Sladke poletne sladoledne razvade

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. maj 2012 8:15

Naravna gor al dol, to je po okusu res daleč najslabše sladilo. Pri mamamii je zadeva tudi v tem, da ima ona rada zelo sladke sladice, medtem ko meni več kot zadošča samo nekoliko sladko. Če bi s splendo skadkala toliko, da bi bilo za mamaio dovolj sladko, verjamem, da bi imelo kak priokus. Meni so recimo baklave tako zelo sladke, da me jezik peče. Pa na vsakih par let pojem kako, še posebej, če je domača. O tem, kako me glava boli po pošteni porciji sladkarij, raje ne izgubljam besed. 

 

Vanja

kačča  

član od: 28.8.2010

sporočila: 121

8. maj 2012 8:22

Jaz "domači sladoled" naredim tako, da v multipraktik vržem zmrznjeno sadje (ki sem ga kakšnih 15 min, pol ure prej vzela iz zmrzovalnika, odvisno od tega, kakšne so količine), navadni jogurt in med. Na hitro pripravljeno, zelo okusno in bolj zdravo kot variante s smetano.

 

Sicer pa zdaj čakam, da bo v zmrzovalniku prostor za celo posodo in dovolj časa, da ob prvi priložnosti naredim tole: http://www.kulinarika.net/recepti/12777/sladice/melonin

Ta kepica smetane po moje ne bo nikogar ubila. :)

 

kačča

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

8. maj 2012 9:04

In še eden brez mleka ali njemu 'podobnih' izdelkov:

 

Lucumin sladoled

Sestavine: 1/2 skodelice lucume v prahu, 1 skodelica indijskih oreščkov, 1 žlica vanilijevega sladkorja, 1/4 skodelice agavinega sirupa, 1 skodelica vode, ščepec soli (neobvezno)

Priprava: Vse sestavine dobro premešajte, da boste dobili gladko zmes. Posodo s sladoledom postavite v zamrzovalnik in pustite tam čez noč. Naslednji dan vzemite žlico in uživajte.

trac

karajan  

član od: 21.2.2007

sporočila: 98

8. maj 2012 9:27

Odlični recpeti, bom naredil. 

Ali se samo meni zdi kepica sladoleda draga? 1 € za kepico kajvemkakonarejenega nezdravega sladoleda je meni perverzna cena!! Cena mleka pa cca 0,7€.  Zakaj se pojavi več kakšen ulični prodajalec, tako kot včasih. Če bi imel ceno za kepico 0,4€ bi še vedno služil. 

Za prvomajsek praznike sem na morju vedel ceno po 1€ , a so prodajalci teh kepic pogruntali, da morajo računati še kornet (malo večji) 0,3€.  In ljudje to prenesejo...

Jaz ne.

Mihael

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

8. maj 2012 9:51

Tudi jaz sem nora na sladoled. V Ljubljani je sladoled, vsaj v centru mesta po 1.2 eura, pa 1.5 eura za kepico, pa tudi mleko navadno sveže 3.5 po 1.3 eura, tako da ne vem od kod tebi te cene.

Ugotavljam pa , da je zadnje čase sladoled manj sladek kot včasih, kar mi ustreza, čeprav bi mogoče kdaj pa kdaj imela za odtenek slajši sladoled.

Sladkor pa že dolga leta kupujem rjavi, kar sicer ne pomeni bolj zdravega, vsaj po analizah ne, ampak okus mi je veliko boljši. Čaj sladkan z rjavim sladkorjem in limono je pravi posladek, čeprav čaja pijem bolj malo, pa še tistega običajno brez sladkorja, prav tako kavo. Obiskovalci radi pridejo k meni na čaj. Sama rada posegam po medu. Včasih mi prija bolj sladko, večinoma pa ne. Meni tudi baklava ne sede, pa ne da ne bi bila dobra, odločno presladka mi je. Me mora kdo že pošteno razkuriti, da mi tako zelo pade sladkor.  

Sicer pa umetnih sladil ne uporabljam, vsak po svoje si sladimo življenje.

 

naor

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

8. maj 2012 10:05

Živim na obali in vam lahko povem, da cena sladoleda ponekod doseže ceno tudi 2.5 evra. Ko sem to videla na poti mimo ene slaščičarne sem bila zelo začudena.

Lp

 

ledenka_

kačča  

član od: 28.8.2010

sporočila: 121

8. maj 2012 10:26

V primerjavi z našimi nabitimi cenami pa v samem centru Trsta "tapravi" top okusen sladoled, morje okusov, če sklepam po prometu verjetno svež - 1,2€ za kep(ic)o.

kačča

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. maj 2012 10:43

haha, vanja me pozna. Od kod neki??? Obožujem baklave, tulumbe in podobne sladke pregrehe, pa kremaste sladice. Zato mi tudi sladoled mora biti poln okusa, sladek, kremast; granite in podobno mi ne sede, preveč vodeno, sadje imam raje v naravni obliki (tudi tisto kislo, hehe, ne zgoljs aldko; višnje na primer, robide ...). Imam pa rada kak sorbet, to pa ja.

 

Meni je na primer linška torta presuha, tudi sacherca brez sladke smetane mi je preveč pusta.

 

So pa dobre sladoledne torte, ali kakšna fina ledena mascarpone torta; ta je res vredna greha

mamamia

karajan  

član od: 21.2.2007

sporočila: 98

8. maj 2012 13:04

Malce smo zašli iz teme "zadrave poletne razvade".  Sladoled naj ne vsebuje belega sladkorja, jajc, smetane itd.

Navdušen sem na receptom, ki sem ga tukaj bral, torej zrele banane narežemo na kolobarče in zmrznemo. Potem damo v mešalnik in mešamo. Verjetno masa ima res pravo teksturo, sem pa dobil malce namiga, da ima avokado tudi še dodaten učinek kot banane in naredi kremast okus.

Torej osnova zmrnjene na kolutke narezane banane in avokado za teksturo in kremast izgled ter okus. Protem se lahko igramo z dodatki:

Osnova:

zmrznjene narezane banane

zmrznjen na koščke narezan avokado

Dodatki, ki spremenijo okus in niso potrebni:

- sojino mleko

- lahko tudi sojino smetano

- zmrznjeno gozdno sadje

- kosmiči

- razni oreščki

- tudi med ali agavin sirup

- koščki temne čokolade

Mešalnik naj opravi 1 del, 2 del pa mi :).

Ve še kdo za kakšen drug "prijem" do okusnega nizkokaloričnega in zdravega sladoleda?

Lp

 

Mihael

 

Mihael

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti