Vegetarjanc (ne je rib) na kosilu

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. jun 2012 7:56

Ježešna.

Večina ljudi, ki imamo ta luksuz, da nimamo pomanjkanja hrane (da se razumemo, zelo veliko ljudi tega nima), imamo tudi to lastnost, da kakšne stvari ne jemo. Nečesa ne maramo, nekaj ne paše, nečesa ne jemo zaradi prepričanja, nečesa zaradi diete.... Ampak halo, pa saj imamo tudi govor in komunikacijo in znamo povedati, kaj jemo in česa ne.

Pa za božjo voljo, kam se pa pride, če se bo čisto vsakega in čisto vsakič spraševalo, "a to pa ti ješ, a ti kaj drugega naredim...."? Pa te stvari gredo v obe smeri. Saj je lepo, če si kdo vzame čas, da naredi kaj ekstra spešl.In dokler to ni presežna muka, je to čisto okej.  Pa tudi večini se nam je že zgodilo, da je kdo rekel (se je še kakega kolega nenajavljeno pripeljalo na kosilo, mi smo jedli nekaj s paradižnikom, človek ne mara paradižnika in je pač dobil pašto v sirovo-smetanovi omaki s pehtranom, ker je pač to bilo pri roki), jaz pa tega nekako ne jem, pa se je reklo ups, počakaj malo, dobiš rezevrni plan, se je vzela kastrola, pa se je naredilo še nekaj posebej.

Hočem reči, smo bili že vsi na obeh straneh: da česa nismo jedli in da smo kaj za koga delali posebej. Ampak pri tem je vedno neka mera in vedno tudi konkreten kontekst. Če ni problema narediti B hrano, je okej, če pa taka naloga zahteva ne vem koliko dodatnega razmisleka in skrbi, je pa to presežno breme.

Pa saj   ga ni čez direktno komunikaicjo. Če veš, da nekdo pride, ki ne je rib, se lahko vedno s tem vnaprej zmeniš, ne? Pa kakšen silni faktor je pa ta gost v gostiteljevem življenju? A se ga ne da vprašati neposredno? Celo familija Windsor vnaprej najavi, kaj je in česa ne, niso čisto tiho, a od navadnega smrtnika se pa tega podatka na noben način ne da dobiti? Ker konec koncev, silno drag gost, ki rine nekam, kjer ve, da se bo jedlo nekaj, kar mu ni pogodu, potem je pa v nadaljevanju kot pokrita rihta (u tule pa jeste ribe, jaz jih pa zaradi verskih razlogov ne jem....pa ti zezne štimung)

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. jun 2012 9:06

moderator2 je napisal/a:

Prosim, vrnite se k temi.

Ali pa jo lahko smatramo za zaključeno?



 

Pa dobro, saj ni nobenega preprira, malo  se ženske pošalijo, nihče nikogar ne žali, čisto s teme tudi nismo, saj se vse vrti okoli vegetarijanstva in mesojedcev, nasveti so tudi že bili poslani? Malo manj togo, prosim!

mamamia

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

2. jun 2012 9:11

Za začimbne sirove kroglice uporabljam kot osnovo recept iz knjige Zeliščna kuharica od ge. Mirjam Grilc. Potrebuješ: 200 g sirov (po receptu naj bi bilo enake količen kozjega, ovčjega, ementala, rikote - jaz naredim dvojne: ene mešane, ene pa samo iz kozjega), 2 žlici zeliščnega masla, sveža zelišča (po receptu: 2 vejici rožmarina, šopek drobnjaka, 3 liste žajblja, 3 liste mete, šopek melise, 3 vejice dobre misli, 6 listov bazilike - jaz dam, kar imam pač doma, vedno pa rožmarin, drobnjak, meto, meliso, baziliko, peteršilj, čili/pekočo papriko), sol, poper. Zelišča zmelješ skupaj. Nato sire naribaš (jaz dam kar v multipraktik;); dodaš sol in poper (stvar okusa, jaz dam samo poper), oblikuješ kroglice in jih povaljaš v začimbah. To je to.

Morda še mnenje k zapisanemu Vendeline jr. : saj se ne gre za to, da se mora vse vrteti okrog nekoga. Če imaš voljo in rad kuhaš, poskrbiš za vse - bodisi je to vegi bodisi je to nekdo, ki ne je rib ali pa je samo meso. Sem mnenja, da se potrudiš po najboljših močeh in kolikor zmoreš. Hkrati pa poskušaš vse "zapakirati" v lično vsebino okrašene mize in ostalega. Osebno se vedno pozanimam, kaj imajo moji gostje radi, ker ni večjega veselja, kot njihovo navdušenje ob dobro pripravljenih hrani. Vsak ima svoj hobi

Titikaka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. jun 2012 9:39

Moderator 2, tudi jaz se strinjam z Mamomio v zvezi s tvojo željo, da bi zaključil temo. Smo pač ženske, ki glasno debatiramo, se pa ne prepiramo.

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. jun 2012 10:00

Jaz pa mislim, da je vsaka skrb odveč. Sem imela v življenju tudi že brezmesno fazo in so me takrat večkrat povabili na kako "mesno" prireditev, pa še nikoli, ampak res nikoli nisem šla lačna z nje. Vedno je bilo veliko prostovoljcev, ki so bili pripravljeni zamenjati vse priloge za en kotlet in stavim, da bo tudi na ribjem pikniku veliko več kandidatov za ribe kot za vse ostalo. Pa še pri odmerjanju sladic so gostitelji praviloma precej bolj velikodušni do vegetraijancev (ker "je revež drugega bolj malo dobil"), tako da.... predvsem se dobro zabavajte! Vse ostalo se pa uredi samo po sebi, zdi se mi, da tisti, ki je na nebu pristojen za domače žurke, v poprečju zelo dobro opravlja svoje delo. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti