Moja kuhinja/sanjska kuhinja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. jul 2012 21:06

Lavandin je pomivalno korito/umivalnik, šporki pjati pa so umazani krožniki

 

Moja kuhinja pa je taka:
https://picasaweb.google.com/105403240634769651860/KuhnjaM

do popolnosti ji manjkajo še kaki trije metri prostora v širino, da bi lahko imela sredi prostora orgaško mizo, ki bi se držala "otoka" z debelim plohom za rezanje, morda delno s kamnito ploščo, spodaj pa bi imela prostor za shranjevanje velikih loncev oz. pekače, ki zdaj po sili razmer domujejo v shrambi. Pa en fajn pleten fotelj bi imela nekje, tako kot Nola.

 

Zjutraj šibam pa v mojo "sanjsko kuhinjo", pod borovce in črniko na Cres pod tendo uživat in poslušat škržate, pa če bo moj dragi nabavni dnevno do sveže ribe prišel, bo še bolj fino

Mojca

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

22. jul 2012 21:30

Ah, moja sanjska kuhinja bo velika samo 3,5 m x 3,5 m, zame premala, ampak bomo vidli, kako čudo se bo iz tega naredilo. Mogoče celo rata...

Ker je zame kuhinja zelo zelo pomemben prostor v hiši, mora biti idealna in udobna. Trenutno še zbiram ideje, ampak počasi bomo prešli v realizacijo, tam do zime ali pomladi.

Pohištvo bo iz naravnega masivnega lesa, ker imamo srečo, da imamo les in tudi mizarja, ki nam naredi pohištvo po želji. Kuhinjsko korito bo globje kot navadna korita in imela bom dolg pult s štirimi barskimi stolčki, namesto mizice. Sicer bi jaz tudi zelo rada imela peč na drva, ampak zaradi prostorske stiske to ne bo možno. Bom pa imela kuhalno ploščo, ki ne bo imela narisanih krogcev (NoLimits kuhališče), ker ne mislim imeti samo okroglih posod... Pa mogoče stisnem še kam ploščo za plin za vok. Kotne omare bodo imele izvlečne ali vrtljive mehanizme, da ne bom posode samo not zbasala, ampak bo vse lepo pregledno, še bolj pa lažje dostopno.

Poleg korita bo luknja za koš za biološke odpadke (nekje na internetu zasledila), pipa pa bo visoka in s tuš nastavkom. Pa nekam bo še prišla pečica in pomivalni stroj. In velik (beri: širok) hladilnik z zamrzovalnikom. Da lahko postavim not cel pekač peciva, ki se mora hladiti, strjevati itn.

Viseče omare bodo na dvižni sistem, samostoječe omarice pa bodo imela drsna vratca.

Zaenkrat imam tak seznam. Bom pa ziher tu še kake dobre ideje pobrala

yulchi

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

22. jul 2012 22:35

Moja kuhinja mi je precej všeč - sem se na prvi pogled zaljubila (je že bila ob vselitvi). Sta pa 2 stvari kateri bi spremenila in sicer kuhinjsko ploščo kombinirano plin plus indukcija in ob plošči steklo ali ploščice, kar tudi nameravam. Glede na prostor je 100% izkoriščena, so pa želje za naprej definitivno po večji in z otočkom plus bla bla bla, no pa pustimo to :)...Enkrat ob drugi priliki..

 

Plus to, da ne bi imela mikrovalovne pečice, skorajda neuporabna totalno..



_tmickena_

Sporočilo je spremenil(a) _tmickena_ dne 22. 2012 22:36

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

23. jul 2012 0:05

ko sva si midva prenavljala zgornji štuk, sem kuhinjo izrisala čist sama. In sem z njo zelo zadovoljna. Je oblike črke L. imam indukcijo, ki je široka 70 in ne klasičnih 60 cm, kar se zelo pozna pri večjih piskrih. Hladilnik je tut širši, 70 cm, in ga ne zamenjam za nič na svetu. spodaj ima zamrzovalno s tremi predali in ledomatom, ki ga uporabljamo vsak dan (mali da zjutraj kocke v čaj da se hitreje pohladi). Ameriški hladilniki mi pa niso ok, vedno imam občutek da so predali in police majhni in prilagojeni kupljenim škatlam zamrznjenih (gotovih) jedi. Korito imam kotno, ker drugače pač ni šlo, in izmed tistih par modelov za prebavljivo ceno, sem izbrala edini model, ki ima enojno korito in odcejalno površino. Pult je dolg, slaba 2 m, pa velikokrat še prekratek..., nad pultom pa obvezno polička z lučkami, da si ne delam sence. Odločila sva se kar za ultrapas, ker ga lahko 6x zamenjam da pridem na ceno keroka, v tem času bo pa kuhinja gotovo že zelo zmahana. Aja, zakon je, če je pult globlji, jaz mam kar ene 80 cm, tak da mam dost prostora za packanje in odlaganje. Vsi spodnji elementi so izvlečni, predali in košare, ker ne maram seganja in brskanja po klasičnih omaricah, ko moraš vse zložiti ven, da dosežeš tisti ubogi lonec ki ga potrebuješ. zgornjih elementov imam pa žal samo 2 nad ploščo, ker je daljša stranica pod naklonom in sem temu prilagodila spodnje omarice: jih dvignila in zadaj rezala v naklon. Pri pečici pa nisem šparala, mora bit kot je treba. Zato imam tako s pirolizo, kar je mimgrede super zadeva, ki je tut notri velika kot se šika. Moj pekač pečice ima dimenzije 43x37, kar je precej več od ˝ubogih˝ (po velikosti, mislim) domačih gorenjevih pečic, vsaj kolikor sem jih jaz odprla v njihovi industrijski prodajalni. Mizo imam takoj zraven, za 8 ljudi + se še izvleče, pa je tudi vedno premajhna. Aaa, pa da ne pozabim, sesalni sistem s smetišnico v coklu je tut zakon.

 

Kaj lahko svetujem? Zame je nezamenljiv globlji in višji osvetljen pult, širša plošča in hladilnik, izvlečni elementi namesto klasičnih omaric in velika pečica. Komur bo kuhinjo delal mizar, jaz bi spremenila tole: predal za zajemalke, kuhovnice itd naj bo čim globlji, ker ti pripomočki zavzamejo precej prostora ko so prosto nametani v predalu, pazite pa tudi na cokel kuhinje. Naj bo dovolj udrt, da lahko lepo stojite ob pultu. Meni ga je mizar naredil preveč ven, zato kar naprej brcam vanj. 

 

Sanjska kuhinja? Zanjo bi se pa morala najprej preseliti na svoje. Kot ta. Velika, a vseeno vse na dosegu: črka U z barskim pultom ina stolčki na eni strani, s tem tudi ločena od velike mize. Dobro osvetljena, v pritličju in z izhodom na pokrito teraso z mizo, žar kaminom ali čim podobnim, ker ga ni čez poletna kosila na prostem. Lepo ograjeno za zasebnost. v tegelnih pa začimbnice...Ah ja, grem sanjat o svoji sanjski kuhni.

 

Noč in eno bolho za pomoč



lollypop

Sporočilo je spremenil(a) lollypop dne 23. 2012 00:07

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. jul 2012 6:40

Moja sanjska kuhinja je res velika, kaj velika, ogromna, s tako veliko elementi, da posoda ni naložena ena na drugo in vse je tako strateško spravljeno v elemente, da ni razloga za iskanje posod, kozarcev, krožnikov in pribora. Štedilnik dovolj velik, da nanj brez težav spraviš tudi največje ponve in lonce naenkrat. Nad tem močna napa, poleg tega izvlečni predali za začimbe. Larger than life hladilnik z zmrzovalnikom in mašino za led, pa še eden manjši hladilnik za piva, vino in pločevinke. Vgrajena mikrovalovka je najmočnejša, kar se jih dobi, tih pomivalni stroj, in profesionalna pečica. Dve bolje, ampak samo ena je tudi OK. En res velik umivalnik z dvema prekatoma pa še en manjši. Dva otoka, eden z visokim barom za par stolčkov, en tak, ki ima na policah prostora za manjšo zbirko kuharskih knjig. Dobra espresso mašinca zaželeno vgradna, ampak tudi samostoječa je OK. Poleg tega je ena špajza za moke, konzerve in pločevinke in igračke za peko. Elementi so enostavni za čiščenje, delovne plošče granit, tla parket. Luči toliko, da je svetla kot operacijska soba v kaki bolnici. Sanjska kuhinja je strateško odprta ostalim dnevnim prostorom, jedilnica je za vogalom.

Vse to ima izhod na teraso, kjer sta vgrajena plInski žar in hladilnik na ključ. Tako je vsebina varna pred sosedovimi otroci.

Moja sanjska kuhinja je vsem najljubši prostor v hiši.

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. jul 2012 10:08

Ja, cokel je lahko narejen tudi tako, da malo brcneš vanj in se lučke po vitrinah prižgejo. To bo imela moja kuhinja poleg sesalca, ki ga omenja lollypopp.

Zsdaj si že tudi kakšno igračko lahko privoščim ...

mamamia

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

23. jul 2012 10:48

@ežoj: meni znani fiziki pravijo, da je vseeno, ali pozimi segrevaš stanovanje s toploto, ki prihaja iz Age, ali s tisto iz radiatorjev. Glede betule pa itak, to je eden od mojih rezervnih planov. lp, proxima

te.jcika  

član od: 17.8.2010

sporočila: 165

23. jul 2012 11:38

Moja sanjska kuhinja pa je že en mesec doma( no lahko bi bila malo večja ampak se ne da), sem zelo zadovoljna še posebej mi ni žal, ker sem se odločila za izvlečno omaro s košaricami kamor res lahko spraviš vse živo in je zelo pregledna in pa ledvičkami na katere lahko naložiš goro posode, barva je hrast, vanilija elementi pa so črne barve. No rešili smo tudi del pulta, ker smo dali vgraditi mikrovalovno.... No do moje sanjske kuhinje ji manjka še kakšen meter delovne površine

te.jcika

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

23. jul 2012 16:41


Arhitekti so odmerili 2,30 m x 1,30 m praznega prostora (niše), namenjenega pripravljanju hrane. Niso se kaj prida ukvarjali z velikostjo stanovanj, od garsonjere do trisobnega, vsi enako. Očitno je bil blok zasnovan v času razcveta uporabe konzerv in plastike za enkratno uporabo

Skupaj z jedilnim delom se da malo čarat, veliko ne, ker nekaj zraka pa le mora bit.

Pozitivna plat:

- ko nišo na eni strani zapolniš s kuhinjskimi elementi, ti na drugi ostane največ 70 cm gibalnega prostora, torej paziš, da se ne zrediš preveč

- dobra šola iznajdljivosti

- očiščeno brez velike muje

- stiskanje

- kupila sem svetlo imitacijo lesa, kljub dolgletni želji po temnem, masivnem, prostor je svetel, topel in čiščenje omaric je enostavno, brez panike

Navadila sem se na ta prostor, kljub vsej ozkosti, z enim umivalnikom, brez pomivalnega stroja, imam rada ta moj kotiček.

Spodobno, včasih celo razkošno, se da nahranit 15, izjemoma tudi 20 ljudi. Mizo se  prenese v dnevno sobo (ki je očitno bila namenjena plesni šoli ), malo "grunfovstva" in je stvar rešena.

Letos sem odprla še letno kuhinjo, mini pečica na balkonu je čudovita reč!

Idealna kuhinja? V bloku je ni, ker ni več dimnikov  (tudi če so, so neuporabni).

Sanje so bile: kuhinja v obliki črke U, okno nad dvema od treh pomivalnih korit, kamen vse naokoli,  velik štedilnik na drva, plinski štedilnik,  shramba v steni, ogromen hladilnik in majhen zmrzovalnik, bakrena in emajlirana posoda, zeliščni prostor, prostor za sušenje testenin, prehod v zunanjo jedilnico pod brajdo, z veliko mizo in krušno pečjo....pa še kaj, a sčasoma so mi postale tuje, ker so nedosegljive, zdaj se igram s tehnično izvedbo ideje, kako iz tistih dveh metrov naredit vsaj tri

lp

 

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti