Vlaganje rukole

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

tema odprta - 17. jun 2012 15:36 | ogledi: 9.990 | odgovori: 6

Pozdravljeni ljubitelji kuhanja!

Lepo vas prosim za pomoč. Sem poskušala poiskati nasvet na forumu, pa sem bila neuspešna; prosim ne se jeziti name, če to že kje obstaja.

Torej: želim vložiti rukolo v olivnem olju. Lani sem naredila rukolin pesto, ga dala v hladilnik (stekleni kozarčki), kjer mi je čez nekaj časa "zakuhal". Zmlela sem rukolo ter dodala "klasične" sestavine pesta, med drugim tudi sir. Sklepala sem, da mi je zakuhalo zaradi sira (po internetu sem kasneje prebrala, da tako pripravljen pesto zdrži v hladilniku par dni. 

Letos sem se odločila, da vložim zgolj z olivnim olje. Pred časom sem naredila to s čemažem; torej zmlet čemaž, olivno olje in malo soli, steklen kozarček in v hladilnik. Od tega je sedaj že zagovtovo več kot mesec dni in ni "zakuhalo". Probiem imam sedaj, ker bi rada to ponovila z rukolo, kasneje z baziliko ipd., ampak ne bo toliko prostora v hladilniku.

Zato vas lepo prosim za nasvet, kako naj vložim rukolo (ter ostale podobne "zelence") v olivnem olju, da mi ne bo zakuhalo in da jo bom lahko hranila izven hladilnika. Moram pred tem kozarce segreti v pečici?

Hvala vsem že vnaprej!

Lp

 

Titikaka

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

17. jun 2012 15:46

ne vem kako je z rukolo, ampak za baziliko ti tega ne priporočam.

sama sem naredila enako: bazlika, sol, olivno olje, pa zelo izgubi okus, v bistvu izgubi ves okus. 5krat boljšega pa ima tista, ki sem jo dala v kozarčke in v skrinjo. Ko jo potrebujem jo samo postrgam ven in je kot sveža še po enem letu. V kozarčke je nisem natlačila ampak samo narahlo nadevala, da se ni preveč zbila med zamrzovanjem.Tudi za rukolo ti rpedlagam isto. Ali pa če želiš v olju, vloži v male kozarčke in zamrzni. Potem pa čez leto odmrzuj.

 

Tudi peteršilj sem vložila v olje..pa eh...brez besed koliko mi ga je šlo "v nič". Uporabno je samo za kaj gor spražit, da ravno stran ne vržem.



Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 17. 2012 15:46

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

17. jun 2012 17:39

Zamrzovat v steklenih kozarčkih ti ne bi svetovala , ker steklo rado poči . Včasih sem peteršilj in drobnjak , drobno sesekljana , zamrzovala v jogurtovih lončkih , zdaj pa že leta spravljam v posodice od Rame ali Becel margarine . Lepo se zaprejo s pokrovčki , zložim jih eno na drugo, zavzamejo malo prostora v skrinji oz. zamrzovalni omari , se ne prevračajo ....Res so uporabne , poskusi . Tako spravljen peteršilj ostane lepo zelen in svež vsaj do naslednje sezone in vedno je doma , tudi v najhujši zimi .

Rukole še nisem zamrzovala . Poskusi jo zamrznit eno posodico , pa jo čez nekaj dni odmrzni in boš videla , če je v redu ali ne .

manca51

Mister  

član od: 17.6.2012

sporočila: 1

17. jun 2012 19:31

Naredi jogurtovo strnjenko! Pa si vse resila.

Mister

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. jun 2012 7:13

Rukole jaz ne bi ne zamrzovala niti kako drugače konzervirala. Trdoživa kot je, preživi tudi v loncu na balkonu še tako hudo zimo, z vsako termično obdelavo pa izgubi svoj vonj. Zato jo pa tudi dodajamo jedem čisto na koncu, ko je kuha že končana. Podobno velja za baziliko, samo ta je bolj delikatna in nima rada mraza in kratkih dnevov. Ampak smo je pa toliko bolj veseli vsako poletje, tako kot dišečih paradižnikov. Kaj je pa narobe s sezonsko kuhinjo, saj nam vsak letni čas ponuja kaj okusnega, nekatere reči, lovor, rožmarin, žajbelj in še kaj so pa odporni na temperaturo in na voljo  vse leto.

V enem od sosednjih forumov se je nekdo (verjetno kakšen moj sokrajan) potožil, da mu sredozemska košta vsak dan ne diši, pa jih je hitro dobil po nosu od priseljene ekspertke. Ja no, tako kot se kontinentalci  zadnja leta razveselite bakalaja, finokja, špargljev in sardel, smo tudi sredozemci  očarani nad pohanimi piškami in bohinjskim veseljem.

Rukole pa ne konzerviramo, škoda dobrega olja in soli.

nola

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

18. jun 2012 8:24

Hvala za odgovore, sem jo že spravila v skrinjo, pa bomo videli, kaj bo;)

Nola: se strinjam, da je najboljše sveže; tudi sama nisem največji pristaš skrinje in podobnega, a letos me v to silijo zunanje okoliščine (tik pred "veselim" dogodkom in ne vem, kako v naslednjem letu s časom za kuhanje;) Pa sem 101% Primorka;) 

Lep pozdrav vsem in prijetne dni,

Titikaka

 

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

18. jun 2012 10:04

Meni se zmrznjena rukola ni obnesla. Bazilika ja, rukola pa ne. Morda bi bilo bolje, če bi jo narezala na rezance ali kaj takega.

rag_doll

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti