Sok mi je želiral...

polalonca  

član od: 27.10.2010

sporočila: 58

tema odprta - 2. jun 2012 11:29 | ogledi: 7.288 | odgovori: 4

Pozdravljeni! Prosim za pomoč. Po receptu sem delala sok za mešat iz pomaranč in limon, ki sem ga potm za vsak slučaj prekuhala, zaradi obstojnosti. Vse lepo in prav, dober okus, le želiral mi je. Mi kdo lahko svetuje kako bi to lahko popravila. Razmišljala sem o ponovnem segretju (da ga bom sploh lahko dobila iz steklenic, ha ha...) in da bi dodala malce soka ali pa malce vode ... nimam pojma, kaj bi pomagalo.

polalonca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. jun 2012 12:16

Morda pa res postaviš steklenice v pečico in jo vklopiš na najnižjo temperaturo, počakaš, da se žele toliko zmehča (utekočini), da ga boš lahko zlivala iz steklenic, potem pa ga preliješ v kozarčke za vlaganje. Verjetno se bo ponovno strdil, ga pač uporabljaš namesto marmelade ali kot premaz za razne biskvite ali "polivko" za čez sladoled.
Druge ideje pa nimam, žal ...

Vidiš, kako je to zanimivo - jaz pa sem se enkrat fino namučila, ko sem prvič kuhala marmelado iz pomaranč in limon, pa se mi nikakor ni hotela dovolj zgostiti in sem že razmišljala, da jo bo treba uporabiti za kaj drugega, sok za mešanje, na primer  No, na koncu se je v kozarčkih vseeno dobro zgostila

A lahko napišeš recept za ta sok, me zanima, kakšna so razmerja sadja in sladkorja?

Mojca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. jun 2012 13:31

Recept bi tudi mene zanimal - meni se namreč pomarančna marmelada noče strditi, če ne dam vanjo malo želina (je pa res, da ne maram sladkih in sem zelo šparovna pri sladkorju). Prosim, polalonca, napiši, kako ti je to uspelo!

Sonja

polalonca  

član od: 27.10.2010

sporočila: 58

2. jun 2012 13:49

...hahaha mojstrica pač... tudi jaz sem lani delala višnjevo marmelado in se mi ni strdila kljub želinu... mogoče je pa ravno obratno...

No recept za sok je pa takle:

7 limon

4 pomaranče

2 l vode

2 kg sladkorja

20 g citronke

- limone in pomaranče sem olupila (kar z nožem, ker nisem imela bio sadja) pustila sem še malo bele lupine, zaradi okusa, potem sem vse skupaj sesekljala z paličnim mešalnikom, dodala sem citronko in vodo, ter pustila 24 ur. Dodala sem tudi kupljeno lupino od pomaranče in limone. Naslednji dan sem dodala sladkor, premešala a ker se slador dalj časa topi sem vse skupaj še pustila  24 ur., ker po pravici povedano nisem uspela narediti do konca) Naslednji dan sem segrela in mešala, da se je sladkor do konca stopil in da sem malce pasterizirala. potem sem precedila in nalila v steklenice in... rezultat je tu... No v original receptu je da nič ne segrevaš, ampak jaz se vedno bojim, da se bo pokvarilo.

...vidim pa da sem ga verjetno polomila, ker nisem v redu prebrala recepta. Piše da čez 24 ur precediš in v sok dodaš sladkor, jaz sem pa to kašo z vodo in sladorjem še segrevala. No bomo že porabili, sem že našla recept za jafa biskvit in bo na njem pač ta žele, namesto marmelade ;)

polalonca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. jun 2012 21:19

Polalonca, si taprava mojstrica, imaš pa super "marmelado" zdaj Jaz in kake moje "sotrpinke" pa smo se med pripravo marmelade in pomaranč in limon jezile, ker je na začetku izgledalo, da se nikakor ne bo strdila brez dodajanja želirnega sredstva ... po temle receptu, ko se maso sadja in vode tudi namaka čez noč:

http://www.kulinarika.net/recepti/11794/ozimnica/pomara

Verjetno ti svojega sirupa res ne bi smela prevreti, kdo ve?

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecNikita
Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti