Vegetarjanc (ne je rib) na kosilu

boogle  

član od: 20.3.2012

sporočila: 3

tema odprta - 1. jun 2012 7:45 | ogledi: 9.413 | odgovori: 35

Oj!

V nedeljo bomo pekli orade in skuhali krompir z blitvo... na obisk pa pride en vegetarjanc in sem zvedel, da ne je rib. Da ne bo jedel le krompirja in blitve bi mu rad še kaj za zraven ponudil in po možnosti ne kak pohan sir ali sojin polpet - vem da te je vsak dan ...kak predlog?

Hvala in lp :)

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

1. jun 2012 8:03

Pripravi mu zelenjavno lazanjo pa kakšne solate, ali kaj podobnega.

zeta

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

1. jun 2012 9:00

Boogle, živali (torej vsega kar ima noge, plavuti itd) že več kot 25 let ne jem, pa ti lahko povem, da jem pohan sir in sojine polpete bolj ali manj le še nekajkrat na leto, ko sem na kakšnem podobnem obisku kot se ga boste šli pri vas.  Tako da dvomim, da ti bo zameril pohan sir ali sojin polpet. Če boste že itak imeli blitvo in krompir, zraven idealno paše kakršen koli sojin polpet ali jajček. Ne kompliciraj tam kjer ni treba. Na obisk ne bo prišel zaradi menija ampak zaradi vas, se ti ne zdi? No lahko pa iz že itak kuhanega krompirja in blitve zapečeš musako, zraven pa daš smetanovo omako. Zraven gre skleda solate.

OlivaB

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. jun 2012 9:00

Jajčevce izdolbeš, tudi bučke, pa paradižnik in papriko, kar izrežeš narežeš na koške, dodaš čebulo, česen, razne začimbe, malo prepražiš in s tem nadevaš zelenjavo ter jo spečeš. Če je sir, potresi po vrhu še sir, v tem primeru mu lahko vse skupaj spečeš v pečici.

 Nadev lahko prirpaviš tudi iz ajdove kaše z zelenjavo, ali pa mu to kar tako prirpavi, lahko narediš mešanivo ajdova kaša in riž,pol pol, pa delaš kot rižoto in dodaš v to zrezano zelenjavo.

 

mamamia

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

1. jun 2012 9:21

Boogle, kako si me nasmejal navsezgodaj :D

Da bi vegetarijanci, ki ne jemo rib vsak dan jedli pohan sir in sojine polpete...

Sama sem vegetarijanka že mnogo let pa sem pohan sir in polpete jedla le dvakrat. Je že res, da je vegetarijancev več vrst, vendar mislim, da nas je več moje sorte. Kadar gremo na kako praznovanje sem vedno jezna, ko mi prinesejo vegetarijanski krožnik poln cvrtja(na kakem kmečkem turizmu celo ocvrtega v masti...).

Ne pripravljaj mu nič težkega, raje kako lahko poletno zadevo, saj gre za poletni piknik. Najboljše je da lahko vsaj nekaj je isto kot vi, da ne izgleda kot da si nekaj pripravil posebej za njega... Tudi če boš pekel kako zelenjavo, bi je jaz naredila malo več, da jo lahko je tudi kdo zraven ribe.

Upoštevaj nasvet mamamie in ne moreš zgrešiti!

 

Vesnuska

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

1. jun 2012 10:11

Dobro zelenjavno juho skuhaj oz. mineštrco, se pravi brez jušnih kock ali pa litra smetane, če delaš krem. Tega sva vedno vesela jaz in moj želodec (pa jem zadeve s tacami in plavutmi), ker je lahko prebavljivo, tekočine ni nikoli preveč pa še dušo pogreje. Za glavno jed so ti pa itak dale že n opcij.

Viva Meier

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

1. jun 2012 10:20

Ok sori punce ampak mene pa vedno pogreje, kadar grejo zame delat komplet poseben jedilnik! A sem hudo bolna in moram ekstra dieto furat? Ne. A če nekdo ne je špinače, mu boste tud komplet meni posebej pripravile? Halo da ne. 

Pri že planiranem jedilniku meso zamenjaš z neko beljakovinsko nemesno stvarjo (lahko je le popečen začimbni toru ali MU sirček). Da nimaš ekstra dela.

Druga zgodba je kaj jem doma. Ko si sama kuham, ko sama vložim toliko in toliko časa. Ali pa ga ne.

OlivaB

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

1. jun 2012 10:34

OlivaB je napisal/a:

Ok sori punce ampak mene pa vedno pogreje, kadar grejo zame delat komplet poseben jedilnik! A sem hudo bolna in moram ekstra dieto furat? Ne. A če nekdo ne je špinače, mu boste tud komplet meni posebej pripravile? Halo da ne. 

Pri že planiranem jedilniku meso zamenjaš z neko beljakovinsko nemesno stvarjo (lahko je le popečen začimbni toru ali MU sirček). Da nimaš ekstra dela.

Druga zgodba je kaj jem doma. Ko si sama kuham, ko sama vložim toliko in toliko časa. Ali pa ga ne.



OlivaB

 

, tole je super povedano. Sploh, če je ta vegetarianec mlajši in malo bolj "nov" na tem območju, zna biti sila neprijetno pred celo družbo ga izpostavljati z nekimi posebnimi meniji. Če ne drugega zato, ker se čisto prevečkrat potem najde kaka babica, ki ima potrebo po razlaganju kaj je "pravilna/zdrava" prehrana in da če ne boš šnicla jedel boš kar umrl. Pa potem še malo za lička pocuka in ti pri idealnem do malo nadpovprečnem ITMju začne jamrati, da kako si pa ti suh, da bi mogel več pojesti. In potem najde še kako zavezništvo v nekomu, ki pozna nekoga od nekoga, ki je nehal jest meso pa so mu potem izpadli lasje, pa slabokrven je postal pa čisto bolan... Testirano n-krat, vsakič skoraj ko nisem padla po mesu, ker sem tako no, napol vegetariansko usmerjena. Tako, da mislim, da ti bo oseba najbolj hvaležna, če ne zganjaš nepotrebnega pompa okoli menija in vegetariancu prihraniš osebnostne analize "vsevedov", ki bodo v tistem trenutku v bližini

Viva Meier

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. jun 2012 10:34

OlivaB, sodiš med vegetarijance, ki ne obremenjujejo vseh okoli sebe s svojim načinom prehranjevanja. Poznam jih nekaj podobnih, pravzaprav jih je večina mojih znancev takšnih.  A poznam tudi nekaj takšnih, ki ob vabilu, naj pridejo na kakšno druženje, najprej vprašajo, kaj bo ZA NJIH posebej pripravljeno in ne pozabijo dodati, da smo mesojedci negativni tudi zato, ker negativno energijo, ki jo živali čutijo ob zakolu, vase vnesemo z uživanjem mesa. In seveda gostitelju predlagajo, naj prevladujejo jedi, ki jih oni uživajo, sicer se ne bodo dobro počutili.

 

Pri meni ni bil še noben vegetarijanec lačen in mi ni težko jedilnika skombinirat tako, da najde vsak kaj zase. Ne maram pa komplikatorjev na nobeni strani, torej tudi na mesojedi ne. Ker med nami so tudi težaki.

 

V glavnem, lepa beseda lepo mesto najde in naš gostitelj se očitno trudi ugoditi nekomu iz družbe, kar se mi zdi lepo.

 

 

 

 

mamamia

BarbaraGG  

član od: 7.12.2009

sporočila: 30

1. jun 2012 10:53

Tudi sama sem vegetarijanka in ne maram, ko gostitelji delajo cel cirkus iz tega, kaj naj mi pripravijo. Vedno povem, da bom jedla enako kot ostali, le da brez mesa, ker si tudi sama doma vsak dan ne čaram neke "posebne" hrane. Res pa je, da jeva doma precej raznoliko hrano.

Tudi jaz ne maram, ko potem dobim na krožnik kakšen po možnosti ocvrt sojin polpet ali pa ocvrt sir. Še huje pa je, ko mi kakšna gostiteljica kdaj pripravi res kaj drugega npr. kakšne domače slivove cmoke, sirove štruklje ... in mi potem vsi drugi poželjivo gledajo v krožnik, kakšni otroci pa celo pol pojejo ...

Sama za mizo tudi ne želim razpravljat o svojem načinu prehrane in zakaj sem se odločila zanj, ker tudi jaz ostalih ne gnjavim, zakaj jejo meso in kako se počutijo ...

Tako da, dragi Boogle, ne glede na to, kaj boš pripravil vegetarijancu, poskrbi, da bo dovolj tudi za ostale :)

BarbaraGG

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti