Pogača za dobrodošlico mamici

nabiralka  

član od: 4.11.2007

sporočila: 17

tema odprta - 7. maj 2012 20:59 | ogledi: 43.256 | odgovori: 11

Imam vprašanje glede nekega običaja, ki se mi zdi, da izhaja s področja štajerskega konca, vendar nisem prepričana. Gre pa za to, da se mamici, ki pride domov z novorojenčkom, speče neke vrste pogača/sladek kruh. Je zelo sladkega okusa in obstane sveža kar nekaj dni. To naj bi mlada mamica jedla, da ne bi izgubila mleka.

Mi lahko prosim pomagate pri receptu za to jed. Enkrat sem to že jedla in mi je po okusu podobno primorski pinci. Če ima kdo od vas kak star recept, ki se je prenašal iz roda v rod, bi ga bila zelo vesela. Sestri bi namreč rada spekla to pogačo, ko se bo že drugič vrnila iz porodnišnice. Ko je rodila prvič, sva imeli še babico, ki je poskrbela za to dobroto in sama ideja o taki dobrodošlici mi je zelo všeč. Sedaj bi rada sama ohranila to lepo šego. Če ima kdo recept, bi prosila zanj, sicer bom pa improvizirala in naredila boljši sladek kruh. Hvala za pomoč.

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

7. maj 2012 22:18

Kopirano iz http://www.revijaobrazi.si:

BOSMAN (pšenična pletena pogača)
Bosman je tradicionalni praznični kruh, ki se je že od nekdaj pekel ob porokah v dar nevesti, ob rojstvu in krstu otroka. Okrašen je z testenimi rožami, kitami in ptički.
Sestavine:
- trije rumenjaki
- kg moke
- 8 dag kvasa
- malo sladkorja
- 1 dcl belega olja
- ščepec soli
- mleko po potrebi
Priprava:
Zamesimo testo in naredimo tri hlebčke. Vzhajamo in spletemo kite. Nekateri ga obogatijo z rezinami prekmurske šunke, ki jo zamesijo v eno od kit. Premažemo ga z rumenjaki in spečemo.

 

anibas

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. maj 2012 22:27

nabiralka, z receptom ti žal ne morem pomagat, ti pa povem, da tako toplega, prisrčnega, ljubezni do sestre in njenih otrok  polnega sporočila že dolgo nisem brala. Res so lahko veseli tisti, ki te imajo blizu sebe.

 

To je tako lepo, ko ob tako pomembnih trenutkih skrbiš za takšne običaje, ki dajejo slutiti o povezanosti družine.

mamamia

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

7. maj 2012 22:29

sicer s postom ne bom pomagala nabiralki, vendar

tudi jaz bom čez 4 mesece postala teta in mi je tale ideja oziroma navada o kruhku zelo všeč. bom tudi jaz naredila sestri tako darilo.

hvala

ledenka_

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

8. maj 2012 9:13

Pogače in ostalo...

Tu si lahko pogledaš nekaj fotografij pogač. Ker je gospa Tonica zelo prijazna, ti bi najbrž tudi po telefonu kakšen nasvet dala. Pred leti smo se pri njej učili delat košarice, srce, ptičke in še kaj iz testa trije firbčni, ki smo se spoznali preko tega portala. Eden (ga pogrešam) se je pripeljal celo s Ptuja.

Ognjič

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

8. maj 2012 9:39

Meni je moževa sestrična pripravila marmorni kolač. Zelo sem ga bila vesela, se spomnim, kako sem sredi noči hodila v kuhinjo, si odrezala kos kolača in spila zraven skodelico kakava.  

 

 

Vilma

nabiralka  

član od: 4.11.2007

sporočila: 17

8. maj 2012 18:50

Najlepše se vam zahvaljujem za vse nasvete in napotke. Ja, se človek kar mora malo potruditi, saj je kasneje, ko držiš v roki tako malo pikico, ves trud poplačan ♥ Ah, ti otročki :) Hvala vam. Tukaj se res vedno najdejo pravi odgovori :)

nabiralka

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

8. avg 2012 20:24

Moja sestra bo kmalu rodila in rada bi ji pripravila tole zadevo in ji jo podarila.

Vidim, da je bilo omenjeno, da nekateri podarijo tudi marmorni kolač. Zanima me, ali ga nosečka takoj ko rodi, lahko uživa, saj pravijo da morajo paziti kaj jedo zaradi mleka. Zanima me tudi, kateri recept uporabiti, verjetno tistega z čimmanj dodatki.

Hvala za odgovore in lp



ledenka_

Sporočilo je spremenil(a) ledenka_ dne 08. 2012 20:26

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. avg 2012 20:57

V marmornem kočau ni nič takega, da porodnica ne bi smela jesti. Na začetku se je treba izogibat močnih začimb, pekočih jedi in hrane, ki napenja (grah, korenje, morda zelje).V pecivu pa razen moke, jajc in saldkorja pa malo kakava itak ni nič drugega.

 

mamamia

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

8. avg 2012 20:59

Vilma: , pa ne ravno o marmornem, kateri kotira sila visoko na moji lestvici sladic. Tako preprost, tako lahki in takooo dober. Ravno za vikend sem ga delal. Ahh, ahh.
Samo najboljši bo vedno od mojega očeta. O ja, O ja.

Samo predstava o tvojih nočnih pohodih, kosu marmornega v roki in KAKAV, mi pričara nekakšen poseben čas in prostor. Tam, okoli veselih dec. praznikov, povezanosti, ljubezni, dobre volje.
Lepooo.

nabiralka: Tudi sam rad takole razveselim ljudi ob posebnih in neposebnih priložnostih. SUPERCA SI

ledenka: Sam sem ravno za vikend delal dve verziji marmornega in en je čisto brez jajc in mleka. Nadomestiš pa lahko z riževim, ovsenim, mandljevim. Pa še fajn sladki so tile napitki...nom nom

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti