tudi kako revijo ''hrana in vino''.

mali kuhar

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. avg 2012 16:43

Jaz teh pošlji recept ne kupujem, ker ni notri slik, pa še za te stvari imam kulinariko.

Danes je super priloga nedeljskega jutranjega lista. Tokrat sami poletni recepti po rubrikah. Skupaj z jutranjim pride10 kn, kar je "đabe". 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. avg 2012 17:13

"džabe" ...



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 05. 2012 17:14

mali kuhar  

član od: 14.10.2011

sporočila: 748

7. avg 2012 8:56

kako da ni slik v revijah pošlji recept :O?

jaz imam približno 13 izdaj in vse imajo slike.

mali kuhar

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

7. avg 2012 8:59

Ja, mali kuhar, a ne, da so slike! Pa tudi recepti so kar izvirni. Meni jih je zadnjič stric nekaj kupil, češ "imej, ko rad kuhaš", na prvi pogled sem bil precej skeptičen, potem pa sem bil prav presenečen nad nekaterimi domislicami.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti