Študentskahrana nahitro

morenana  

član od: 31.5.2012

sporočila: 7

tema odprta - 31. maj 2012 19:04 | ogledi: 8.476 | odgovori: 26

Pozdravljeni!
Sem študentka drugega letnika visoke zdravstvene šole. Kljub temu, da si želim prehranjevati zdravo, mi to ne uspeva, saj imam za pripravo hrane na voljo zelo malo časa, v Dijaškem domu, kjer sem nastanjena, pa imam na voljo le '"improvizirano kuhinjo'", ki vključuje hladilnik brez zmrzovalnika, prenosni električni kuhalnik z eno plato, ter nekaj malega posode in pribora. Zaradi enostavnosti priprave hrane in cenovne ugodnosti si po večini s cimro kuhave le makarone (na tisoč in en način). Prosila bi, da mi posredujete kakšen recept, hitrejše pripravljene hrane, ki vključuje zdrave sestavine, z maloogljikovih hidratov, ki jih je enostavno hraniti, ter kupiti v običajnih trgovinah, za nizko ceno. Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor, recepte in ideje.
Lep pozdravček

 

morenana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

31. maj 2012 19:44

http://www.kulinarika.net/recepti/5964/ostale-jedi/ajdo

Tole je že ena taka reč, prednost je v tem, da jo lahko ješ tudu hladno, narejeno kot solato.

 

http://www.kulinarika.net/recepti/8187/mesne-jedi/puran

pa kaj takega

 

in to:

Kuskus - kupiš ga v vsaki trgovini, imaš tudi nizkocenovne znamke, so zelo dobre. V vrelo vodo, ki ji dodaš malo masla ali olja, streseš kusukus, premešaš, odstaviš in po nekaj minutah v pokriti posodi je gotov - vmešaš samo še zrezano zelenjavo, ki jo po želji prej malo prepražiš na olju, dodaš začimbe po želji.

 

Perutnina je hvaležna reč za zdravo in hitro prehrano. Narezana na manjše kose in naoljena ter rahlo začinjena v hladilnku, v dobro zaprti posodi, čaka tudi dva ali tri dni, preden jo prirpaviš. Na hitro jo opečeš na malo maščobe, lahko tudi brez olja, v teflonski psodoi, pač zalivaš z malo vode. Dodaš zrezano razno zelenjavo, začimbe in lahko kosilo brez OH je gotovo. Lahko tudi zaliješ z malo sladke smetane, je pač jed z omako.

 

Razno zelenjavo narežeš in jo kar naenkrat daš na zmerno segreto olje. Soliš, popraš, dodaš začimbe po  okusu, malo premešaš, zaliješ s sojino omako, in po petih, desetih minutah je zelenjava nared. Zraven si spečeš ribji file ali kos mesa in kosilo je nared. Zelenjava brez težav počaka v pokriti posodi, da je meso pečeno. Alipa anrediš tako, da najpreje spečeš meso, in malo preden je gotov, dodaš razno narezano zelenjavo in ko se meso speče do konca je tudi zelenjava gotova. Pa  še preveč razkuhana in mehka ni.

 

Skratka: ribe, perutnina, teletina, mleto meso (prepraženo z mešano zelenjavo in kakšno solato zraven je odličen obrok) so priemrni za hitro pripravo obroka.

Vsa zelenjava - večer prej jo narežeš in pustihš v hladilniu v pokriti posodi, tako si prihraniš čas in začneškuhat takoj, ko prideš domov.

 

Bučko perež na pol, izdolbeš in napolniš z mletim mesom, tunino, sesekljano perutnino, dodaš na drobno zrezano zelenjavo in daš to v ponev ter počasi v pokriti ponvi spečeš, sproti po malem zalivaš, da se jed ne prismodi.

 

Tole mi je tako iz prve padlo na pamet. Ker nekako tako med tednom pripravljam kosila.

 

 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 31. 2012 19:48

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

31. maj 2012 20:42

Polenta, gres, ajdovi žganci, kaša, čičerika, leča --> tole vse se skuha relativno hitro, na polento, gres & žgance gredo lepo kaka omakica, kašo, lečo & čičeriko pa narediš na solati. Tudi kakšne hrenovke so dokaj dobra opcija, narejene extra hitro. Pa kakšne omlete z dodatki 1001 noči, tenstana pašteta, krem juhice (cvetača & brokoli se v low budget trgovinah dobita za kak €). Sama tudi v zeleno solato mečem vse mogoče in nemogoče dodatke, npr makaroni, dodatna zelenjava, malo fete, popečeni koščki kruha...

Če hodiš dokaj redno domov se da tudi čez vikend malo nakuhat in imaš na rezervi, sploh kosila tipa čorba: golaž, sarma, segedin, bolonjska... so itak super, če se pogrevajo in pogrevajo in pogrevajo.

 

Pa če praviš, da si študentka, izkoristi bone. Vem, da se na malo xyz lokacijah, recimo Dijaški na Viču, PE Marjetica (na Tobačni) pa še kje, dobi ODLIČNA kosila, ki so res konkretna in zdravju precej primerna (veliko stvari "doma" narejenih, iz pod prstov kuharic, malo cvrtja...) za zelo solidne cene (okoli 2e). Cenej boš sama že težko kuhala, sploh če nimaš pravega prostor za hrambo in kupuješ sproti, znajo stroški kar narasti. 

Viva Meier

osiris  

član od: 14.6.2010

sporočila: 48

31. maj 2012 21:13

Kaj pa kosilo na bone? Mi večinoma prakticiramo tako, da jemo kosilo na bon, kasneje pa si vsak pripravi še kaj za večerjo. Drugače pa je hitro pripravljena tudi kakšna rižota (zelenjavna, piščančja...), kjer najprej sestavine popražiš, nato pa samo zaliješ z vodo in skuhaš do konca. Palačinke z raznimi nadevi, mlečni riž, polenta, solata na sto in en način (s tuno, grška solata, testeninska, z jajci, s piščancem...) tortilje z raznimi nadevi (kupiš tortilje, za nadev popražiš razno zelenjavo, dodaš meso, omako, tortilje popečeš in nadevaš), razne jedi iz mletega mesa, jajca s tuno, salamo, sirom, papriko... Sama si večkrat kupim tudi razne juhe "iz vrečke", ki jih je dandanes res že ogromno (zelenjavna, z mesnimi cmočki, gobova, paradižnikova, smetanova, česnova...), ter seveda kot si že omenila, testenine na milijon načinov  Drugače pa mama doma ponavadi pripravi večje količine ričeta, čuftov, slivovih cmokov, kakšnih omak, kruhovih rezin, njokov... in jih zamrzne jaz pa si pa nato od doma prinesem zamrznjene, dam v hladilnik, ter skuham oz. pogrejem čez kakšen dan, dva ali pa tudi tri

kar nekaj zelo uporabnih nasvetov pa sta napisal že mamamia in Viva Meier



osiris

Sporočilo je spremenil(a) osiris dne 31. 2012 21:15

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

1. jun 2012 1:37

če si v lj, potem ti na bon v bližini predlagam dijaški dom ivana cankarja. meni se je tam zdela dobra in pa zdrava hrana..izbira solat je velika, lahko si večkrat nadevaš.bon je pa poceni.

morenana  

član od: 31.5.2012

sporočila: 7

1. jun 2012 8:38

Pozdravljeni!

 

Vsem se najlepše zahvaljujem za izčrpne nasvete, ki mi bodo še kako prišli prav. Kar se tiče študentdki bonov, bi pa povedala to, da živim na obali, ponudba bonov ni ravno velika, nekajkrat sem se že uštela, ker sem šla jest na bon tudi za več kot 3 evre in ostalalačna. Želim si da bi moja prehrana temeljila na čim bolj zdravi osnovi (veliko beljakovin,malo OH), saj si že nekajčasa želim shujšati.


Kar se tiče Ljubljane, moram izredno pohvaliti naš DIC, v katerem je bila hrana zares zdrava, pripravljena odlično, postrežena pa z veliko mero prijaznosti. Nemorem se spomniti, če sem splohbila kdaj lačna, v vseh štirih letih mojega bivanja v DIC-u. Kar pa nemorem reči za dijaški dom Koper. nekajkrat sem šla jest tudi v menzi tega doma, res je da za kosilo odšteješ samo en evro, pa vendar bi si študentjein dijki zaslužili malo lepšo postrežbo (ves pribor je narejen iz "pleha"), ter ne-instant hrano. Ko se spomnim tistega DICarskega praženega krompirja (tako dober kot doma) ... enkrat sem ga naročila v DDK,  pražen krompir iz vrečke, špinačaiz vrečke in zelenjavni polpetiiz vrečke :(

 

Zahvaljujem se Vam za nasvete, če imate šekakšnega bi miprišel prav :) LP

morenana

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

1. jun 2012 9:20

Jaz sem se kot študentka izpopolnila v kuhanju na eni plošči, ta veščina še zdaj prav pride, ko je treba kaj na hitro narediti :) Čeprav sem študirala v Ljubljani, kjer je bilo bonov na pretek, sem praviloma kuhala sama, ker sem se menzne in restavracijske hrane hitro naveličala.

Malo OH, veliko zelenjave in beljakovin, brez zamrzovalnika; to pomeni, da boš morala večkrat v trgovino po sveže zadeve.

V eni ponvi lahko narediš vse vrste mesa ali ribe ali tofu, zrezano na trakce, ki mu dodaš zelenjavo po želji. Zraven lahko daš kakšen skutni/mlečni namaz, za omako.

Rižote so tudi že bile omenjene, če želiš povečati beljakovinsko vrednost, riž zamenjaj s kvinojo, amarantom ali podobnim, dodaj čičeriko, fižol, lečo... BTW, danes imam za kosilo zraven kvinojo z bučko in feta sirom, narejeno zjutraj na hitro.

Gosto zelenjavno juho s stročnicami si lahko skuhaš tudi za 2-3 dni vnaprej in spravič v hladilnik.

Moja največja dragocenost takrat je bila mini pečica. Stala je ene 20 eur, investicija pa se je tisočkrat povrnila. V njej sem pekla mini-muffine, mini-pizze (kruh, obložen s paradižnikom in mozarello), na krhlje narezan krompir, pa tudi kakšen mini zelenjavni narastek. Morda vas več skupaj nabavi to pečico, danes so še veliko boljše in z več funkcijami, kot so bile takrat.

jkd

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

1. jun 2012 9:47

Čez poletno polovico leta imam najraje:

- v skledi pripravim solatao: na koščke narezana različna zelenjava od paradižnika, paprike, bučk, zraven koruza, fižol, grah (pač vse kar od tega imam v hladilniku), dodam majonezo ali kislo smetano ali kir/olje. Ne pozabi, da če ješ brez maščob, se vsi vitamini in minerali ne morejo absorbirat v telo, pa še dlje časa nasitno je. Lahko se doda tudi kak sirček, jajček...

- med tem v ponvi popečem kakrne koli polpete (za mesojedi del koščke piščanca, klobasic, maso za čevapčiče itd)

- zraven žemlja ali pa v solato zamešam makarone,ješprenj ali riž

Posode rabiš malo, narejeno je v 15 minutah. Sestavine so lahko v hladilniku nekaj dni, tako da ne rabiš po nakupih več kot 2x tedensko. Je pa to lahka zdrava hrana z ne preveč 'praznih' kalorij.

Lahko si omisliš tudi kakšno sladico, recimo katero koli verzijo rumovih kroglic oz ježkov, (domač) puding, sadje z jogurtom (npr narežeš jagode/borovnice/marelice itd in čez poliješ vanilijev jogurt).

OlivaB

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

1. jun 2012 16:48

morenana, super odločitev, da si med študijem sama kuhaš! Jaz sem opazila spremembo zdravstvenega stanja na odlično, odkar ne jem na študentske bone.

Počasi se otresam holesterola, glavobolov, kronične utrujenosti, vsakosezonskih prehladov...



yulchi



Sporočilo je spremenil(a) yulchi dne 01. 2012 16:48

Sporočilo je spremenil(a) yulchi dne 01. 2012 16:49

luccka  

član od: 8.12.2007

sporočila: 229

1. jun 2012 17:45

Jaz tudi zelo redko jem na bone. Ker imam zamrzovalnik si veliko hrane prinesem od doma - ričet, pasulj, juhe, zamzrnjene štruklje, burek... Nato samo pogrejem/skuham. Če doma kdaj ostane kaj omake za testenine, si jo običajno zamrznem in nato odnesem s sabo. Drugače pa si kupim dosti sadja in zelenjave. Če sem kdaj preveč lačna, da bi počakala pa sem zadovoljna tudi s solato in žemljo.

 

Če vama testenine že presedajo, lahko poskusita tudi kakšno proseno kašo ali kuskus, čas priprave ni veliko daljši. Lahko si dodata malo masla za okus, sama si pa večkrat kupim instant gobovo juho in jo naredim malo bolj gosto - kot omako. Možnosti za priloge imata še več: krompir, polenta...

Aja, nisem omenjala nič mesa - če v nedeljo ostane kaj za kosilo to s sabo vzamem in lahko v hladilniku počaka zagotovo še do torka. Tukaj pa si pogosto kupim tudi npr. piščančje prsi - so lahko potem za v sendvič, lahko jih narežeš v razne omake itd.

 

Vem, da ni vse kar si pripravim najbolj zdravo, vendar vseeno zagotovo bolj od raznih pic in ostalih hitrih stvari, ki jih ponuja večina restavracij na bone. No, včasih pa si je treba privoščit tudi komplet kosilo v kakšni restavraciji - takrat pač izbereš tisti menu, ki nima ocvrtih stvari in ima namesto sladice sadje.

 

Cenovno ni neke razlike če kuhaš sam (vsaj pri meni, ker res pojem veliko sadja in zelenjave) kot pa če ješ na bone, poleg tega pa bosta morali tudi večkrat v trgovino, če nimata možnosti shranjevanja... No pa saj v trgovino je fajn hodit, vedno pride kaka nova ideja kaj bo jutri ali pa drug teden za kosilo. 

 



luccka

Sporočilo je spremenil(a) luccka dne 01. 2012 17:46

morenana  

član od: 31.5.2012

sporočila: 7

1. jun 2012 20:23

Pozdravljeni!

spet se vam moram zahvaliti zaizčrpne odgovore in zanimive nasvete. Cimra je ugotovila, da imadoma t.i. pizza pan. Odločila se je da ga bo prinesla na obalo. zanima me, kako se v tej napravi pripravlja hrano? a je tudi tu možno kakšno stvar "spečt"? In prosim vas, če ima kdo izkušnje pri uporabi pizza pana, naj jih deli z menoj, tudi kakšne ideje bom zelo vesela. Hvala že vnaprej

lep pozdravček

morenana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti