Kozje mleko za dojenčka??

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

9. maj 2012 8:06

Lony247 je napisal/a:

Kaj je fora, danes je itak treba pazit, da otrok ne uživa glutena pred 6.mesecem in kaj naj potem dam zvečer moji hčerkici za večerjo? lahko je namreč samo riž, koruzo in ajdo. 

Smernice o uvajanju glutena so pač povezane tudi s smernicam o uvajanju GH, ki se naj bi pričelo med 4. in 6. mesecem. Glede na priporočljiv tempo uvajanja novih živil in glede na to, da otroku najprej ponudiš žita brez glutena, naj bi bilo obdobje, ko otrok je žita, vendar so ta brez glutena, relativno kratko. Za poznejše uvajanje žit brez glutena pa naj bi bil razlog ta, da se s tem zmanjša možnost negativnih reakcij na gluten.

Obstaja pa kar nekaj žit brez glutena. Bolnikom s celiakijo so prepovedana žita: pšenica, rž, oves, ječmen. Tako da lahko otroku ponudiš tudi npr. proseno kašo, sojine kosmiče, skuhaš lahko tudi kamut, amarant, quinoo, pirine kosmiče oz. piro (ima malo glutena). Obstajajo pa tudi različne žitne kašice, ki so namenjene prav otrokom pred dopolnjenim 6. mesecem.

 

 

roža

sharonstone  

član od: 14.12.2009

sporočila: 36

9. maj 2012 8:47

 Glede smernic prehranjevanja dojenčkov, pravila se menjujejo vsake toliko časa. Med prvim in drugim otrokom imam razliko 5 let, pa je bilo, kot da je tudi drugič prvič. Kar naenkrat so bila stara pravila napačna. Začelo se je že z obravnavo v porodnišnici(samo dojenje,nobene glukoze,dokler ni začel intenzivno zgubljati na teži od dehidracije),pri prvem smo začeli z drugo hrano pri 4 mesecih, čez 5 let pa nič pred 6 mesecem... Pa je treba malo začepiti ušesa in začeti poslušat naravo- svoj materinski instinkt, pa je vse lažje. Pri prvem materinstvu sem bila kot novinka zelo nervozna, bila sem brez mame,ki bi svetovala ali me pomirila, slepo sem sledila pravilom v knjigah in bila prepričana, da so sveta, in sem si s tem  vse naredila zelo težavno,svojo nervozo podzavestno preneseš tudi na otroka, ki je bil zelo jokav in siten, ko sem pa kasneje pomislila, sem videla da je jokal točno takrat, ko sem že vnaprej to pričakovala. Drugič pa sem si dejala, brez panike, go with the flow, in bilo je to  eno čudovito obdobje.

 

sharonstone

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. maj 2012 9:21

Se strinjam, tukaj bi vsaka lahko napisala knjigo o svojih doživetjih, pa tudi, kako so nas povijali, hranili z gresom ipd. Pa smo že dolgo na tem svetu, kolikor toliko še zdravi in predvsem živi. Seveda se vse spreminja, tudi nova spoznanja niso kar za odmet, ampak vse po zdravi pameti, pa gre.

 

naor

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

9. maj 2012 13:43

Najnovejša dognanja.... GH  po četrtem mesecu, ko otrok pokaže interes. Mojim so se kar učke svetile in so pojedli, kar si jim dal, eni pa pljuvajo. Če pljuvajo, še malo počakaš, pa je. Glede glutena pa... dlje ko čakaš, slabše je. Če ima otrok težavo, jo bo pokazal, pa se boste hrani izogibali. Če je nima, je pa nesmiselno kratit pestrost prehrane zaradi principov eni zanstvenih buč, ki itak vsaki dve leti nekaj novega pogruntajo. Zlato pravilo za vse eksperimente je pa: opazujte otroka in poslušajte svoje instinkte. Če je otrok zdrav, normalen, srečen in zadovoljen, mu ni nič. Če imate slab občutek zaradi bilo česa, se ravnajte po njem.

lesnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti