Ostanki hrane v novi preobleki

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

tema odprta - 14. jul 2012 9:32 | ogledi: 30.755 | odgovori: 35

Ob kavici sem danes zjutraj odprla časopis in med drugim prebrala zanimive nasvete, kako porabiti ostanke hrane. Morda imate tudi vi kakšno idejo. Če pa je taka tema že bila na forumu, pa jo je morda smiselno spet potegniti iz naftalina. 

In, kot pravi avtorica članka, citiram: ".... s tistim kupčkom riža ali špagetov ne bomo veliko prihranili, vendar ne gre za to, ampak predvsem za naš odnos, koristno navado ter odgovorno ravnanje. Saj veste, trajnost ni le ločevanje odpadkov, je tdi racionalna raba virov, pa naj bodo to gorivo, voda, elektrika ali hrana."

Torej: Kako porabite ostanke hrane???

marjja

mali kuhar  

član od: 14.10.2011

sporočila: 748

14. jul 2012 10:17

ja riž vedno kuham brez soli in mu nikoli kuhanemu ne dodajam masla, ker ostanke porabim kasneje za mlečni riž, za kako solato, rižoto...

mali kuhar

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. jul 2012 10:31

Uporabim vse ostanke hrane. Če osatnejo kuhane testenine, jih drugi dan na prepraženi čebuli segrejem, dodam kakšno narezano zelenjavo in začimbe in je priloga nared, ali s solato čisto samostojen obrok.

 

Enako naredim z rižem, včasih skuham zelenjavno juho in dodam ostanke riža (s korenjem in grahom na primer, pa s sesekljanim porom je prav odlična).

 

Ostanke zelenjave porabim tako, da jo spasiram in anredim kakšno omako. Iz ostankov pečene zelenjave naredim kako hladno prilogo - dodam kis, začimbe, olje, premešam, pustim malo v tej marinadi in potem nekdo z nečim že poje.

 

Osatnke mesa porabim tako, da jih narežem na kocke in naredim kakšno enoločnico.

 

Če ostane pire krompir, ga uporabim za zgostitev kake juhe ali omake, ali dodam jajce, moko in začimbe in naredim kaj iz krompirjevega testa.

 

Če ostanejo pečene ali kuhane ribe, naredim iz tega nnamaz, seveda če jih prej kar hladnih ne pojem.

 

Pri nas sicer ostaja zelo malo hrane, imam kar dober občutek za količino, sicer sem pa pristaš, da se nič ne meče proč, saj se vsak ostanek da uporabit.

 

 

 

 

mamamia

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

14. jul 2012 12:30

 Iz ostankov rižot ali testenin z omako naredimo zelenjavne "čorbice", iz govedine, ki se kuha v nedeljski juhici ali testenin in riža rada naredim solato. Drugače pa tudi pri nas ponavadi vse pojemo ali pa skuhamo toliko več, da lahko zamrznemo. 

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

14. jul 2012 13:14

Riž- ponavadi ga porabim za mlečni riž ali ga dam v zelenjavno juho

Testenine- obožujem testenine z drobtinami, tako da zmeraj namerno skuham več,da jih imam potem še za večerjo ali zajtrk v prej omenjeni obliki.

drugače pa precej pazim koliko skuham in če je kaj takega (omake, golaž...) dam tudi v zmrzovalnik in imamo za kosilo takrat ko nimam časa kuhat.

Če pa ostane hrana, ki se ne da predelat jo pojejo naše kokoške z velikim veseljem

lučica

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

14. jul 2012 19:01

Pri nas se ne zgodi pogosto, da kaj ostane. Če se pa "uračunam" pri količinah, pa skušam ostanke porabiti.

 

Kuhan riž: - če ga je le za kako pest, gre v juho/mineštro kot zakuha, če ga je malo več, naredim iz njega riževo solato (super malica za v službo)

Dušen riž/rižoto z dodatkom zelenjave in/ali jajca porabim za nadev za zelenjavo (paprike, bučke, jajčevci...)

enako naredim s kuhano/dušeno ajdovo kašo ali pšenico

kuhane testenine: manjše testenine gredo v mineštre oz. pašto fižol

                          večje testenine "predelam" v solato ali testeninski narastek

Kuhana zelenjava gre v solate, narastke, mineštre...

Določene vrste zelenjave (koruza, rdeči fižol, bučke, paprika) lahko zelo dobro porabiš tudi kot nadev za tortilje

Če slučajno ostane kaka palačinka, se nadeva s skuto ali špinačo in zapeče v pečici.

Palačinke se lahko predelajo tudi v kaneklone ali fritate, samo nama to ni pretirano všeč.

 

Pa še link na eno staro sorodno temo: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3938

motovilčica

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. jul 2012 19:41

sploh ti ne morem povedat za točno določeno stvar, ker karkoli ostane si znam nekaj izmislit. najpogosteje si naredim "pisker" s solato, gor narezan zrezek, kakšen riž.. karkoli...zabeljeno pa kot solata

 

edino rumenjake.. teh nočem preveč.. jih dam pa psički kdaj

mali kuhar  

član od: 14.10.2011

sporočila: 748

23. jul 2012 10:43

včeraj sem delal krompir v pečici pa mi je ostalo veliko olupkov in slučajno sem naletel na recept na internetu ''fried potato skins''. zdi se mi vredu in ga bom danes sprobal.

mali kuhar

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

25. jul 2012 15:54

še nekaj idej: iz kuhanega krompirja: -  španska tortilja (omleta s krompirjem)

                                                    -  musaka ali kaka druga krompirjeva zloženka 

                                                    -  krompirjeva solata

                                                    -   pražen krompir

                                                   -   grenadirmarš

 

                      iz kuhane govedine: - če je je bolj malo ali je bil za juho slabši kos, meso drobno sesekljaš, dodaš nekaj jajc (mora biti lepa zmes) in sesekljan peteršilj, soliš in popraš po okusu in spečeš kot omleto. To narežeš na kose in postrežeš; v otroštvu, ko sem še jedla meso, je moja mama to včasih naredila ob ponedeljkih s solato

                                                   - solata iz govedine

                                                   - govedina po dalmatinsko (star Vegetin recept) - kuhano govedino narežeš na debelejše rezine, popečeš na malo olja. Posebej narediš bolj gosto omako iz več zelo zrelih paradižnikov. Na koncu rezine dodaš v omako in pregreješ; tudi tega se spomnim iz otroštva :)

za porabit ostanke od celega tedna ;) je pa odličen tale recept  http://www.kulinarika.net/recepti/132/testenine/koushar - zelo priljubljena egiptovska jed, za moje pojme zelo dobra kljub na pogled nenavadni kombinaciji sestavin

motovilčica

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

25. jul 2012 21:14

motovilčica je napisal/a:
                      iz kuhane govedine: - če je je bolj malo ali je bil za juho slabši kos, meso drobno sesekljaš, dodaš nekaj jajc (mora biti lepa zmes) in sesekljan peteršilj, soliš in popraš po okusu in spečeš kot omleto. To narežeš na kose in postrežeš; v otroštvu, ko sem še jedla meso, je moja mama to včasih naredila ob ponedeljkih s solato

                                                 motovilčica

 

Tole si pa velja zapomnit, ker meni hladno meso enostavno ne gre dol, fant celega kosa tudi ne poje, prav čisto vedno pa pražen krompir s koščki govedine tudi ne paše. Super. Pa ravno goveje juhe mi je zmanjkalo :)

 

Sodelavka je ostankom pire krompirja dodajala jace in moko in naredila krompirjeve svaljke. Ko se jih je v skrinji nabralo dovolj, jih je bilo za eno kosilo.

 

Pri nama večino ostankov od kosila (rižote, makarone itd). poje fant za večerjo ali naslednji dan zraven kosila.  Juhe običajno namenoma več skuham, da jo imava za dva dni. Kakšen dan je kosilo sestavljeno iz ostankov prejšnjih dni. Večinoma kar porabiva, včasih pa res gre kaj na kompost. Generalno poskušava pazit, ampak včasih se pač zgodi  Se pa vedno bolj verziram v količinah in, sicer pa za riž, žitarice in makarone kar zmeraj uporabljava tehtnico. Vzame 20 sekund več, ampak je bolj ziher in se obnese.

rag_doll

valikaben  

član od: 31.12.2008

sporočila: 161

27. jul 2012 11:28

tudi jaz kdaj pa kdaj, skuham preveč. trudim se, da ne bi, če pa že, pa iz pireja nardim njoke, riž in testenine ni problem porabit, za razne solate ali priloge (testenine z drobtinami, riž porabiš naslednji dan za kakšne čufte..) skratka jedilnik drugega dne prilagajam ostankom.

Ne morem pa iz svoje kože: pomembno se mi zdi, da kuhamo toliko, da ne ostaja. Če pa že pa, da jed čimprej ohladimo, shranimo v hladilnik, čimprej porabimo in pri ponovni pripravi ustrezno pogrejemo.

valikaben

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti