Alma sodnik

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. jul 2012 18:11

jernej je napisal/a:

Iz teme porjavitev je bilo pa res brisano (jaz sem iskal le izbrisane teme), ker ni imelo veze s porjavitvijo. Tako da ne gre niti za dežurne miličnike, samo če teh miličnikov ne bi bilo in bi bilo o Almi Sodnik pisano v temi o porjavitvi... potem bi bil tole bolj žalosten forum.

Za konec: Moderator ni le eden in tudi administratorji brišemo veš ;-) Sporočilo v napačno temo ti ni izbrisala tista, katero tako pogosto napadaš (ne da bi vedela, ali sploh še moderira) ;-) Toliko ti lahko povem, ker imam evidenco o vseh javnih zapisih in izbrisih na forumu ;-)

O pozabljanju te filozofinje pa nimam mnenja, ker je ne poznam in nisem zato tu, da bi pametoval, ampak da odpravljam napake in nadgrajujem sistem. ;-) Toliko od mene.

 

No, se vsekakor nič ne pritožujem če je bila moja tema skensklana iz porjavitvenega foruma.

Saj zato sem pa novega odprla, pa prav za Almo Sodnik, upam, da ti je v ponos da se prav na tvojem forumu končno menimo o njej.



nola

Deschanel  

član od: 18.4.2012

sporočila: 35

2. jul 2012 18:53

Ja, se strinjam z obema, Nolo in Limnol. Ni dolgo tega, ko sem v jako omikani družbi naletela na nazarensko začudenje ob omembi imena dr. Lučke Kajfež Bogataj - da kaj takega še pa niso slišali. Osredotočenost na vaške zdrahe pač pridobiva na veljavi. Pa ženske književnice: Zofka Kvedrova, Josipina Turnugrajska, Luiza Pesjak, Pavlina Pajk, Marica Nadlišek Bartol ... Pišejo ženske drugače? dr. Silvije Borovnik je zanimivo branje. In nekaj mi je govorilo, da letos kresnik nikakor ne bo pristal v ženskih rokah (četudi s tem ne mislim, da si ga zmagovalec ni zaslužil). So pa v knežjem mestu precej ponosni na soimenjakinjo Almo, zato smo bili letos na muzejski noči deležni čudovite predstavitve njenega življenja. Pa Peter Florjančič, Japec Jakopin itd., da ne bo zamere na drugi strani.

Nola, ja, bila je carica. Čeprav so viri na internetu skopi. Obstaja biografija? Si kaj preverjala na cobissu?  Glede na to, da so ženske (še vedno) krivično, a nadvse načrtno, neomenjene (ali pa premalo), ne morem mimo ene feministične (ki jo je pravzaprav zapisal Marx): moški imajo pri ženskah najraje odvisnost od njih.

Odprla si zanimivo temo.

 



Deschanel

Sporočilo je spremenil(a) Deschanel dne 02. 2012 19:21

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. jul 2012 19:04

Takole na prvo žogo in brez dodatnega guglanja: Sem bolj šibka in v resnici sem za Almo Sodnik slišala enkrat takrat kot za Almo Karlin. In še to v kontekstu, da sta bili soimenjakinji skoraj sodobnici, s tem, da je bila ena antropologinja, druga pa filozofinja.

In da je slednja postavljala, skupaj z Vebrom, črte študija filozofije na Slovenskem. Zakaj ne vemo o njih kaj dosti - kot ne smo šibki pri Strojniku in Blincu (nisem šla guglat in ergo sem v tem trenutku še v temi glede tega, kaj sta počela) - ker je na Slovenskem ena bedasta praksa (ki je lastna skupinam, ki niso posebej samozavestne) in sicer ta, da ta nesamozavestna skupina misli, da se je vsa zgodovina začela z njo, prej pa ni bilo nič relevantnega. To, da te na Lj. univerzi ne naučijo, koliko je univerza stara in kdo je postavljal temelje te inštitucije, je preprosto znak tega, da ni zavedanja, ki bi znalo ustrezno ponotranjiti tradicijo, Znamo na Slovenskem strahovito ponotranjati zamere, se obmetavati s kamenjem drug drugega, to, da bi pa ponotranjili tisto tradicijo, ki jo je pa res treba ponotranjiti, tu pa štrene zmanjka.

In če se tule kdo oglasi z vprašanjem, da zakaj bi pa moral vedeti, kdo so bili omenjena Alma, pa Strojnik etc...., ker kaj mu/ji bo pa ta podatek koristil pri dnevnih službenih potrebah - hja, ravno zato, ker je znanje lepo zgolj zaradi tega ker je. Intelektualni užitek se začne šele takrat, ko veš stvari, ki jih za svojo eksistenco nujno ne potrebuješ.

In zdaj bi seveda tole misel o nesamozavestnih skupinah razvijala in vlekla še naprej (vključujoč z referencami na recentni dan narodne noše oni dan na Kongrescu), ampak bom namesto tega guglat Strojnika in Blinca.

 

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

2. jul 2012 22:02

una miška s primorskega, tam kje ni morja, je napisal/a:

 ma, vse sorte je napisala, skor genialno, v eni drugi temi, in so na hitro zaklenili temo..........

 



miška s primorskega

eh, miška, miška, a vidiš kaj si naredila!

ežoj

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

2. jul 2012 22:06

NIsem slišala, bom pa vesela, če bo kdo napisal kaj več. Ker nikoli ni odveč vedeti, da so imele ženske v tej družbi možnost, da se dvignejo s poprečja.

Jaz vem za Almo Karlin in eno Almo od nas tu, ki je bila mis bivše juge. Menda to ne šteje več, ker je to tuja država in vse črtamo, kar je doseženo v SFRJ. Potem se črtajo tudi uspehi drugih dveh.Mislim prav, ali sem prav žleht, ker se mi zdi, da je mogoče devalvirati vse vrednosti do sedaj.

Ampak ženska liga pa je nekaj skupnega, kajne ?

 

F r i n a

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

3. jul 2012 10:29

Zavedajte se, da se življenje ni šele z vami začelo, nego da smo me starejše in najstarejše že pripravile orno zemljo in boste ve čez čas - takrat že starejše in najstarejše - izročale zorane posejane in plodne njive mlajšim in najmlajšim v nadaljnjo obdelavo. 

Besede Minke Govekar iz leta 1949.

Loni Makaroni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. jul 2012 14:50

Meni se zdi hecno, da nekdo v eni temi zbriše post od nekoga, ker vsebinsko ne sodi tja. A ne bi bilo lepše, če bi avtorico pisanja, ki nekam ne sodi, najprej opozorili, da njen post ne sodi v tisto temo in naj nadaljuje drugje, ne pa da se pisanje kar izbriše? To pravim načelno, brez da imam imena, priimke in nicke v mislih. Vsaj včasih smo to na Kulslo že videli.

mamamia

mamamia

moderator1  

član od: 12.3.2010

sporočila: 38

3. jul 2012 15:37

Nolin zapis nikakor ni bil izbrisan zaradi omenjanja Alme Sodnik. Zadnja dva zapisa sta bila izven teme ter se obenem sklicevala na moderatorje, naj jim pustijo do besede kljub prejšnjemu opozorilu, naj se vrnejo k osnovni temi. Pri enem zapisu je šlo za repliko, torej nadaljevanje 'smetenja', pri nolinem pa za odprtje nove teme.

Nolin zapis sem vrnila in naredila povezavo semkaj.

 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. jul 2012 15:42

Aha, ok. lp

mamamia

menola  

član od: 30.8.2010

sporočila: 126

4. jul 2012 9:28

Vsa pohvala moderatorjem in administratorjem, ki bedite nad vsem zapisanim. Sama sem večkrat zgrožena nad komentarji prepametnih članov, ki se oglašajo vedno z filozofskimi nauki in udarjajo mimo tem.

Bravo.

menola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti