Je to plahtica?

kuharica_mica  

član od: 14.3.2011

sporočila: 14

tema odprta - 19. maj 2012 6:52 | ogledi: 7.358 | odgovori: 4

Pozdravljene,

zanima me, ali katera ve, če je na spodnji sliki plahtica?

Po tem ko sem jo začela piti, sem se malo pozaimama o njej in me je prešinilo, da ima moja mama v vrtu praktično enako rastlino. Je tudi hidrofobna - zato se vsem zdi nekaj posebnega. Poleti svetovi postanejo bolj rumei kot sot renutno.

Žal se ne spomni, kako se je rastlinireklo, ker jo je kupila pred nekaj leti v Florini. Ker nisem strokovnjak, sem jo poslikala in bi prosila, če bi mi lahko pomagal kakšen poznavalec zelišč.

Slika: http://shrani.si/f/3p/Hm/3MFDCxbV/imag0147.jpg

Hvala!!!

kuharica_mica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

19. maj 2012 7:19

Ja, je. Verjetno Alchemilla mollis. Zahteva suha tla, ja.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 19. 2012 07:23

kuharica_mica  

član od: 14.3.2011

sporočila: 14

19. maj 2012 8:38

glede na to, da potem očitno ni navadna plahtica me zanima, ali jo lahko uporabim za čaj?

kuharica_mica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

19. maj 2012 21:26

Po moje ja, če raste tako, da ne pride v stik z umetnimi gnojili,..... Ne vem pa, če ima enako količino zdravilnih učinkovin.

rimljanka

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

20. maj 2012 14:38

Prijateljica (iz stroke) pravi, da je ta plahtica za okras in mogoče kopeli, za zdeavilo pa je teba v gore in nabrat nizko divjo sorodnico.

Je pa lepa posušena v zimskih šopkih, pa čebele jo zelo rade obiskujejo.Jaz jo sadim ob vrtnicah, pa ne preblizu, pod višje grmovnice in ob potkah.Če nič drugega je krasen vremenoslovec (pred dežjem so na listih kaplje vode).

jovita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti