Trgovski triki

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

tema odprta - 17. jul 2012 11:08 | ogledi: 8.830 | odgovori: 42

Vedno bolj me motijo triki trgovcev (Spar, Mercator, Tuš), s katerimi spodbujajo večjo potrošnjo, da se potem zbirajo neke nalepkice, figurice, magnetki ... in so na tak prefinjen način usmerjeni na otroke.  Včasih je bil to le kakšen na leto, sedaj pa gre to zbiranje iz enega v drugo, pa pri vseh naenkrat nekaj drugega ... če kupiš posebna pakiranja bolj ali manj nezdrave hrane, dobiš pa še ekstra nalepke ... In ker leti vse skupaj na otroke, je po mojem mnenju še posebaj sporno. Med vrstniki izpadejo čudno, če česa ne zbirajo. Na koncu pa itak vse skupaj konča v smeteh, ker je na vrsti že nova 'igra'.

Se res ne moremo temu upreti (na splošno), je mogoče takšno 'oglaševanje' kam prijaviti?

 

trac

banana130  

član od: 22.12.2009

sporočila: 228

17. jul 2012 11:19

Dokler ti triki užgejo, jih bodo izvajali. Otroke pa je treba navadit, da ne morejo lih vsega dobit kar se izmislijo in še posebno nekaj, kar bo končalo v smeteh.

banana130

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

17. jul 2012 11:21

A si po zakonu dolžan nalepkice, figurice, magnetke etc vzeti? A je po zakonu prepovedano razložiti otrokom, da prav vsake trgovske neumnosti ni treba jemati za suho zlato, in da ni treba početi in imeti vsega tistega, kar počnejo oziroma imajo vrstniki? Skratka, mislim, da ne moreš prelagati na neko imaginarno državno institucijo tistega, za kar bi morala poskrbeti vzgoja doma. lp, proxima

Mygrace

sporočila: 6506

17. jul 2012 11:21

Seveda se lahko upremo.

 

Otrokom je pa treba kar lepo povedati resnico.

Sama z našimi nisem imela bistvenih težav...sem jim dala na izbiro: ali 1 dan morja ali pa neke nalepke.....

In seveda "minuta za razmislek".....

 

 

(manj jambranja in več aktivnosti press)

pees:

(kwak )

 

 

Mygrace Bemjim

Mygrace

sporočila: 6506

17. jul 2012 11:22

no, proxima, "bila si brža"...

 

Mygrace

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

17. jul 2012 13:43

Mi ne vzamemo in ne zbiramo ničesar, napisala sem čisto na splošno in Mygrace, ti si jim pač nekaj v zameno obljubila.

Mene samo moti ta način oglaševanja, ki se je razpasel zadnje čase, še posebej, če so ciljna skupina otroci. Če se ne motim, so pri reklamah na TV že neke omejitve.

 

 

trac

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. jul 2012 14:06

Če te moti, so dosegli svoj namen.

Varovanje otrok pred nebrzdanim potrošništvom je naloga roditeljev, ki je lahko bolj ali manj uspešna , kot vse pri vzgoji.

Ciljana skupina so tudi upokojenci, za katere je vlada ugotovila, da so pri 622 € pokojnine tako bogati, da se morajo odreči nadaljnjemu bogatenju.

Mene skrbijo slednji, ki velikokrat kupijo tudi stvari, ki jih ne potrebujejo.

Kaj pa ste mislili, da delajo armade pospeševalcev prodaje ?

F r i n a

Mygrace

sporočila: 6506

17. jul 2012 14:33

Trac, to je pa že višja matematika, a veš...? V zameno sem jim obljubila nekaj, kar smo tako ali tako imeli v planu......No, res pa je, da takrat otroci še niso znali šteti dnevov

 

Pa da ne izpadem nevemkako škrta...Životinjsko carstvo smo zbirali že mi, otroci socializma...

Tudi proti Podvodnemu svetu nimam nič, se lahko mimogrede tudi kaj novega naučiš...

 

In zdaj, ko je poletje, gre naše izročilo iz roda v rod in se obnese:

Nikoli ne nabašemo otrokom več kot 1 kepico sladoleda naenkrat. Na ta način ga mularija nonstop je, ker ko poliže prvo kepico, pridemo do sladoledarne, kjer imajo morda boljšega, lepšega...ali je pa tisti mulo, ki ga prodaja, zelo simpatičen..in kupimo novo kepico sladoleda...itd. itd.....

Tudi ni nobenega prepiranja okoli umazanih majčk, ker tistih 10 kepic pa res steče po prstih in komolcih in po trebuščku in hlačkah in nogah in kroksicah prej, preden ga lahko mala usta popapajo.

Ali se pa tista gora sladoleda prekucne in pade po tleh, še preden si sploh obvladal vse okuse.....

 

Mal sem zasmetila, itak.

 

                                                        

Mygrace

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

17. jul 2012 16:50

Frina,  Mygrace, Proxima!

"Med vrstniki izpadejo čudno, če česa ne zbirajo. Na koncu pa itak vse skupaj konča v smeteh, ker je na vrsti že nova 'igra'."

Ta  je dobra! Najboljše da vzamemo kredit, samo da ne bo izpadel čudno! In kdaj bodo ti otroci dovolj stari, da ne bodo več izpadli čudno? A sem jaz med vrstnicami čudna, ker si pač enih supermodernih stvari ne morem kupiti?

Delam v šolstvu, vse to mi je znano.  Ponudbe in reklame so  pač zmerom, za odrasle in otroke, ali nas odraslih ne bombardirajo kar naprej z nekimi novimi izdelki, ki jih "nujno" potrebujemo in hočemo. Če lahko sebi rečemo NE, zakaj ne bi mogli še otroku? Saj starši odločamo, kaj bomo kupili ali zbirali? Tako je vsaj bilo včasih. 

Vem pa dobro, predobro, kako je danes. Permisivna vzoja, bla bla, vsi drugi so krivi, da je otrok tak, kot je. Ali naj torej otroka vzgojimo v odgovornega potrošnika ali zahtevamo zaprtje trgovin?  (In še kakšnih drugih skušnjav)

Trac, vse to je dobronamerno in iz lastnih izkušenj, oprosti, če se sliši drugače.

 

marjja

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

17. jul 2012 17:05

ko smo bili mi mladi tudi marsikaj nismo imeli kar so drugi imeli pa zato nismo bili čudni.tudi jaz marsikaj kar sem si želela nisem dobila.in ne zato ker starši nebi imeli denarja da bi mi kupili ampak ker vsake bedarije otrok tud ne rabi imeti ker itak je veliko stvari kmalu pozabljenih ko jih dobiš...otroka je treba vzgajati v smislu da ne  rabi vsake bedarije ki jo ima njegov prijatelj sploh pa  je treba otroke vzgajati v smislu naj se ne obremenjujejo s tem kaj si drugi mislijo... vrstniki si bodo že izmislili en izgovor da bo otrok čuden.pa če bo to zarad imena,obleke,igrače,štrlečih ušeč,noga,kg,frizure,športa ...ali karkoli drugega...

zmajcica1

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

17. jul 2012 17:15

ko smo bili mi mladi tudi marsikaj nismo imeli kar so drugi imeli pa zato nismo bili čudni.tudi jaz marsikaj kar sem si želela nisem dobila.in ne zato ker starši nebi imeli denarja da bi mi kupili ampak ker vsake bedarije otrok tud ne rabi imeti ker itak je veliko stvari kmalu pozabljenih ko jih dobiš...otroka je treba vzgajati v smislu da ne  rabi vsake bedarije ki jo ima njegov prijatelj sploh pa  je treba otroke vzgajati v smislu naj se ne obremenjujejo s tem kaj si drugi mislijo... vrstniki si bodo že izmislili en izgovor da bo otrok čuden.pa če bo to zarad imena,obleke,igrače,štrlečih ušes,,kg,frizure,športa ...ali karkoli drugega...



zmajcica1

Sporočilo je spremenil(a) zmajcica1 dne 17. 2012 17:16

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti