V "kropčku" krompir in cvrtje.

helenag  

član od: 29.8.2006

sporočila: 210

15. jun 2012 8:42

Zanimivo, kako se imena jedi razlikujejo od pokrajine do pokrajine, pa na koncu ugotoviš, da gre za isto stvar. Pri naši stari mami smo temu rekli "ožejena župa". V kropu je skuhala nalistan krompir, dodala korenje - rumen, malo zelene in peteršilja, in ko je bil krompir kuhan, to zabelila z ocvirki. smo pa mi to jedli kot juho, torej s precej več tekočine kot vi. Danes bi morda kdo vihal nos, ampak tale župa je bla zakon!

helenag

Mygrace

sporočila: 6506

15. jun 2012 8:57

Super je ta juhca! Dobra in zdrava in poceni!

 

Aja! Čeprav je krompir nekaj časa veljal za nezaželjenega v prehrani....tako kot paradajz, pa olje, pa mast, pa putrček, pa jajca...odvisno od..zaključek prepuščam pametnim.



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 15. 2012 08:59

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. jun 2012 9:58

Najprej bom malo zasmetila. Mi smo pogosto jedli "vaserpocelne" kuhane na juhi, z "šnitlohom" in zabeljene z mastjo. Meni je bilo to zelo dobro, še danes imam okus v ustih.

Moja mama je tudi delala cvrtje kot opisujejo predhodniki. Jaz pa nasekljam čebulco, jo malo popražim in na to vlijem stepeno jajce ali več, odvisno od števila čakajočih za mizo. Zelo dobro. Lahko bi v stepeno jajce dodali tudi tenko narezan drobnjak in potem je to cvrtje res lepo tudi za pogledati.

Še dobro, da sem pravkar zajtrkovala.

 

 

 

naor

Zimt  

član od: 12.6.2009

sporočila: 83

19. jun 2012 11:32

Prleški konec pozna cvrtje kot razžvrkljana jajčka z moko in malo mleka. To se potem speče v ponvi, zraven smo pa pogosto imeli solato in kosilo je bilo pripravljeno v par minutah. Babica je pa naredila najboljše: je imela eno staro aluminijasto ponev z pokrovko, kjer je najprej raztopila domačo, praženo zaseko, vlila to maso, pokrila ponev in ta masa je potem lepo narasla. Enkratno sočno in okusno zaradi zaseke!

Zimt

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti