Kako rediti purane

s5andv  

član od: 17.12.2010

sporočila: 3

tema odprta - 1. jun 2012 22:58 | ogledi: 25.041 | odgovori: 12

Pozdravljeni

a kdo ve za kakšno literaturo o PURANIH? Moja mama želi rediti purane in nikjer na netu ni nobene informacije o tem, so samo recepti.

Kako jih hraniti? s kakšnimi hranili? kolikokrat na dan? itd. 
Resno prosim za kakršnokoli pomoč, sem iz Bele krajine, tudi v MESTNI knjižnici ni ničesar.

Hvala že vnaprej!
Imejte se SuPeR!

Andreja

 

s5andv

asimina  

član od: 7.1.2012

sporočila: 41

1. jun 2012 23:27

V Beli krajini bo mama gotovo našla v vasi na kmetih pure in ji bodo povedali.Spomnim se,ko smo nabirali za mlade purice mlad rman (kaček),pa koprive je mama nabirala in jim rezala.Imeli smo samo po 10 pur in se ni kupovala umetna hrana.To se je začelo pozneje malo dodajat.Pa tudi trdo kuhana jajčka so rade zobale.So pa male tudi občutljive.Veliko sreče pri reji vam želim,

Lep pozdrav

Anica

asimina

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

1. jun 2012 23:29

Svetovala bi ti, da se obrneš na lokalno kmetijsko pospeševalno službo, mislim, da Bela krajina spada pod KGSZ Novo mesto. Ali pa na kakega rejca puranov v bližini.

Če vse drugo odpove - na Biotehniški fakulteti na Oddleku za zootehniko poučujejo tudi predmete, kot sta reja perutnine in reja alternativnih vrst perutnine (sem spadajo tudi purani). Tam zanesljivo vedo,  kje je pri nas o tem kaj napisanega in kam se obrniti, najbolje, da kar pokličeš prof. Holcmanovo. 

V angleščini pa najdeš precej na amazonu tam od 10 dolarjev naprej. 

 

 

Sonja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

1. jun 2012 23:32

Prvi zadetki na temo "reja puranov"

http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&

http://books.google.si/books/about/Primerjalna_reja_

 

Naslednji hit "growing turkeys at home" (malo osvežitve angleščine ne bo nikogar ubilo)

http://www.motherearthnews.com/Sustainable-Farming/Raising-T

 

Pa bog pomagaj ubogim pticam, pri gospe, ki se ji je zluštalo, da bo pač malo gojila purane in ji ne pride na pamet, da bi se o reji pozanimala na kakih institucijah povezanih s kmetijstvom oz. pri kakem rejcu, ki ima na tem področju nekaj kilometrine. Bog jim pomagaj dvojno, ko hči bodoče rejke, najde na internetu samo recepte za puranje šnicle, na kraj pameti pa ji ne pride kak obisk knjižnice Kmetijske fakultete (oz. fakultete, ki je najbližja po smeri, področja namreč ne poznam niti od daleč in nevem imena inštitucije, ki se ukvarja s kmetijskimi znanostmi).

 

 

Viva Meier

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

2. jun 2012 7:19

Koliko stare purane pa boste kupile? Mi naše hranimo z koruzo, ječmenom, pšenico, vsak dan jih spustimo ven, tako, da se najejo trave. Hrano in vodo imajo vedno na razpolago. Tukaj prav pridejo hranilniki. Mladički pa imajo zelo radi v trdo kuhano jajce. Mi imamo sedaj samo eno puro z mladičkom (star je 14 dni) in še enaka starega 1,5 meseca. Prej sva imela še 2 puri in enega purana, imamo pa zagorske purane. Sva jih tudi midva mislila imeti več, pa našim doma meso razen filejev ni preveč všeč. Jajca pa so zelo dobra.

Drugače ni preveč komplicirano samo, če boš nabavila majhne brez pure morajo biti 2 meseca pod lučko, kasneje pa ni problema, se redijo enako kot piščanci.

Drugače je res kar si rekla, prav uporabne literature na spletu ni veliko še posebej, v slovenščini. Najbolje, da se pozanimaš pri rejcu kjer jih boste kupile, tam boš dobila največ informacij.

Če imaš možnost jim omogočite, da se gibajo tudi zunaj, so skoraj celo leto lahko zunaj, morajo pa imeti tudi možnost, da grejo v hiško. Rade sedijo na palici in spijo na palici kot kokoši, Če boš imela tako velike, da bodo nesle jajca jim pripravi gnezda. Pa če boš imela tudi spuščene jim obvezno porežeš eno perutnico, ne celo, samo nekaj peres na sredini, ker zelooooo dobro letijo. To velja za sive purane, zagorske, z belimi nimam izkušenj.

Če te še kaj zanima vprašaj.

jade

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

2. jun 2012 11:16

Vsako leto zredim piščance in purane.Piščance kupim stare par dni, purane bele pa že težke okol 3kg.Purane futram z mešanico ječmen,koruza,ter pur grover od Jate.Lani sem zredila 15 puranov ter 80 piščancev...vse smo pojedli pa še delavce sem imela.tako da je bilo mesa na pretek.Letos imamo purane-samce in so zeeelo hudobni.Samo ,da kaj rečem se že oglasijo,bog ne daj da niso ograjeni bi sfrćali ven kot pravi Jade.Morajo pa imeti mir,saj jih vse vznemiri,prihod traktorja,glasba na mobitelu ,govor.Redimo jih 3 mesece.največ 4.Poleti morajo imeti zračen prostor, drugače poginejo.Lani je bilo 2x zelo vroče sploh avgust in so jim purani poginjali.Vode popijejo zelo veliko ....20 litrov že sedaj na dan...odrezala sem 30 l plastično posodo počez in 2x dnevno preverim hrano in vodo.

Se pravi,rabiš ograjen prostor,mi ogradimo na hlevu zgoraj,sami smo izdelali lesene lojtrce spodaj,zgoraj so deske,skozi lojtrce jedo in pijejo vodo-je super ker ne rabiš med njimi hoditi pa še vodo ti ne polijejo.

JADE še zate lani smo puranova stegna dali nasolit in sušit,mmmm uporabljam kot suho meso.Tudi pri nas niso marali pečenih kosov purana sedaj pa pripravim tako da dam papriko v prahu-pekočo in blago,timijan,majaron,sol,zenf in veliko žlico medu,namažem meso in spečem 

.

kuharca37

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. jun 2012 14:22

Punci, pri nas se pa stepemo za puranji bedri.

Kako težki so vajini purani čiste teže? Mogoče rabita samo nasvet, kako jih pripraviti.

Mogoče so pa Evropski res drugačni, ker po trditvah mojih niso niti približno tako dobri, kot so na moji strani luže. Kadar sta prišla starša na obisk, je bila to zadeva, ki sem jo morala najprej pripraviti. Cel puran, namreč. Potem nas je bilo še več, ki smo se grebli za ubogi bedri.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 02. 2012 14:22

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

2. jun 2012 22:00

Ja Vanja,ne moreš verjet sem popoldan prav o Ameriki razmišljala,kako pripravljajo purana za prazniki....zahvalni dan,pa Božič.Mogoče bi bil sedaj dober za peko,ko pa ima očiščen po 18kg ga pa ne stlačim v pečico

Spominja me na Mr.Beana ko je pripravljal purana.

kuharca37

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. jun 2012 2:42

Kuharca37, tako velikih, 18 kilskih (očiščenih in pripravljenih za v pečico) pa v naših trgovinah res še nisem videla. Pa je tukaj vse veliko.

Jaz kupim okrog 6 kilskega, če imamo pa več ljudi na obisku, ene 9 kilskega. Ostanke porabimo za juhe, sendviče in solate. Bo treba v jeseni dat recept ali dva v bazo.

Vanja

s5andv  

član od: 17.12.2010

sporočila: 3

4. jun 2012 12:22

Vau koliko odgovorov, in to zelo koristnih! Hvala vam, če bo pa mama še kaj potrebovala, pa vem kje vprašat!
Lp vsem!

s5andv

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

4. jun 2012 12:44

kuharca37 je napisal/a:

Vsako leto zredim piščance in purane.Piščance kupim stare par dni, purane bele pa že težke okol 3kg.

kuharca37

 

Kuharica37, kje pa kupite par dni stare piščance? Mi smo jih letos prvič kupil 15 ampak so bili že večji, so imeli kar okorg kilograma. Zdaj, ko so pa vsi v želodčkih ali pa po skrinjah razmišljamo, da bi do zime ponovili, ampak bi radi kupili stare par dni. Tam, kjer smo jih prvič, imajo samo že večje.

Roncolino

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti