Zamrzovanje poročnega peciva

Ekapuka  

član od: 18.5.2012

sporočila: 4

tema odprta - 18. maj 2012 13:53 | ogledi: 13.716 | odgovori: 14

Pozdravljeni,


čez en mesec, natančneje 16.6.2012, me čaka poroka. Odločila sem se, da bom nekaj peciva naročila v slaščičarni, nekaj pa bi rada spekla sama, seveda ob pomoči sestre, mame in drugih. Ker vem, da bo zadnjih deset dni norišnica in bo za vse zmanjkovalo časa, bi rada čimveč peciva napekla predhodno in dala zamrzniti. Ta teden sem dala zamrzniti štiri kokosove potice (recept iz baze) ter lambado. Ker do sedaj peciva še nisem zamrzovala, ne vem, kako se posamezno pecivo obnese. Zelo bi bila vesela kakšnega mnenja in nasveta, kako naj si do poroke časovno razporedim peko. Zadnji teden sem odločena, da ne bom več pekla. Spekla bi rada bajadero, rafaelo, kokosove in čokoladne kroglice (mogoče jaffa kroglice iz baze), čokoladne huzarske krapke, madžarico, lešnikove trikotnike, mačje oči, salamo in še kakšno kremno pecivo. Ali lahko dam vse zamrzniti? Ali lahko dam zamrzniti pecivo oblito s čokolado ali je mogoče bolje, da ga s čokolado oblikem, ko ga odmrzujem? Pečeno oz, dokončano pecivo sem nameravala zrezati na kocke (velikosti papirnatih košaric) ter jih tako dati zamrzniti, nato pa odmrzovati v hladilniku. Prosim za pomoč!


Vnaprej se zahvaljujem...

 

Ekapuka

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

18. maj 2012 15:04

Baje nevesta ne sme pečti peciva za svojo poroko. Jaz sem tudi hotela, pa mi je mama rekla, da se to ne sme delat. Zakaj, to pa ne bi vedla. Vraževerje po mojem...

Edino ne priporočam za poletne in vroče dneve kremno pecivo, ker se lahko hitro pokvari.

yulchi

Ekapuka  

član od: 18.5.2012

sporočila: 4

18. maj 2012 16:13

Vem ja, sem že slišala za to vražo... Vendar žal nimam izbire, prav tako pa sem mnenja, da vraže veljajo, če vanje verjameš, ali kako? ;) Kakorkoli, če sem že začela, bom tudi končala, hehe. Kakšen nasvet glede zamrzovanja, prosim?

Ekapuka

barbara_s  

član od: 21.3.2008

sporočila: 50

18. maj 2012 20:32

Ekapuka, ti čisto po pravici povem: ne pretiravat. Ker na porokah vsi mislimo, koliko peciva mora bit, potem ga pa nihče ne je. Nam je ostalo za celo leto nekih drobnih piškotkov (OK, saj precej smo "raztalali", ampak tistega peciva tudi potem nihče ne je); medtem ko je sadja pa (skoraj) zmanjkalo. Ker, a veš, en piškotek, dva... ljudje pojejo, potem imajo pa dovolj. Sploh poleti, ko je bolj toplo...

Kar se pa vraže tiče: jaz nisem slišala zanjo. Tako da sem tudi jaz s svojo sestro napekla še pa še stvari. Imam še zdaj v kuharski knjigi listke pri tistih receptih, ki sva jih takrat izbrali :) - s tem, da sva midve pekli dan pred poroko. Ti povem, super stress relief. Samo sem imela vse ostalo poštimano (ali pa me sploh ni skrbelo, ker sem antipanična in nisem imela posebnih pričakovanj, pa prva sva se poročila med prijatelji in potem nimaš s čim primerjat - ko zdaj gledam, kaj vse ljudje počnejo za poroke, me je kar sram tega, kar sva midva imela...)

 

O zamrzovanju: moja tašča je veliko stvari napekla dva tedna prej in dala v skrinjo. So bili piškotki kot sveži :) - samo zdaj se ne spomnim, kaj je vse spekla. Je bilo pa vse drobno pecivo, piškotki - nič biskvnega, brez kreme...

 

Pa: čestitke!

 

barbara_s

gazela  

član od: 6.7.2010

sporočila: 55

18. maj 2012 22:45

Brez problema daš kar boš napekla v skrinjo. Sama to redno prakticiram in ne opazim nobene razlike. Tudi s čokolado jih oblivam in dam v skrinjo. Edino kar naredim je, da večino piškotov lepo zložim po plasteh, med njimi pa dam peki papir razrezan v velikosti posode, da se slučajno kaj ne sprime ali spremeni oblika.

Kot pa ti je že omenila barbara_s, ti tudi jaz svetujem veliko sadja, še posebej če bo vroče.

gazela

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

19. maj 2012 7:06

Pecivo lahko zmrzneš. Fino je vseno, da je nekaj peciva. Glede na to, da bo poroka drug mesec, bi jaz dala sklede jagod in češenj- če bodo, na mizo. Zagotovo bodo šle.....takoj.

 

 

http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte

Ekapuka  

član od: 18.5.2012

sporočila: 4

19. maj 2012 10:03

Najlepša hvala vsem za odgovore... Sadje definitivno pride v poštev! Vendar, kot pravi kroki, nekaj peciva pa mora biti. Dejsnako pa ne vem koliko. Imela bova 65 svatov, računala sem 15 dag na osebo, kar znese ene 10 kg. Ali sem prav računala? Mal več kot pol nameravam naročiti, ostalo pa speči...

Ekapuka

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

19. maj 2012 11:47

Ne vem zakaj nevesta ne bi smela peči. a celo leto lahko, potem pa ne? eh.. mi tudi zamrzujemo veliko peciv. sploh potice. piškote in pecivo s porok pa smo še vedno pojedli, ko smo jih dobili ;) če ne pa zamrznili in potem za kakšno nedeljo odmrznili. zanima me pa kako odmrzujete. pustite v plasteh? koliko časa prej date ven? ali razporedite in pokrijete?

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. maj 2012 14:46

Potica gre v mikorvalovko za pol minute in na 60% moči (imam zelo močno), z nekaterimi piškoti je enako, medtem ko kremne zadeve lepo pustim, da odmrznejo.

Drugače je pi meni vse "kosovno", tako da ni treba odmrzovati "v plasteh". Če se ti zlušta piškota (in ga slučajno imam v zmrzovalniku), pač enega vzameš in pogrickaš. Drugače so nam piškoti bolj všeč malo topli kot pa hladni. Enako velja za kupljene.

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 19. 2012 14:48

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. maj 2012 19:30

Vraža ali ne, ampak to pot bi rekla, da je v tem precej modrosti.

Jaz berem pisanje mlade kolegice in vprašanja kar bruhajo iz nje in se zdi, da je od vznemirjenja na vseh koncih in krajih....pa dekle drago, daj se malo umiri. Iz treh razlogov:

Prvič, obnašaj se kot nevesta in ne kot neka sneta kura, ki leta od pečice do zmrzovalnika in nazaj. Nevesta ima to lepo pravico, da se ukvarja zgolj in samo s svojo lepoto. Ker ima dolžnost, da je na poroki najlepša. Masaže, pilingi, nega, frizer, obleka....to so tvoje prioritete. NIhče si ne bo zapomnil, kakšno potico je tam jedel, tvoj videz so bodo pa zapomnili.

Drugič, pri frekvenci tvojih vprašanj in opisu tega, kar si napisala, toplo upaj, da tvoj husband-to-be tega ne bo prebral, ker takole aktivne ženske se večina fantov  nazarensko ustraši, ker si ne predstavljajo, kako bodo spremljali žensko s takšnim tempom skozi življenje. Še zelo lucidni fantje z leti postanejo bolj počasni.

Tretjič, če rada pečeš, boš imela v tem življenju še vrsto priložnosti to početi. Tole pa preskoči. Če ni v plemenu nikogar, ki bi kaj spekel, bodo ob dobri žurki svatje pojedli vse bobi palčke domačice, oree in pecivo na kile iz diskontne prodajalne. Če bo pa žurka bolj šmafu je pa tudi odmrznjeno pecivo ne bo rešilo.

 

Skratka, pecivo sploh ni pomembno.

Ti želim več mirnosti in veselo poročeno življenje.

 

Vendelina jr.

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

19. maj 2012 19:51

Zamera gor al dol sploh si ne prestavljam, da bi na svoji poroki postregla z odmrznjenim pecivom . Pa pecivo je ja najboljše sveže.

jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti