Plesniv toast žito

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

tema odprta - 27. jul 2012 13:14 | ogledi: 9.958 | odgovori: 28

(se vnaprej opravičujem, če bi morala sporočilo prilepit v kakšno drugo temo ali ga razvrstit v drug forum)

 

Včeraj sem kupila Žitov toast (temen kruh, v paketku pakiranih 8 toastov) in sem si ga mislila zjutraj privoščit za zajtrk. Neljubo presenečenje po odprtju - toast je bil plesniv. Prva vrsta štirih toastov sicer samo čisto malo po skorjici in še to samo sredinska dva, tako da sem lahko obrezala in pojedla. V drugi vrsti pa so bili po eni strani po skorji vsi konkretno plesnivi, zato sem jih lahko samo fliknila za na kompost. V prvem navalu jeze in razočaranja sem še mislila klicat na Žito, pa sem se potem pomirila :) Težava je v tem, da se mi to ni zgodilo prvič in do zdaj sem vedno že v trgovini skrbno pregledala paketke toasta, če so ok. Enkrat sem celo ene 3 ali 4 paketke dala trgovki, ker so bili vsi vidno plesnivi. Pri tem včeraj nisem bila pozorna, poleg tega se je plesen skrivala za potiskano embalažo. Rok uporabe je bil 6. avgust. Torej vse lepo in prav, razen plesni. Na embalaži piše, naj se hrani v hladnem in temnem prostoru. Tisti evro ali dva bom že požrla dol, bolj se mi gre za to, da se zadeva ponavlja. Me zanima, če se je to isto že tudi komu zgodilo? A imam samo jaz to nesrečo in poberem vse plesnive toaste? :D Žal mi je, ampak očitno bom morala presedlat na drug toast.

rag_doll

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

27. jul 2012 13:29

Predvsem se takšnega toasta ne obreže in poje, ampak nese nazaj... Sploh če se zadeva ponavlja, je treba poiskati vzrok.

Sicer se mi pa še pri nobenem toastu ni zgodilo, da bi bil plesniv, niti potem, ko je še cel mesec po roku stal doma na pultu ali v hladilniku. Po mojem je problem v transportu- v pekarni hladno, potem pred transportom malo na toplo, pa med transportom spet na klimo, pa v trgovini malo na toplo... Če je vsaj del tega res, se nabira v embalaži kondenz in potem ni daleč do plesni... Samo ugibanje.

čoko

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

27. jul 2012 13:47

pozdravljena

 

meni se je dvakrat zgodilo podobno ravno z Žitovim toastom - obakrat se je zgodilo poleti. Meni je bilo potem v trgovini pojasneno, da pakirajo prevročega in nato kondenzira. Potem do plesni ni daleč. Pri nas je tak toast ves romal na kompost. V trgovini pa ga sedaj dodobra obrnem in pregledam.

http://www.mojalbum.com/tajda

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

27. jul 2012 14:12

čoko je napisal/a:

Predvsem se takšnega toasta ne obreže in poje, ampak nese nazaj... Sploh če se zadeva ponavlja, je treba poiskati vzrok.

čoko

 

Bi nesla nazaj, če ne bi bila na drugem koncu Slovenije in v Kr, kjer sem ga kupila, ne bom do ponedeljka. Glede obrezovanja pa  ... ostajam Gorenjka po duši  Naj mi bo v plus, da sem obrezala samo tisto minimalno plesen, ostale štiri sem zavrgla.

 

Toplo pakiranje in kondenz in toplota se mi zdijo verjetni vzroki. Se pravi, da mi ne preostane drugega, da v štacuni še naprej dobro pregledam, preden dam v voziček.

 

Po eni strani bi pa menda lahko bla vesela, da je kruh še toliko "naraven", da sploh splesni, ane :))

rag_doll

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

27. jul 2012 14:33

 

Si ga vedno kupila v isti trgovini? Lahko ga tudi tam narobe hranijo.

 

Plesni prenesejo marsikaj, tako da ne morejo biti ravno znak za naravno.

trac

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

27. jul 2012 14:50

trac je napisal/a:

 

Si ga vedno kupila v isti trgovini? Lahko ga tudi tam narobe hranijo.

 

Plesni prenesejo marsikaj, tako da ne morejo biti ravno znak za naravno.
trac

No, kruhi z dodatki proti plesnenju zlepa ne splesnijo......če se spomnim ene raziskovalne naloge na to temo.

Mislim, da obstajajo pravila, kje se tak kruh hrani, kolikor se spomnim, se povsodn na policah, ki niso hlajene, torej ne more biti razlog napačen način pakiranja. Če je tak kruh kupljen vedno v isti trgovini, je morda lahko še en vzrok, če je embalaža poškodovana, potem se praviloma razvije plesen. In dolgi nohti hitro naredijo luknjico (pa tu ne mislim trgovkinih). Saj ne rečem, da je to vzrok, a poznam primer, ko so v trgovini imeli težave z jogurti, ki so plesneli, dokler niso našli preluknjanih pokrovčkov, pa tako, da se ni videlo. In po opazovanjih tudi našli dolgonohto damo, ki je to, mislim da nalašč, počela. Ja, najdejo se marsikakšni ljudje.

Dvomim pa, da bi zaradi napak v industrijskem postopku, ob vseh kontrolah, prihajalo do tako množičnih plesnenj, ker bi v tem primeru že odreagirala sama firma. Kljub vsemu pa, beseda ni konj, kako e- sporočilo bi jim la lahko poslala, tako, dobronamerno.

rimljanka

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

27. jul 2012 16:26

Plesniv toast sploh ni tako redka stvar, tudi meni se je že parkrat primerilo, da sem kupila takega. Kadarkoli je z izdelkom kaj narobe, se nese nazaj v trgovino (račun itak imaš, kajne?). Ni treba teči tja isti dan, še posebej ko  datum uporabe še ni pretečen.

Nikoli pa ne bodi toliko "gorenjka", da bi uživala plesnivo hrano. Plesen ni samo vidna, ampak je nevidno razširjena tudi v preostali del hrane.

Lisa

MOON  

član od: 18.6.2008

sporočila: 187

28. jul 2012 10:57

Jaz pa vedno tost kupujem v Lidlu, je zelo mehak intudi ko mu že rok poteče zdrži še sigurno pol meseca,pa o plesni ni niti sledu.

MOON

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

28. jul 2012 11:56

Potem je jasno, da je veliko kemije notri, ali se motim?!?

Lp, Saša

Mir in dobro!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. jul 2012 12:57

In zdaj smo pri dilemi, kaj je bolj/manj škodljivo, "kemija" ali plesen oz njeni produkti. Resno mislim.

rimljanka

katka85  

član od: 26.7.2011

sporočila: 73

29. jul 2012 16:26

Meni se je že večkrat zgodilo, da je bil Žitov toast plesniv. In to iz različnih trgovin. Zato zdaj raje kupujem druge blagovne znamke, pri katerih se mi še nikoli ni zgodilo, da bi bil toast plesniv.

katka85

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti