Vegetarjanc (ne je rib) na kosilu

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

1. jun 2012 19:37

boogle,

moje spoštovanje, da si pripravljen/a pripraviti še kaj posebnega, da ne bo gost na "dieti" le na blitvi&krompirju in da ti to ni v breme, človekovo osebno prepričanje pa ne v posmeh. Sicer sama tudi že ene 20 let jem veliiiiko manj mesa, kot povprečni občani in se strinjam z dekleti, ki so ti podale konkretne ideje (ne cvrtja in komplikacij, solatke ali česarkoli pa dovolj, da ne bo zmanjkalo prav zanj).

Vendi, tebe pa sicer neizmerno občudujem in običajno iz tvojih postov (ki so-to VEM, vedno dobronamerni in nesebični -HVALA!!!) izluščim kup koristnih namigov za osebnostni dvig, tule se pa ne strinjam:

tudi vegetarijanci so na točno predpisani dieti in to celo iz več razlogov - med njimi sta seveda lahko prav takšna, ki si ju omenila. Dolgoletni vegetarianci to niso zaradi kapric. Nasprotno, v večini primerov prav zaradi zdravja, tako fizičnega, kot osebnega boljšega počutja...

Zgoraj so predhodnice vegetarijanke poudarile, da v večini ne želijo posebnega tretmaja v nobenem smislu (ne kar se dela tiče in ne komentiranja).

Se pa v zadnjem času na srečo in zdravje marsikje popravlja ponudba in se najde morda še kaj, kar ni odojek, ne rebrca, krilca in čevapi ali pleskavica. Sam kruh pa tudi krepko zapaca...

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

1. jun 2012 19:41

Za začimbne sirove kroglice uporabljam kot osnovo recept iz knjige Zeliščna kuharica od ge. Mirjam Grilc. Potrebuješ: 200 g sirov (po receptu naj bi bilo enake količen kozjega, ovčjega, ementala, rikote - jaz naredim dvojne: ene mešane, ene pa samo iz kozjega), 2 žlici zeliščnega masla, sveža zelišča (po receptu: 2 vejici rožmarina, šopek drobnjaka, 3 liste žajblja, 3 liste mete, šopek melise, 3 vejice dobre misli, 6 listov bazilike - jaz dam, kar imam pač doma, vedno pa rožmarin, drobnjak, meto, meliso, baziliko, peteršilj, čili/pekočo papriko), sol, poper. Zelišča zmelješ skupaj. Nato sire naribaš (jaz dam kar v multipraktik;); dodaš sol in poper (stvar okusa, jaz dam samo poper), oblikuješ kroglice in jih povaljaš v začimbah. To je to.

Morda še mnenje k zapisanemu Vendeline jr. : saj se ne gre za to, da se mora vse vrteti okrog nekoga. Če imaš voljo in rad kuhaš, poskrbiš za vse - bodisi je to vegi bodisi je to nekdo, ki ne je rib ali pa je samo meso. Sem mnenja, da se potrudiš po najboljših močeh in kolikor zmoreš. Hkrati pa poskušaš vse "zapakirati" v lično vsebino okrašene mize in ostalega. Osebno se vedno pozanimam, kaj imajo moji gostje radi, ker ni večjega veselja, kot njihovo navdušenje ob dobro pripravljenih hrani. Vsak ima svoj hobi

Titikaka

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

1. jun 2012 20:27

Titikaka je napisal/a:
Če imaš voljo in rad kuhaš, poskrbiš za vse - bodisi je to vegi bodisi je to nekdo, ki ne je rib ali pa je samo meso. Sem mnenja, da se potrudiš po najboljših močeh in kolikor zmoreš. Hkrati pa poskušaš vse "zapakirati" v lično vsebino okrašene mize in ostalega. Osebno se vedno pozanimam, kaj imajo moji gostje radi, ker ni večjega veselja, kot njihovo navdušenje ob dobro pripravljenih hrani. Vsak ima svoj hobi

Titikaka

To ja, ali pripravit nekaj kar veš da imajo ekstra radi, ker njihovo navdušenje da krila, ali pa nekaj v čemer smo ekstra dobri  Pa lepo pripravljena miza, 'okrašena' v tematiki hrane je zakon! Take malenkosti sicer vzamejo nekaj časa, a je tko lep opčutek sesti zraven. Spada pa v kontekst razmišljanja jedilnika.

 

Sem se ravno spomnila, če imate že ribjo tematiko, lahko za tega gosta za foro izrežeš z modelčkom za piškote tofu sirčke v obliki ribic, bo tako tud on jedel ribice kot vi, pa še fora bo   Pa še nekaj hudo velik ekstra dela ne bo dodatno 

In da ne pozabim, hvala za recept za kroglice! ;)

OlivaB

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

1. jun 2012 20:32

Večino nasvetov so že predhodnice dale. Jaz bi dodala le še tole: če bodo orade pečene na žaru, je tudi za vegetarijanca čisto primerno, da mu na žaru spečete razno zelenjavo, pa kak sir. Drugo kompliciranje ni potrebno, saj en sam človek itak ne poje na pikniku cele gore različnih jedi.

 

Tudi sama ne jem mesa, ribe pa, pa je prav zanimivo, kako vedno drugi bolj komplicirajo okoli moje prehrane. Meni tudi ni noben problem v mešani družbi in ob mešanem meniju izbrati tistega, kar pač ni mesno. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi šla lačna s kakega piknica, kjer je "taglavno" meso na žaru ali jagenjček ali kaj takega - saj imajo tudi vsi ostali za prilogo radi razne vrste zelenjave na žaru, pa solate, pa krompir, pečen v pepelu in je tega na piknikih pri mojih znancih vedno v izobilju.

 

Vam moram pa prav napisati eno hecno prigodo z nekega kmečkega turizma v Halozah. Pred dobrimi 15 leti je bil moj mož tam na neki kiparski delavnici in organizator je vsak večer oskrbel, da so udeleženci jedli v drugi gostilni ali na kmečkem turizmu. Poleg mojega je bil prisoten še en vegetarijanec in razen tega, da so se povsod čudili, da "tota dva velika fanta" ne jesta nič konkretnega "kak te lahko delata celi dan", jima ni bilo hudega - sta se dovolj nasitila s prilogami, juhami in drugimi jedmi, ki so jih postregli poleg "obveznega" mesa.

Predzadnji večer pa sta oba vegetarijanca doživela svojevrstno presenečenje.  Na mizo so kiparjem najprej prinesli juhe, meso in solate, potem pa je gospodar prinesel še ogromno skledo pohanih piščančjih beder in perutnic. Skledo je položil pred naša dva junaka in rekel: "No, to je pa za vaju dva dijetičara, ki ne smeja jesti mesa."Seveda sta se vljudno zahvalila, potem pa je celo omizje bruhnilo v glasen krohot.

Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. jun 2012 21:57

To je podobno kot v Moji obilni grški poroki: A ne je mesa? Nič hudega, mu bomo pripravili jagnjetino ...

mamamia

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

1. jun 2012 22:12

Ali pa: A goveje juhe tudi ne ješ? A omako od golaža pa lahko?...

Vesnuska

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

1. jun 2012 22:44

Ali pa: zdajle noben ne gleda, tko da lahko suneš mal pršuta 

OlivaB

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

1. jun 2012 22:56

Ali pa: zdajle noben ne gleda, tko da lahko sunem mal pršuta

Sonja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. jun 2012 3:39

Ali pa besede moje stare mame: A res ne ješ nič mesa ... no, pol ti pa eno hrenovko skuham

Mojca

moderator2  

član od: 12.3.2010

sporočila: 710

2. jun 2012 6:03

Prosim, vrnite se k temi.

Ali pa jo lahko smatramo za zaključeno?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti