Ostanki hrane v novi preobleki

Ninja24  

član od: 31.3.2007

sporočila: 2692

27. jul 2012 12:08

Pri nas govedino iz juhe recikliramo v zloženko s pire krompirjem. Polovico oz. plast pireja dam v jensko skledo, na to dam plast na kockice narezane govedine popražene na čebuli in česnu, začinjene s svežimi ali suhimi zelišči, pokrijem z drugo plastjo pireja, po vrhu prelijem z jajčno-sirno-smetanovo mešanico in zapečem v pečici.

Ninja24

f0rk  

član od: 3.11.2011

sporočila: 68

27. jul 2012 16:08

Govedino iz juhe je naša mama včasih porabila za polpete(meso, jajca, kruh, začimbe).

Sem pa sama potrebovala kar nekaj časa, da sem ugotovila, koliko naj odmerim za porcijo. Na začetku je dostikrat tudi psička dobila svoj delež, sedaj pa redkokdaj. Če ostane riž, krompir, testenine, potem ponavadi dodam malo smetane za kuhanje ali kisle smetane, potresem s sirom in zapečem v pečici. 

f0rk

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

27. jul 2012 17:19

mali kuhar je napisal/a:
Včeraj sem delal krompir v pečici pa mi je ostalo veliko olupkov in slučajno sem naletel na recept na internetu ''fried potato skins''. Zdi se mi vredu in ga bom danes sprobal.

No, kako je slo?

 

Sicer pa, jaz ko delam krompir iz pecice, ga nikoli ne lupim (razen ce je res en star krompir s polmetrsko "kozo"), ga samo narezem na krhlje, zraven dodam bucke, malancane, cebula, cesen, por, korenje, jabolka, hruske, slikve, gor postavim piscanca ali kaksno peceko, prelijem z oljem in jusno osnovo, dodam kaksne zacimbe ter gremo v pecico.

Drugace pa ostanke vedno kako porabimo. Ce je prevelika kolicina gre v zamrzovalnik za drugic, ali pa se naredi kake hladne solate (z rizem ali testeninami ali kuskusom) in zraven se lahko doda skoraj cisto vse. Ni nic za stran metat. Mene prav srce boli, ko vcasih vrzem kaj v smeti, ker je npr. zgnilo, splesnelo ali kaj podobnega. Zato se temu na veliko izogibam in pazim, da to ni potrebno nic stran vreci.

urska

mali kuhar  

član od: 14.10.2011

sporočila: 748

28. jul 2012 14:19

ja sej krompir ki sem ga delal ni bil ravno mlad zato sem ga olupil, ker čene ga tudi jaz pečem v olupku. cvrta krompirjeva kožica je pa super recept! :) samo lupino dobro opereč je ocvreš kot pomfri in začiniš po okusu (jaz sem dal: sol,čili in papriko v prahu). drugi del lupin sem pa spekel v pečici in sicer: lupine razporediš po pekaču dodaš malo sira na vrh in na 250° pečeš da lepo porjavijo.

mali kuhar

alpska roža  

član od: 9.10.2008

sporočila: 253

7. avg 2012 14:27

Jaz največkrat delam sledeče:

iz pireja: naredim svaljke ali njoke (za kuhanje ali pečenje v olju), torej dodam jajce, sol, začimbe, moko, oblikujem svaljke. Dam jih tudi v zamrzovalnik.

 

Iz kuhane govedine: vedno naredim polpete: zmeljem, dodam jajce, peteršilj, česen, sol, poper, začimbe, včasih malo stare žemlje, namočene v mleko. Oblikujem polpete in jih ocvrem v vročem olju.

Moja mama je najlepše kose kuhane govedine zrezala na 1/2 cm koščke in jih spanirala (spohala). Več kot odločno.

 

Beli riž: ostanke uporabim kot mlečni riž za otroke ali naredim riževe ocvrtke (spet dodam jajce, začimbe in ocvrem v olju)

 

Iz zelenjave: največkrat popražim na maslu in zalijem s smetano za kuhanje, ogromno česna, peteršilja ipd, in dobim prilogo (zdaj je npr. ostal kuhan stročji fižol, včasih imam preveč kuhanega brstinega ohrovta ipd)

 

Iz kuhanih testenin naredim testeninsko mrzlo solato (dodam zelenjavo, kuhano jajce, tuno, kislo smetano ali majonezo, pa še kaj bi se našlo,

 

 

 

alpska roža

Mareličica  

član od: 19.3.2013

sporočila: 1

19. mar 2013 12:35

Pozdravljeni, 

danes sem porabila včerajšnje ostanke za musako. Vse sestavine so bile včerajšnje: pohan piščanec, prekajeno svinjsko meso, kuhan in olupljen cel krompir. Krompir sem naribala, popražila čebulo, na kocke narezala piščanca ter svinjino, dodala česen in paradižnikovo mezgo, omako polila po krompirju, dodala malce sira, nato še ena plast naribanega krompirja, polila vse skupaj s sladko smetano in jajcem ter še malo sira - nastala je zelo okusna "musaka" :) pirporočam :)

Mareličica

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

19. mar 2013 12:39

Mmmm, so se mi kar sline pocedile. Dobra ideja!

JJ

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. mar 2013 15:51

Ko ostanejo mlinci, jih naslednji dan premešam z mletim mesom, ki ga prej popečem na čebuli in kockah slanine, dam vse skupaj v pekač in prelijem z mešanico stepenih jajc, kisle smetane in sesekljanega peteršilja ter z dodatkom popra. Kako je pa to dobro ....

mamamia

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

21. mar 2013 6:15

Govedino iz juhe narežem na kocke in skuham krompirjev golaž.

Ostanke belega kruha narežem na kocke in dam v zmrzovalnik. Popražim na maslu in uporabim na kaki kremni juhi.

 

Sweetie

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

21. mar 2013 8:06

Govedino iz juhe jaz porabim tako:

Prepražim čebulico, da postane steklena, dodam govedino narezano na koščke (ali na večje kose - na koncu itak razpade), zalijem s paradižnikovo omako. Po potrebi posolim in dam en lovorjev list. Malo pokuham - če se mudi, manj, če se ne, potem se kar nekaj časa kuha (dlje ko se kuha, bolje je). Zraven paše pire krompir.

Naslednji dan je še boljšega okusa (torej ostanek od ostanka ).

 

Zanimivo, da je ravno za govedino iz juhe največ receptov za porabo ostankov. Izgleda, da nihče ne poje vse govedine, ki se kuha v juhi. Pa sem mislila, da je samo pri nas tako

Urša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti