Mlada mucka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

3. jul 2012 14:15

Kot so napisale kolegice zgoraj- prva pot je k veterinarju ,ki ti bo že znal pravilno svetovati. Tudi pregledal jo bo in ugotovil njeno splošno zdravstveno stanje. Pred dvemi leti je hči prinesla domov našo Alenko, ki je bila sila nebogljena, ni znala jesti, po mojem ni imela še razvitega sesalnega refleksa, problem je bil izločanje skratka , bila je prikrajšana za vse tisto, kar mladim muckam v prvih mesecih nudi in jih nauči mačja mati. Veterinarka ji je dala eno posebno pašteto, pa mleko v prahu in smo štartali. Po značaju je bila že takrat velika borka, prvo kar je naredila je veterinarko pošteno ugriznila v prst. Pa še pol desne prednje tačke ji je manjkalo, prirojena napaka. Skratka en micen kupček mačje nesreče je bil. Danes je izjemno lepa, pametna in karakterna muca. Da je ljubljenka vseh ni potrebno razlagati. Scrkljana do konca, ne pusti se kaj dosti crkljati , po večini če jo pobožaš zapiha in zasika ampak ravno zaradi te svojeglavosti nam je še bolj všeč.

Tako da se splača vložiti nekaj truda saj ti potem v vsakem primeru stoterokrat povrne.  

hedonist

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

3. jul 2012 14:22

Pri majčkenih mucah je nujno tudi razglistenje. To sem se naučila kak teden nazaj na žalosten način.

Dobili smo dva meseca starega mladička, siv tigrček, lušen za pojest. Normalno živahen, le trebušček je bil precej napet in izgledalo je, kot da bi bil zaprt (hotel je kakat, pa ni šlo). Naslednji dan popoldne na praznik smo že klicali veterinarja, pa je bilo žal prepozno. Verjetno jih je imela njegova mamica, to pa se prenese na plod.

OlivaB

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. jul 2012 14:46

OlivaB, žal mi je ta tvojega mucka

Res je kot praviš, skoraj vsi mladiči so okuženi z glistami in trakuljami, razen, če že mačje (in pasje) matere niso bile redno razglistene. In pri tako majhnih žvercah so lahko gliste tudi usodne.

Kot vemo, je treba nujno vsako žival razglistiti pred cepljenji, operacijami itd. - to pa zato, ker se oslabljen imunski sistem (zaradi zajedalcev) težko bori še s cepivi, narkozo itd.

Tudi razglistenje pri bolnih in zelo mladih živalih ima lahko burne reakcije. Gliste se zaradi antiparazitika res uniči, hkrati pa med poginjanjem spuščajo v živalski organizemtoksine, ki so lahko usodni za žival, če je okuženost s paraziti res velika.

Zato ni odveč opozorilo, da smo pozorni na pretirano napihnjenje trebuščke, bruhanje, driško, neješčnost, apatičnost - vse to so lahko posledice okužbe z glistami in trakuljami.

Odprava teh zajedalcev je razmeroma preprosta, pa vendar - prvič se moramo obvezno posvetovati z veterinarjem, preparatov proti glistam/trakulji nikakor ne smemo dozirati "na lastno pest", saj je važno doziranje glede na težo živali, splošno zdravje in starost. Sicer pa se na veterinah dobi tabletke proti glistam (Zantel, Drontal Cat ....) ali pa ampule, ki jih istisnemo za vrat (Advocate, Profender), pa pastice za mladiče (Biovermin in še kaj) - vse pa doziramo natančno po navodilih, vsaj 3 do 4 x letno. Ampule advocate "pokrivajo" tudi bolhe in bolšje ličinke ter garje, tako da ubijemo več zajedalcev na en mah.

Več o tem:

http://klinikaloka.com/notranji-zajedalci.html

http://www.macji-svet.org/forum/viewtopic.php?

http://www.malezivali.si/index.php?stran=gliste

Tule so pa še splošni nasveti za oskrbo mačk
http://www.fd-ljubljana.si/viinvasamacka.pd

 

Mojca

Lila Roza  

član od: 13.11.2010

sporočila: 128

3. jul 2012 14:50

Res lepo, da ste mucko sprejeli. Pohvalno. Zadnjič sem bila sama v neprijetnem položaju, pred City parkom. Grem čez cesto in nekaj švigne za mano. Gledam naokoli nič. Pridem do vhoda, tam pa mali črn mucek, ne vem če je imel par mesecev. Pokličem Mačjelovko nič, zavetišče nič razen tega, da naj je raje ne pripeljemo, ker so polni. Kličem naokoli in nihče se mi ne javi, pa še brez avtomobila sem bila. Tako sem jo morala pustiti tam. Sama imam namreč maltežanko staro 6 let in ne mara muc. Še danes mi je žal

Lila Roza

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. jul 2012 17:08

Škoda za malega mucka ... v tem primeru bi zavetišče moralo urgirati. Po zakonu morajo priti po poškodovano ali ranjeno žival v 4 urah, sicer pa v 24 -tih od prijave.

Mačjelovka pa je društvo prostovoljcev, ki sicer sodeluje z zavetiščem, vendar pristojnosti za oskrbo najdenih živali nima. Poskusi jih še poklicati, so pač prostovoljci, sicer zaposleni ljudje kot jaz in ti in se na žalost tudi oni ne morejo ob vsaki uri odzvati. Jaz bi jih na tvojem mestu še poskušala poklicati ali pa bi jim napisala mail in v njem točno lokacijo, kje je bil mucek opažen, da bi vedeli, kam ga iskat. V Mačjelovki pomagajo z oglaševanjem pri oddaji mačk, pa s tem da poskrbijo za prijavljene kolonije prostoživečih mačk - jih v sodelovanju z zavetiščem odlovijo, peljejo na kastracijo/sterilizacijo in vrnejo nazaj na lokacijo, seveda če se uzkaže, da so mačke preveč nesocializirane za posvojitev.

Ampak zavetišče se je pa dolžno odzvati! Če je prepolno ali če ima zaprte kapacitete zaradi kakšne bolezni itd. mora najti namestitev v sosednjem zavetišču ali pri začasnih skrbnikih. Ne bi se smeli izgovarjati na prenapolnjenost brez da te usmerijo drugam.

Mojca

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

3. jul 2012 23:46

Pri nas je pa mačjo mamico doletela nesreča, ostal je že kar velik, a kljub temu nebogljen mucek sirota. Po začetnem negodovanju se ga je usmilila druga naša mačja mamica, ki zdaj neguje tri mucke: dva svoja in eno siroto :) Vsi lepo napredujejo.

Atina

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. jul 2012 1:50

Tegale junačka je danes dopoldan prijazna gospa našla, ko je revež taval med avtomobili po cesti in okoli slaščičarne v sosednjem mestu. No, med iskanjem informacij kam z muckom, je beseda  dala besedo in zvečer sem ga šla iskat. Mucek je zdrav, star kakih 9 tednov in že sam je, ob obisku veterinarja pa smo ga še stehtali in dobil je sredstvo proti garjan ter glistam in trakulji, ker ima precej napihnjen trebušček.

Zdaj pa sit zadovoljno spančka tule meni za hrbtom

Mojca

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

4. jul 2012 7:27

kok je pa fletn no. Odlična slikca za dobro jutro :)))

Maxi25

Lila Roza  

član od: 13.11.2010

sporočila: 128

4. jul 2012 12:14

Bravo MamamF! Čim več takih ljudi in zgodb! Mačje dete je pa hudo luškano!

Lila Roza

anajana  

član od: 21.6.2007

sporočila: 142

5. jul 2012 13:15

Tudi nam se je zgodilo, da je nekdo pred hišo odvrgel muco, ki je kak dan kasneje v naši drvarnici skotila 5 mucov. Pustili smo jo pri miru, potem pa se kaka dva tedna kasneje ni več vrnila, po moje jo je povozil avto. Pa smo prevzeli skrb za mucke. Imela sem samo eno malo flaškico, naredila pa sem jim mešanico: mleko, ga malo razredčila, dodala sladkor in rumenjak. Ponoči dvakrat, čez dan pa trikrat do štirikrat. Pa tudi lulanje smo izvajali po hranjenju. Skratka, vseh pet sva z mami postavili pokonci in so bili oddani, bili so pa res lepi, ker je vsaj eden od staršev moral imeti plemenito poreklo.

Leta kasneje pa se mi je isto ponovilo, ko so nam spet brejo muco pustili pred vrati. Mamica je skotila zunaj, za zimo smo ji pripravili bivališče in mucki so lepo rasli. No, kasneje se je izkazalo, da tem muckom ni bilo usojeno, so vsi šli, večinoma pod avto (tudi tisti eden, ki je bil oddan). Nazadnje je izginila še mamica.


Kako zelo si želim, da ljudje ne bi takole odvrgli živali.

 

Lp

anajana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti