Prehrana med kampiranjem

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

tema odprta - 19. jun 2012 13:39 | ogledi: 12.584 | odgovori: 15

Letos se po nekaj letih spet odpravljava na počitnice s šotorom, kar je sicer zabavno, a običajno kulinarično dokaj dolgočasno (beri: prehrana iz vrečk in konzerv).

V mislih že pakiram, tudi posodo in nekaj malega hrane za začetek, zato me zanima, kaj jeste oz. kuhate na kampiranju. Pri tem nimam v mislih tistih, ki imate svoje prikolice ali avtodome ali tiste, ki imate v kampih vse, vključno z žarom in hladilnikom, ampak na "nomade", ki okoli potujete s šotorom, kvečjemu majhno škatlo hrane in majhnim plinskim štedilnikom.

Iz izkušenj preteklih kampiranj lahko povem, da sva bila midva doslej večinoma prvi dan na omleti in solati (=jajca in ostanki zelenjave še iz domačega hladilnika), nato pa sva "presedlala" na juhe, testenine in rižote iz vrečk ali pa skuhane iz zelenjave z lokalne tržnice, včasih sva kuhala še polento ali kuskus z zelenjavo ali na ponvi popekla bučke ali jajčevce. Enkrat sva celo pekla palačinke, ker so se obema zahotele. Če prištejem še solato, se tu boljamanj neha.Za kulinarične užitke greva občasno jest v restavracije, ampak prepogosto pa ne gre.

Torej zbiram ideje za hitro pripravljene obroke iz živil, ki jih ni nujno hraniti v hladilniku. Lahko gre tudi za hrano, pri kateri je nujen hladilnik, ampak potem naj bo to taka zadeva, pri kateri se recimo uporabi cel jogurt/pol litra mleka, ne le nekaj žlic, ker ostanka ni možno shraniti.

Hvala!

motovilčica

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

19. jun 2012 14:20

Imata možnost sprotnega nakupa hrane? V ponvi se da pripraviti tudi stvari, ki jih običajno pečemo na žaru.

tulka

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

19. jun 2012 14:23

Meni pa se kampiranje nikoli ni zdelo kulinarično dolgočasno. Se mi zdi, da sva bila takrat vedno še bolj iznajdljiva, skoraj nikoli pa nisva jedla predpripravljenih jedi ali juh iz vrečk. Pa sva šla lani prvič kampirat z avtom, predtem sva skoraj desetletje na morje hodila na štop ali z vlakom, vse potrebno pa sva stlačila v dva ruzaka. Lani sva imela prvič dve kuhališči, pred tem pa sva kuhala le na malem gorilničku.

Najina klasika, brez katere zadnih par let ne mine kampiranje so bučke s tuno - recept, ki sva se ga domislila ravno na kampiranju, ko je bilo potrebno pospravit zaloge (majonezo pa kupiš tisto v majhnem pakiranju). Skoraj vsako leto enkrat spečeva tudi čevapčiče, zraven pripraviva paradižnikovo solato in kruh. Super je tudi mešana solata s trakovi popečenih piščančjih prsi ali pa npr. tuno. Ko imava kaj starega kruha skuhava zelenjavno juho, kocke kruha pa popečeva na maslu. Če je priložnost, kupiva tudi kakšne sveže ribe. Klasika so seveda kakšne testenine, riž, kuskus... z različnimi omakicami (popečeni trakovi zelenjave in piščanca, paradižnikova s popečenimi koščki melancana/bučke, tunina, paradižnikova z olivami, za na riž je super Uncle Ben's sečuanska omaka z dodanimi arašidi). Če imaš le eno kuhaliče pač najprej skuhaš testenine/kuskus, potem pa še omako. Na morju sva delala tudi že tortilje (pšenične tortilje ala Veri) z različnimi nadevi in pečen krompir (čeprav za tega je kar fajn če imaš kakšno boljše kuhališče od gorilnička). Priročne za pripravo so tudi enolončnice. Pri večini kosil pripraviva tudi solato.

V bistvu sva na kampiranju še najbolj omejena s ponudbo hrane v kampu/bližnjih trgovinah, ker navadno zahajava v majhne kampe in v ne preveč turistične kraje. Če ne drugega se vedno najde kakšen domačin, ki ti z veseljem proda sadje, zelenjavo, olivno olje..., trgovine z osnovno ponudbo so pa povsod.

Veliko užitkov na morju!

roža

Martamars  

član od: 5.6.2012

sporočila: 3

19. jun 2012 16:45

Lahko si kupita tudi nekaj napol pripravljenih stvari, ki jih nato v posodi samo pogrejeta ali skuhata do konca.

http://xn--laen-hua.si/ - Stran Lačen.si - objavite fotografije hrane

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

19. jun 2012 16:50

Lahko tudi jogurt in žemljo, kak dan.

zeta

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

19. jun 2012 16:54

Surovo sadje in zelenjava. Poceni enostavno, pa še kuhanja ne potrebuje. Pazita le da pojesta dovolj kalorij (30 banan  je približno 2500 kcal)

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

20. jun 2012 8:13

Hvala vsem.

Sicer očitno nisem bila dovolj jasna in je izpadlo, da nimam pojma, kaj naj jeva med kampiranjem , pravzaprav pa samo iščem sveže ideje in "trike" za kuhanje na plinskem kuhalničku, da se najina kosila oz. večerje ne bi preveč ponavljali. Recimo Rožina ideja z bučkami s tuno je super, pa tudi ta s tortiljami se mi zdi dobra. Včasih se kdo spomni kakšne čisto preproste, a učinkovite in okusne rešitve in to sem imela v mislih.

motovilčica

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

20. jun 2012 8:46

Različne stvari lahko zavijeta v alu folijo in dasta pečt v žerjavico. Zelo dober je krompir v olupku, pa češenjev paradižnik, bučke, jačevci,tudi meso in ribe. Če se vama zahoče kaj sladkega daš v alu folijo kako sadje(jabolko, hruško,fiho, breskev, banano...), lahko tudi kak zdrobljen piškot, dodaš vanilin sladkor in malo temno rjavega sladkorja ali meda in daš pečt...Če delaš z banano se obnese s čokolado.

Prednost peke v žerjavici je tudi to, da ni pomivanja.

Lep dopust ti želim!

Vesnuska

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. jun 2012 19:05

Motovilčica, mi kampiramo vsaj že 20 let in nam ni nikoli dolgčas za štedilnikom :) Res je, da imamo malo večji plinski kuhalnik, tak na dve rinki, pa še žar nastavek za plinsko bombo, čez cel Peloponez smo tovorili tudi električno "pizza ponev" (ker je bil v vseh kampih, kjer smo se ustavljali, priključek za elektriko dostopen zastonj v enem delu).

Torej: če imaš možnosti pizza ponve oz. elektrike, lahko pripravljaš v tej ponvi vse, od pečenega mesa, rib, krompirja, rižot, paelle, škampe na buzaro - kar te pač zanika.

Če pa imaš plinski štedilnik, se da pripraviti tudi marsikaj. Testenine na 1001 način (najprej narediš omako, ko je gotova pa zavreš lonec vode in skuhaš še testenine), prav tako škampe ali školjke, pečen krompirček v ponvi, pečeno zelenjavo v ponvi (nesi si s sabo veliko teflonsko ponev ali rebrasto "žar" ponev), rižote, zelenjavne mineštre, zrezke, kuskus z zelenjavo ... Izbira je odvisna od vajinega okusa in ponudbe lokalne tržnice - mesnice - ribarnice.

 

Omenjaš "mali plinski kuhalniček" - predstavljam si tisto najmanjšo bombico, imam prav?

No, če le imata prostor, vama svetujem, da nabavita večjo, 3 kilogramsko z večjim nastavkom za kuhanje, dobi pa se tudi "žar" nastavek. Potem je pa kuhanje v kampu praktično res pravljica. Nisi omejen samo na majhne lončke in kozice, ampak lahko uživaš v jedeh "z roštilja" (sveže ribice!) ali pa prašiš školjke v veliki ponvi.

Evo, tule je nekaj tega, kar sem omenjala:

http://www.nazraku.si/kampopremakuhalniki-c-69_23.h

 

Sicer pa tudi mi nimamo v kampu nikoli zakupljenega električnega priključka, niti ne svojega hladilnika, sveža živila kupujemo sproti in jih sproti pojemo, tako da so naši jedilniki taki, kot jih verjetno tudi ti načrtuješ :)

 

Pa veliko užitka, kampiranje je najlepši dopust, kajne

Mojca

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

20. jun 2012 21:34

malo izven teme ...

Jaz bi si pa tegale enkrat omislila, da je malenkost bolj komot in ni treba kot na trnih kuhat v kakšnem večjem loncu na tistem malem kuhalniku, ko ne veš, a ti bo vse zgrmelo po tleh. Enkrat :)

http://www.nazraku.si/campingkitchen-p-185.html?zen

 

Sicer pa kampirava, odkar sva skupaj (letos bo okroglih 10 let). Zanimivo, ker nobeden od naju s starši prej praktično nikdar ni hodil s šotori, zdaj nama je pa to super. Še v Kanado sva vlekla šotor sabo, takrat naju je eno noč tako premrazilo, kot me ni še nikdar. Marsikaj se da skuhat, malo z domišljijo, malo z nekompliciranjem, vedno je pa potem tako zelo slastno. Pa pravzaprav fino je, ker si omejen s posodo in je niti nimaš seboj celo goro in je hitro pospravljeno po kosilu/večerji :) Običajno imava sabo hladilno skrinjo, ki se jo da priklopit na štrom, vsaj toliko, da lahko kakšne odprte stvari hraniš noter in da imaš za 2 dni zelenjave in sadja noter. To je pa tudi ves komfort. V bistvu bi lahko začela odštevat dneve do prvega letošnjega kampiranja

rag_doll

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 701

20. jun 2012 23:05

Tudi mi že dolga leta kampiramo. Zadnja leta imamo sicer prikolico, vendar nikoli ne bom pozabila kuharskih dogodivščin, ko smo še šotorili. Imeli smo 3 kg plinsko bombo in štedilnik na 2 rinki. Tudi govejo juho smo skuhali, pa kar kruh nadrobili. Iz govedine je nastala solata. Pa makaroni na 100 in 1 način, Polenta z gobami (suhi jurčki), rižota, doručak z jajci in solata, hrenovke, pa žar smo imeli. Na začetku smo kupovali kar tistega za enkratno uporabo. Pa mlečni riž in gres so otroci jedli za večerjo, midva pa kranjsko klobaso. Brez solate ni šlo. Zelenjavne juhe so fine. Enkrat smo notri dali malo riža, naslednjič hrenovko, pa je bilo spet drugače. Vse smo se pa sproti dogovarjali in kupovali, saj je bila v kampu trgovina in mini tržnica z domačo zelenjavo.

Prav pogrešam tak dopust :)

karnak

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti