Moja kuhinja/sanjska kuhinja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

tema odprta - 22. jul 2012 3:22 | ogledi: 25.536 | odgovori: 171

Kakšni sta vaša kuhinja n jedilnica - če še nista sanjski, kaj jima manjka, kakšni bi želeli?

Jaz trenutno mešam, stepam in varim v eni precej minimalistični kuhinji, prej sem imela pa preveliko (ker na koncu je pa kuharica tista, ki kuhinjo po vsaki kreativni vihri spet spravi v operativno stanje), zimska jedilnica je sicer ločena od kuhinje, ampak ni zaprta z vrati in je tudi del dnevnega prostora, letni sta dve, ena neposredno pred kuhinjo, primerna za manjše število jedcev, druga pa nekaj stopnic navzdol, pod brajdo, kjer se lahko udobno namesti več obedovalcev, ampak za kuharja ali tistega, ki nosi in odnaša posodo/hrano je pa transport precej stresen.

V moji sanjski kuhinji vsekakor ne bi manjkal en štedilnik na drva in drugi na plin in en zares velikanski hladilnik. Pa seveda ena zaresna miza za delo in en udoben naslonjač za udobno nadzorovanje kuhe. Lavandin velik vsaj toliko, da vanj sede največji pekač, pa seveda neposreden dostop do pokritega dela vrta ali terase s takim ali drugačnim ognjiščem, delovno površino, lavandinom in enim ali dvema indukcijskima kuhalnikoma. Brez stopnic!

Jedilnica pa, vsaj zimska, obvezno ločena od kuhinje in  dnevnega prostora.

Kar se tiče opreme, ne kompliciram dosti, tudi moja sanjska kuhinja ne bo dosti drugačna kot je moja aktualna, če že, bi rada videla, da ima kuhinjska miza kamnito ploščo in seveda bi rada imela en plinski gorilec kot jih imajo menda v peklu, da res zapali s tremi krogi ognja. Ampak če ne, pa ne, ker tak gorilec sem si kupila že pred leti v Merkurju in mi odlično služi v zunanji kuhinji - pa sploh ni tako zelo nepogrešljiv, kot se mi je zdelo takrat, ko sem si ga morala nujno nabavit.

Aja, pa še to. meni ne dopade to nerjaveče jeklo. V moji aktualni kuhinji pomivam v emajlirani različici (za tamlade: to žal ne pomeni, da šporke pjate pošljem po e majlu v pralnico), s katero sva po treh desetletjih obe že malo obtolčeni. Vsekakor okrog štedilnika in lavandina kamen, vsaj v moji idealni kuhinji. Pa seveda kuhinjski škrateljci, saj veste kateri: tisti, ki pridejo ponoči in počistijo in pospravijo po hiši.

Pa kuhinjsko njivo bi si želela čisto blizu kuhinje, bazilo, timijan in podobno pa sploh v vazah dobesedno na dosegu ruke.

Pa da bi se tistim, ki kuhajo v tej  ali kakšni podobni kuhinji na pol leta plačalo pot in speza za deset dni v Carigradu.

Ali poleti teden dni na Babnem polju.

 

 



nola

Temo je spremenil(a) nola dne 22. jul 2012 3:27

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. jul 2012 8:55

Tema kot naročena zame. Sem namreč pred nakupom nove kuhinje, zdajšnja, po 27 letih, počasi omaguje. Je pa bila takšna, kot sem si na začetku svoje gospodinjske kariere želela, in se kar težko ločujem od nje. Ne vem ali približno tri krat štiri metre v obliki črke L veliko ali malo, meni je bilo dovolj, pa še za okroglo mizo z osmimi stoli in še eno vitrino na steni je bilo prostora.

Potem smo jedilno mizo dali še v dnevno sobo, ki je od kuhinje ločena s hodnikom. Jedilnica je, kot sem si želela - nekoliko stilizirana, a zgolj toliko, da linije na stolih niso povsem ravne  in minimalistične. Predvsem mi je pomembno, da je miza velika - sprva smo jo imeli na metru in pol ali dveh, potem pa smo jo kar pustili v najdaljši obliki - za dva metra in pol dolgo mizo lahko zbrana družba desetih do dvanajstih kar udobno sedi in uživa v hrnai in pojači ... Ta jedilnica ostane tudi po nakupu nove kuhinje in tudi po prenovi dnevne sobe, saj lahko opremo slednje prilagodimo jedilnici.

 

Moja sanjska kuhinja je iz masivnega lesa (nikakor ne bela ali zelo svetla)  s kamnito ali kakšno drugo vzdržljivo delovno površino, z otokom z veliko priključki, da lahko tam uporabljam vse mogoče kuhinjse naprave (saj jih ni veliko, a vendar). Idealen štedilnik je zame kombiniran s plinom in steklokeramiko ter indukcijo, če je zraven še plošča za žar, toliko bolje (sem pred časom enega takega videla in mi ne gre iz glave). Pomivalno korito bo dvojno, z odcejevalnikom in z izvlečno pipo, predvsem pa bo iz materiala, ki se enostavno vzdržuje. Ne maram namreč nenehnega glancanja, da se kaka kapljica vode ne vidi, in ne bom ponovila napake svakinje, ki ima medeninasto pomivalno korito.

 

Ni še padla odločitev, ali bom v kuhinji obdržala jedilno mizo ali se bom odločila za otok - to bo povedala arhitektka, ki ima veliko boljšo predstavo o prostoru kot jaz .... Predvsem pa dobro pozna moje želje, potrebe in možnosti, tako da sploh ne dvomim, da bo kuhinja na koncu takšna, da jo bom z veseljem uporabljala.

Včasih sem sanjala o t.i. ameriškem hladilniku, zdaj me niti ne navdušuje več tako zelo. O tem se bom odločala zadnji trenutek.

Pečica bo dokaj enostavna, ker se poznam in vem, kaj potrebujem, in zato ne nameravam dati dveh ali treh tisočakov za nekaj, pri čemer  bom uporabljala tri osnovne fukncije, ostalih 63 pa bo čakalo na koga drugega ...

 

Seveda bo kuhinja imela tisto visoko izvelčno omaro z mrežami, zdajšnja moja "shramba" je dokaj nepraktična, saj veste, še tista stara kuhinja, ko še ni bilo elementov, vsaj pri nas ne, ki bi se dali izvleči ven.

 

Poleti veliko kuham na terasi, nekaj na žaru, nekaj pa na tistem velikem gorilniku za plin, ki je sicer namenjen za pod kotličke, ali pa majhnem "taborniškem" gorilniku, odvisno od velikosti ponve in potrebne moči ognja.

 

Štedilnika na drva ne pogrešam. Ima ga mama v letni kuhinji svoje hiše, pri nas doma si ga nekako ne predstavljam. Stvar navade pač.

 

Kakšne palčke ali palčice, ki bi pospravili kuhinjo po kakšnih večjih podvigih bi imela tudi jaz, ampak ker počasi ostajava le dva člana gospodinjstva, od katerih je eden nagnjen k sprotnemu pospravljanju za seboj (in to nisem jaz), bo šlo tudi brez teh škratov. Ko je treba za večjo družbo pospravit, pa to počnem sproti.

 

Že nekaj časa hodim po trgovinah in iščem svojo sanjsko kuhinjo. Počasi nastaja ožji izbor, a ni panike, sem si vzela čas za premislek.

 

Najbolj pomembno pa je sveda, da iz kuhinje lepo diši.

mamamia

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

22. jul 2012 8:58

Moja sanjska kuhinja sta pravzaprav dve kuhinji - tri, če vštejemo letno. In si s tvojo, nola, deli precej idej. Ena staromodna, z orjaško mizo/delovnim pultom, z dvema ločenima pomivalnima koritoma, od katerih je eno zelo globoko, da se v njem lahko operejo največji piskri in pekači ali hladi velika lubenica v mrzli vodi, z izhodom na vrt/teraso/kuhinjsko njivo (no, vsaj to zadnje imam že zdaj, samo je daleč premajhna za vse, kar mi pade na pamet), s pridruženo veliko mrzlo shrambo na severni strani, in seveda z Aga štedilnikom. Potem je ena tako imenovana "svinjska" kuhinja, obložena s ploščicami do višine 1.5 metra, z rostfraj delovnimi površinami, z odtokom na sredi, da se jo lahko (na primer po vkuhavanju figove marmelade, ki je dobra kot smrtni greh, ampak pošprica vse pet metrov naokrog, ali po pripravi domače paštete ali chili con carne za 20 ljudi ali jušne osnove za naslednji mesec) pomije kar s cevjo. Krušna peč bi bila dobrodošla. Moja sanjska letna kuhinja ima pokrito streho, pod njo že spet orjaško mizo, na kateri se lahko pašta ali gobe ali paradižniki sušijo v miru, dovolj sence in prepiha, da grejo komarji in muhe raje kam drugam, in dovolj prostora za pizzapan, indukcijsko ploščo in mogoče tudi kakšne zidane gradele. Aja, najbolj sanjske od teh kuhinj so na Siciliji ali morda v Gvatemali ali Costarici. lp, proxima

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

22. jul 2012 8:59

Inox kamor seže oko. Konvektomat, plin epskih kilowatskih razsežnosti. Powahhh(Jezza way) povsod.

Aja, pa par nožev kljub negodovanju Ežoja.

Commis débarrasseur

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

22. jul 2012 10:47

Kot Mamamia tudi jaz kupujem novo kuhinjo in sem trenutno zbegana kot kura - preveč je izbire, pa premalo vedenja kaj se izplača. Moja idealna kuhinja mora biti svetla (arhitekturni razlog) in čim bolj enostavna za čiščenje (je to mat, svetleča, lakirana, masivna?) z minimalističnimi ročaji, enostavni aparati (nobenih ledomatov na hladilniku), nobenih poličk (katerih vsebino potem pomivaš vsaj vsak drugi dan), morda zgornji elemnti z lučjo v dnu - vsekakor veliko luči in el. priključkov, glooooboko korito (iz enakih razlogov kot Proxima), indukcija ostane, imela bi posebno shrambo (kamor pospraviš redko uporabljive stvari in kamor lahko na polico postaviš veliko okroglo potico ali dvonadstropno torto - ne da bi moral prazniti hladilnik ali jemati iz omare kakšno polico).

Tega zadnjega žal ne bom imela....

Lisa

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

22. jul 2012 11:08

Moja sanjska kuhinja...Nola...približek tvoji...proč od modernizacije,inoxa..(razen gospodinsjkih aparatov seveda)...doma prisegamo na arte povero..kuhinja je lesena,žal imitacija,z tem mislim omarce..za masivo upam da bo prišel čas..(beri denar)....dočim pult je zidan iz opeke na njem pa granitna plošča..tu lahko delam/delamo vse....tako da v menjavo pridejo v bodočnosti v poštev samo omarce...imam tudi etno štedilnik na drva,ki pa ga nismo še uporabljali..je pokrit,in v stanju pripravljenosti...v kratkem bom pa zamenjala slike v kuhinji ..in jedilnici,ker to je eden prostor..z mojimi fotografijami raznih sladic,jedi...seveda okvirji v stilu..arte povero.

Želim pa si en štedilnik..na 4 pline in dve električni plošči..spodaj pa..uffa..spodaj pa veeeliko pečico...kjer se bo peklo na res veliko :))

V žur sobi je štedilnik na trda goriva..da se kuhajo razne jedi na žlico..pečica je tu žal mala..pa korito za prat tudi samo eno..ampak za namen občasnosti bivanju tu je dovolj.

Letna kuhinja pa pride na vrsto naslednje leto...sedaj končujemo dvorišče z gredicami za rože in velikooo naših zelišč in začimbnic...letna kuhinja bo obsegala veliko korito,velik pult,žar in moja velika želja bo tu izpolnjena ,to je zidana krušna peč..mojster je že bil na ogledu..

Aja..na oknu v kuhinji ,bi rada nekoč dala dol zavese...namestila police v okno in na njem sami lončki začimbnic...

Konec koncev življenje družine se veliko dogaja v kuhinji..in če se v njej počutimo odlično ,se to izraža tudi v odnosih v njej sami..za naju z možem ni lepšega ko ustvarjava v kuhinji..pa se medtem ta mladi usedejo za mizo in debatriramo..nama "delajo družbo"..kaj čmo..smo vsi gurmani..in vsi uživamo v pripravi ..od večernih listanju kuharskih revij,knjih...skupnega gledanja 24 kitchen...do skupnega obeda..

Vrtejbenka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

22. jul 2012 11:15

Tudi jaz kupujem novo kuhinjo (po 36 letih - verjelia ali ne).

Zdajšnja, 3.5 x 4 m, je odslužila svoje, čeprav še vedno vse funkcionira čisto v redu. V vseh teh letih smo zamenjali samo štedilnik in hladilnik. V kuhinji imam kar veliko mizo, ki je včasih služila kot jedilna miza, zdaj pa mi pride zelo prav za čiščenje zelenjave, mesenja testa, največkrat pa jo uprabljamo, da nanjo odlagamo vse sorte stvari.

Moja sanjska bo imela boljši štedilnik in večji hladilnik, kot ga imam zdaj, izvlečne košare, dvojno pomivalno korito z odcejalnikom, miza pa bo v celoti lesena. Če bi bilo možno, (pa ni) bi bila shramba poleg kuhinje.

Jedilnico imamo itak ločeno od kuhinje, česar ne bomo spreminjali.

Tudi zunaj imamo jedilnico, ki je zelo prijetna zdaj, poleti, rad pa bi imela tudi letno kuhinjo, kar pa žal (zaradi pomanjkanja prostora) tudi ni možno. No, saj imamo zunanji žar, da kaj spečemo sem in tja.

Če bi imela možnost, bi imela v kuhinji krušno peč ali vsaj štedilnik na drva.

rosie

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

22. jul 2012 13:54

Lavandin, šporke pjate - kaj je to?

Meni se zdi, da svojo sanjsko kuhinjo že imam - no ja, en večji hladilnik bi bil dobrodošel, pa malo večja omara za kozarce; drugače pa je masiva - beri - narejena doma, iz smrekovega lesa, ena deska ni bila v nulo posušena, pa je mal počila, tako zgleda, kot da se omara smeji; velika je sicer vsega skupaj 2,30 x 3 m, ampak je noter vse, kar rabim, celo pomivalni stroj - da o paličnem in ročnem mešalniku ne govorim - v istem prostoru (kuhinja in dnevna sta združeni) je še krušna peč, v katero vsajam sicer iz veže, ampak je čist ok. Korito je  eno samo z odcejevalnikom, dobro služi svojemu namenu.

Poletna kuhinja - če se to da inačit z roštiljem, sezidanim iz opek, home made, potem je to to. Ampak ga bomo morali prestaviti, ker smo ugotovili, da tik nad njim raste negnoj, ki zaradi peklenske dejavnosti na kurišču ne cveti in je sploh videti zelo shiran. To pa ne diši glih po sanjskem.

Najbolj sanjsko pri tej moji sanjski kuhinji je pa to, da se mi v njej včasih posrečijo res sanjske jedi (ok, res je, da ne vsak dan, ampak - ne bodimo malenkostni )

lp

cervus

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

22. jul 2012 14:00

elaphus je napisal/a:

Lavandin, šporke pjate - kaj je to?

 

lp



cervus

Lavandin = kuhinjski umivalnik, v njem pomivamo šporke pjate = umazane krožnike.

 

nola

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

22. jul 2012 14:12

Aaaaa, razumem, hvala . Vidim, da se na kulinariki tudi malo tujih jezikov lahko naučim

lp

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

22. jul 2012 15:21

Za sanjsko kuhinjo je treba ( očitno )  živet v naši vasi, saj sva že dva, ki že imata sanjsko kuhinjo.

Po moje, sanjska kuhinja mora bit majhna, vse na dohvat roke, torej prehod, levo in desno pult. ne sme bit predolgo, nič ni treba iskati ( ), hladilnik s zmrzovalnikom, boljše čim manjši, štedilnik steklokeramični.

V sedanji kuhinji edino pogrešam en dober plinski gorilnik ( za ribe pečt ), zamenjat moram še mikrovalovno ( nabavit moram tako s dva gumba, on/of in čas delovanja. Dokler nisem kupil pomivalni stroj, " mi brez njega ni bilo živeti ", prvi mesec dni sem pridno uporabljal, dokler nisem pošinil, da sem jaz dvakrat hitrejši ( pa še tolk ne ropotam ), sedaj ga ( skor ) nikoli  ne uporabljam, res da imam un majhen, pa ne verjamem, da bi bilo drugače, če bi kupil velikega ( sem že planiral, pa sem se premislil ).

Edino še pogrešam une škratke  za pospravljat...........

Madona, proxima, poišči kakšnega fizika, naj ti mal pojasni kakšna je prednost age ( če misliš na un šporhet težek dve toni, ko se zakuri rabi ena dva dni da pride na delovno temperaturo, in pol lahko kuhaš za celo gostilno brez težav, več pečic.............

M zzak, saj veš, da me tvoji noži sploh ne motijo, prav je da imaš to kaj si želiš, moti me če ne pustiš meni ( recimo ) da imam druge prioritete, in če vse druge  " zaničuješ ", češ saj ne morejo nič skuhat, saj nimajo " tapravih " nožev ali kaj drugega...........

A ja, glede poletne kuhinje sem tudi zadovoljen, morda še pride ena krušna peč............

 

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti