Avtoimuna bolezen-hipertiroza

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

tema odprta - 27. apr 2012 19:50 | ogledi: 13.787 | odgovori: 6

pred kratkim so mi diagnozirali avtoimuno bolezen, ki vpliva na prekomerno delovanje ščitnice. Ker medicina na tem področju pozna samo zdravila, ki zmanjšujejo imunski sistem, naslednja faza pa zmanjšanje delovanja ščitnice z radioaktivnim jodom, me zanima, če ima katera podobno diagnozo in ali so poznane kakšne alternativne metode. Popolnoma sem prepričana, da je moje stanje posledica stresa. Na internetu sem našla američanko, ki ji je to bolezen, predvsem bazedovko, ki se pojavlja v 50% hipertiroze,  uspelo pozdraviti z dieto, jemanjem dodatkov in seveda ćim manj stresa.

prosim za vaše nasvete

atic

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

27. apr 2012 19:56

Atic, karkoli boš od kogarkoli izvedela, se zavedaj, da je bolezen ščitnice potrebno jemati skrajno resno, kakor tudi terapijo in navodila zdravnika.

zeta

lily975  

član od: 13.2.2009

sporočila: 19

27. apr 2012 21:31

Pozdrav! Jaz sem zbolela pred 6 leti po porodu , pa sem pet mesecev trpela brez terapije ko Kristus .Jemala 3 mesece in se mi je popravilo tako ,da nisem več jemala zdravil .Ponovno zbolela po drugem porodu ,ko zopet ni šlo brez zdravil .Sem mislila tri mesece jemanja tablet ,pa bom dobra .Pa sem se malo uštela .Je pri meni šlo za prekomerno delovanje ščitnice ,ki pa  je po jemanju zdravil šlo v hipo-premalo delovanje ščitnice.Se je pa bilo težje sprijazniti ,ko je šla bolezen v premalo delovanje ,kjer pa je potrebno vsakodnevno jemanje zdravil-doživljensko.

Tako ,da ti polagam na srce ,da je to skrajno resna bolezen ,ki jo pri nas verjetno ni možno drugače zdraviti kot z zdravili .In se strinjam z nasvetom ,ki ti ga je napisala zeta. 

lily975

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

27. apr 2012 22:23

Atic, ščitnica je v okoli 80% posledica dedne bolezni, zato mi tista tvoja teorija, da je vsega kriv stres, ne zdrži najbolj. Pravtako ves čas svojega zdravljenja nisem slišala, da bi mi radiojod zmanjšeal imunski sistem. Hkrati to ni eno tako stanje, ko malo odležiš pa počivaš pa je kar bolje, niti slučajno. Potrebno je strokovno zdravljenje, ki se mi še vseeno zdi, je pri nas relativno kvalitetno urejeno in ni za odklanjat, zato ker ena x spletna stran nekaj piše (prestala sama & oče).

Zatorej, če ti vrhunec relevatnih informacij o tvojem lastnem zdravljenju predstavlja zgodba ene američanke pobrana iz interneta, ti res toplo priporočam, da se hitro primeš v roke preden bo prepozno. Primi se kakšne literature z malo več teže pa konzultiraj kako osebo, ki je preživela n ur ob študiju ustroja ščitnice in bolezenskih stanjih le-te.

 

Pa nasvet mojega tirologa tudi ni kar iz neba privlečen. Ko sem ga panično in kokošje spraševala, da jaz sem pa na internetu brala, da se bom po zdravljenju z jodom zelo zredila pa da bom stalno prehlajena/bolna mi je rekel nekaj v stilu tistih brezčasnih "da ni vse zlato, kar je na internetu, da se bom zredila točno toliko kolikor bom sama botrovala z življenjskim stilom ter da bom takisto bolana nekje toliko, kot sem bila v 20ih letih pred zdravljenjem ščitnice". Drugo in tretje drži kot prbito pri obema z očetom, tisto o "sijaju" interneta bi pa itak moralo iti v 11to božjo zapoved.

Viva Meier

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

27. apr 2012 23:45

hvala za odgovore. 

Mogoče pri meni stanje hipertiroze še ni tako resno, ker imam T3 in T4 v mejah normale, TSH pa je samo 0,05. Sem res bolj utrujena in nervozna, glavni problem pa imam z očmi, ki me neprestano  pečejo in pogostimi glavoboli. Še lansko leto junija sem imela TSH 0,9, jeseni pa sem imela v službi in privatnem življenju velik stres Več kot dva meseca sem imela srčni utrip  okoli 100. Sedaj je moj utrip normalen.  Jeseni sem vse to prepisovala živčni napetosti, verjetno sem pa že takrat imela hipertirozo, ki sem jo v začetku aprila odkrila povsem slučajno, ko sem opravila analizo krvi zaradi drugih namenov.

Bila sem pri tirologu, opravila ultrazvok in radiološko slikanje ščitnice in vse je normalno. Izvidov protiteles še nimam, dobim ga po praznikih.  Po informaciji oddelčne sestre  naj bi se  glede tega izvida pogovorila s tirologom šele meseca oktobra, ko sem naslednjič naročena??  Bila sem zelo negativno presenečena,da moram do oktobra čakati brez terapije in brez  informacije o stanju protiteles.

Ne zavračam terapije uradne medicine, na katero bom morala žal čakati do meseca oktobra, če ne bom prej odšla k drugemu zdravniku.  Veliko sem prebrala o zdravilih za hipertirozo, ki imajo veliko stranskih učinkov. Vzrok je avtoimuna bolezen, prekomerno delovanje ščitnice pa je posledica. Zato se sprašujem zakaj je prišlo do avtoimune bolezni in ali obstaja kakšen alternativni  način, da se  ta bolezen ustavi  oz. olajša. Vem, da uradna  medicina za to bolezen ne pozna zdravila, saj so tudi mnoge druge nevarne bolezni  posledica avtoimunosti.

Se opravičujem za dologovezenje. me je pa ta zadeva  malo vrgla iz tira....

 

atic

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

28. apr 2012 8:14

Jaz imam tudi to diagnozo (v bistvu hipo) že ene 9 let in ko so mi jo ugotovili, sem bila zelo vesela, ker sem končno vedela, da moje slabo počutje ni posledica stresa ipd... So bili namreč podobni simptomi in sem ene 6 let živela z neodkrito boleznijo. Ko so mi jo odkrili, sem imela že tako slabe rezultate, da so me vzeli pod nujno. Če pri tebi ni tako hudo, so te naročili verjetno pod ne tako nujne primere. A je tako težko malo potrpet in počakat do oktobra?

Ja, jemljem vsak dan tablete, ampak se prav nič ne sekiram. Obstaja še milijon drugih bolezni, ki so precej bolj grozne od te. Res ne vem, s čim bi se morala sprijazniti, kajti preden so mi ugotovili to diagnozo, sem samo trpela, ker res nisem vedela, kaj je z menoj narobe, vsak dan je bilo moje počutje na psu. Tablete so mi potem nadomestile manjkajoč ščitnični hormon in odkar jih jemljem, se počutim odlično. Imam kontrole in včasih stanje hormonov malo zaniha, tudi v tej smeri, da je hormonov preveč, ampak to se vse uravna s količino tablet... Je pa to ena od presnovnih bolezni, ki so zelo pogoste in hkrati noben tak bav bav, da bi se človek sekiral. Vesela bodi, da nimaš sladkorne.  Ena hipertiroza, če jo zdraviš, ni pa res nič tako groznega. Seveda je pa tvoje zdravje čisto tvoja stvar. Jaz nisem nič brala raznih zgodb Američank (ker se mi to zdi rahlo brezveze), ampak sem poslušala mnenje zdravnikov in nimam popolnoma nobenih težav z imunskim sistemom. Tudi zanosila sem normalno in v nosečnosti ni bilo popolnoma  nobenih težav.

Rakuncek

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. apr 2012 8:44

Ajoj

Ko ljudje zbolimo, reagiramo na dva načina (ali eden ali drugi)

- da se delamo, da ni nič, ignoriramo bolezen (to bolj delajo moški, ni pa nujno)

- da mislimo, da je treba imeti vse pod kontrolo in potem to kontrolo izvajamo na totalno napačen način. Recimo, iščemo zgodbe z interneta v stilu "kdo še ima kaj takega in kako mu/ji je uspelo". Pa razlagamo vsem živim, kaj nam je (ostalih to blazno ne zanima, da ne bo pomote). Pa iščemo drugačne metode, preden smo sploh sprobali katerokoli. Pa živimo v čudni iluziji, da smo na temelju svoje izkušnje sedaj že blazni eksperti za vse bolezni.

 

Atic, moj nasvet gre takole - malo je podoben Vivinem - daj se lepo umiri. Če se ne boš umirila, se ne boš mogla zbrati in vzeti v roke. Pusti si no malo časa, da terapija začne delovati. Morda najprej ne bo, ker bo treba tisti hormon še malo dozirati, ampak počasi bo začela delovati. In raje kot to, da na forumih sprašuješ, kako se kao z zdravim načinom življenja popravlja....in kar je še tega, raje malo opazuj sebe, počivaj, analiziraj to, o čem razmišljaš, kadar počivaš, ker to so teme, ki delajo stres. Počakaj, da se umiriš, da bo počutje boljše, opazuj sebe, poslušaj telo, ne beži pred slabimi občutki,ki te včaish preplavijo (raje jih zapiši, tako gredo res ven iz glave) in šele potem, ko bo glava v taki kondicij, šele takrat boš lahko razmišljala o drugačnih načinih zdravljenja. Takrat boš šele pripravljena na jogo, akupunkturo in veščine, ki prav lepo delajo s ščitnico. Ampak za stresno glavo je, v resnici, dokler se ne umiri, sintetičen tiroid kar okej.

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti