Sladoled z zamrznenega sadja

jasmina21  

član od: 26.1.2011

sporočila: 22

tema odprta - 29. jul 2012 12:20 | ogledi: 9.155 | odgovori: 5

narediti mislim domači sladoled z zamrznenjih višenj.Kako naj se lotim postopka:ali naj višnje prej malo odtajam v mikro valovni in potem zmikasam vse z jogurtom in sladkorjem pa postavim v zamrzovalnik.?rada bi da ne bi zmiksala čisto v gosto maso ampak da bi še koščki višenj bili,samo a ne bodo potem trde ko bodo zmrznene?

kakšni so vaši recepti iz zamrznenega sadja?

jasmina21

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

29. jul 2012 13:24

Jaz ga delam iz jagod, marelic, zmrznjenega miksa jagodičevja in iz kakija, sem enkrat poskusila tudi iz kivija in iz izabele, pa se mi ni preveč obneslo. Iz višenj bo gotovo dober, ker so aromatične in imajo dovolj kisline.

Delam pa holesterolno varianto s smetano, prav gotovo je bolj zdravo, če uporabiš jogurt, mogoče je celo boljše.

Skratka, jaz nič ne kompliciram, sadje bodisi sveže, bodisi zamrznjeno zmiksam (če so zraven kakšne maline ga precedim), posebej stepem sladko smetano (ne preveč, tako malo napol), dodam res čisto malo sladkorja v prahu z vanilijo ali malo žličko medu, če je v igri kaki, tudi ščepec cimeta in sok limone ali še ne čisto zrele pomaranče (ko zorijo kakiji, so naše pomaranče kisle ko vrisk), malo naribane lupine; če ga delam iz robidnic, dodam še žličko kave in malo naribane čokolade. Navadno spasiram še kakšno banano, vse skupaj zmešam in postavim v zamrzovalnik. Pred leti sem si kupila nekakšen strojček za sladoled, ampak tega je treba postaviti na hladno že prešnji dan, navadno se ne spomnim in na srečo je moj zamrzovalnik običajno prepoln, tako, da klasičnih sorbetov pa mlečnih sladoledov običajno ne delam. (Naše žile si pa ta svoje mislijo).

V smeri zdravja pa vsaj zdaj poleti občasno naredim kakšno granito, ta je še bolj enostavna za pripravo:

Zmiksam ali odcedim kakršnokoli sadje, največkrat uporabim kar limone, pomaranče, jeseni pa granatna jabolka in izabelo, ki je seveda kraljica granit, medtem pa zavrem čaj s ščepcem sladkorja in kakšnim listom limonovca ali lovorja ali pa vržem zraven kakšen klinček, vanilijev strok ali kakšen kobul finokja, čisto mirno in najbrž tudi bolj orto je pa, če s sladkorjem pokuhaš samo vodo. To zmešam s sadnim sokom ali kašo in  ko se pohladi vse skupaj postavim v zamrzovalnik. Vodo za granito vedno malo posolim. Vsakih nekaj ur (pač, kadar se spomnim) vzamem posodo ven in vsebino zmešam s paličnim mešalcem.

Serviram v kozarcih, letos pa tudi v ledenih skledah, konec tedna jih bom spet naredila, pa bom postopek poslikala in objavila v receptih.

 

 



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 29. 2012 13:32

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

29. jul 2012 18:18

Delam enako kot Vanja, pa še odmrzujem nič - moj multipraktik na začetku majčkeno "zajamra", potem pa zmelje vse skupaj v kremo. Če bi rada imela nekaj koščkov, že na začetku vzemi ven par žlic napol zmletih višenj in jih daj v sladoled na koncu. Za sladkanje uporabljam sladkor, ali agavin sirup, med redkeje - ker se v mrzlem zelo strdi in potem kar nekaj časa traja da se znebiš koščkov. Za slajenje mareličnega sladoleda sem uporabila kar kopato žlico domače marelične marmelade, je še poudarilo okus. Osebno skoraj ne ločim ali je v tej sladici jogurt ali smetana.

Lisa

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

30. jul 2012 5:04

Lisa je napisal/a:

Za slajenje mareličnega sladoleda sem uporabila kar kopato žlico domače marelične marmelade,



Lisa

kopato=  zvrhano ? Tega izraza pe že dolgo nisem slišala.

Hvala, ker si me spomnila nanj.

Kotarca

kilca  

član od: 25.6.2010

sporočila: 34

30. jul 2012 15:00

Jaz vsekakor prisegam na sladoled, ki ga naredim iz zmrznjenih banan, katerim dodam nekaj jagodičevja, ali pa tudi ne. Dodam še cimet, vanilijo, kardamom.Ob serviranju pa dodam še na koščke zrezano čokolado in orehe.

kilca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti