Danes kuham jaz! (preprosti recepti)

barbara_s  

član od: 21.3.2008

sporočila: 50

tema odprta - 22. apr 2012 22:56 | ogledi: 24.766 | odgovori: 24

Moja (skoraj) šestletnica se je odločila, da ima dovolj svoje službe kot "kuhinjska pomočnica" in da bo počasi čas, da tudi ona začne ustvarjati samostojno. Ker se je okrog mene v kuhinji smukala že od malega, ji je osnovna kuharija kolikor toliko znana. Pa seveda, vsake toliko ponoviva osnove varnega kuhanja (recimo, da režemo zelenjavo in ne prstov; pa kako se postavi lonec na štedilnik in da je vroča voda vroča in notri ne tlačimo svojih prstkov, ne glede na to, kako zanimivi so mehurčki ). 

Torej: zdaj je ona prevzela en dan v tednu, ko sama pripravi kosilo za družino (smo pa samo trije, tako da zelo veliko ni). Seveda ji pri kritičnih delih (kot je npr. vzeti stvar iz pečice in odcediti pašto) pomagam, ampak drugače pa hoče biti čim bolj samostojna. Zaenkrat zna pripraviti kuskus, skuhati pašto (si nastavi uro, glede na to, kaj piše na škatli), naredi enostavno paradižnikovo omako (torej, omako iz steklenice zlije v lonček in pogreje), od sladic naredi žepke z jabolki (s kupljenim listnatim testom) in zna pripraviti solato. Zdaj, ker jaz ne bi vsako sredo jedla pašte s paradižnikovo omako, razmišljam o tem, kaj naj ji še "namignem", da bo enostavno, a dobro.

Bere pa še ne, tako da kakšne hude kuharske knjige ji ne morem kupiti - sem sicer gledala, obstaja nekaj materiala, ampak bo verjetno bolje, če se prej nauči brati, ker slikice ne zadoščajo.

Torej: kako ste svoje otroke uvajale v svet samostojne kuharije? S čim so začeli, kakšne recepte so ustvarjali, kako ste jim pomagali pri usvajanju znanja? Pa - če imate kakšen nasvet za enostaven kuharski recept, bo zelo dobrodošel :)

 

barbara_s

melcii

sporočila: 39

22. apr 2012 23:47

Tukaj sem se pa kar nasmehnila. Pred to temo sem brala aktualno temo o tem kako si dijaki ne znajo sami pogreti hrane, tukaj pa šestletnica zagnano ustvarja kar le zmore 

Če zna kuskus, lahko poskusi tudi riž, saj se ta prektično sam skuha ali pogreje kakšne druge napol pripravljene jedi za začetek. Nekih hudo lahkih idej nimam, vsekakor se pa ob malo pomoči da ustvariti marsikaj in še deklica bo zelo navdušena.

Otrok še nimam, me je pa mama uvedla predvsem s tem, da sem ji pomagala in posebaj me je veselilo, če sem lahko kaj eksperimentirala. Mogoče pa nebi bilo slabo, da bi hčerkica pripravila le eno stvar pri kosilu (priloga, solata) in tako bi bil volk sit in koza cela 



melcii

Sporočilo je spremenil(a) melcii dne 22. 2012 23:49

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

23. apr 2012 7:04

Barbara, naj 6-letnica kljub vsemu ostane kar tvoja pomočnica v kuhinji, vsaj dokler ne pridobi še kakšen centimeter v višino in nekaj več moči, ki je pa le potrebna v kuhinji. Skupaj lahko čistita solato, mesita testo, lahko ti iz omare prinese moko, makarone ipd. Lupljenje čebule, vsipanje testenin v krop, gretje maščobe..., ne to pa še takle otrok naj ne bi delal. Že tako je preveč nesreč, ki se dogajajo pogosto v kuhinji. Nobenih preprostejših receptov ne rabiš, kuhajta to kar običajno kuhate pri hiši, hči pa se bo z druženjem s tabo in opazovanjem, ko kuhaš marsičesa naučila.

 

 

zeta

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

23. apr 2012 9:30

Kaj pa kakšni zamrznjeni njoki, slivovi/marelični cmoki, kompot, limonin riž, juhica iz vrečke....? Niso ravno najbolj zdrave variante, so pa hitro narejene in za kdaj pa kdaj čisto ok. 

 

LP

Saša

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

23. apr 2012 10:06

jaz imam toliko starega fanta, ki sicer ne kaze takega velikega navdusenja nad samostojno kuho, razen za palacinke in piskote . Ce ji res toliko pomeni da samostojno kuha bi predlagala se njoke s sirovo omako, sir na zaru, burek (kupljeno vleceno testo), palacinke, polento, morda obara. In pa recepti za pecico - razne zelenjavne pite - Quiche (izg. kiš), makaronov narastek (nekje imam recept, kjer kar surove testenine das za pol ure v zmes jogurta, mleka in jajc in nato zapeces - obstaja pa tudi knorr fix na to vizo, pa lazanja), piscancji zur, prebranec (iz konzerve - etin je prav dober). Kmalu bi pozabila na pico.

 

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

23. apr 2012 13:13

Nekaj zelo preprostega:

- skukaš testenine

- nasekljaš 2-3 stroke česna, olupiš 4 zdenka sirčke

- odpreš rio-mare in olje vliješ v ponev, segreješ, dodaš česen in takoj še tuno in sirčke

- primešaš testenine, mogoče malo rožmarinčka

Pa seveda si lahko ti ob teh dnevih njena "pomočnica", ne?

perpetua

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

23. apr 2012 14:07

Če zna skuhati kuskus ter testenine, bo šlo tudi s polento, zdrobom, ajdovo kašo, proseno kašo, njoki, rižem, kvinojo...

Omake so lahko zelo preproste, za začetek magari iz stekleničke... Ali pa jih pripravi ti, ona pa vzame iz hladilnika in pogreje - lahko jih zapreš v 'pravo' stekleničko ali opremiš s simpatično nalepko. Kar nekaj prelivov za omake se da tudi namiksati (tuna s kislo smetano na primer).

Palačinke (peka pod nadzorom).

Sicer pa kapo dol in nikar ji jemati veselja! Brez nepotrebnega paničarjenja nad možnimi nesrečami v kuhinji - saj si zraven, ko kuha, kajne? In poglavje o varnosti sta tudi predelali, če sem prav razumela.

Mi imamo kar nekaj otroških kuharic z resnično enostavnimi recepti. Neizmerno všeč pa mi je tudi knjiga 'Mamica, nauči me kuhati' od ge. Emilije Pavlič. Gre za recepte, kjer otroci res lahko sodelujejo pri kuhi. Ne bom lepila linka, a jo zlahka najdete z googlom.

tulka

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

23. apr 2012 17:38

Pred leti je bila zelo uspešna knjiga na to temo "Kuharica, uharica".Takrat so bile še kasete, sedaj so MP3, pa CD...V njej je recept:kako skuhamo jajčka, palačinke...skozi igro.

Ko sem iskala po googlu sem našla ta link:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1480

V glavnem male kuharice je treba jemati dovolj resno, da ne obupajo.

jovita

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

23. apr 2012 18:27

Če je že taka frajerka (kapo dol), bi po moje znala narediti tudi muffine.

Barbra

mlg  

član od: 27.9.2009

sporočila: 67

23. apr 2012 18:28

Jaz imam pa sina ki želi kuhati vsake toliko, le da je moj star 10 let.

 

Moja pica ni več tako dobra, pravi da je njegova boljša. Od zdaj naprej on pripravlja pico, je počasen ampak rata.

 

Ne jemlji ji veselja, je zelo dobro da zna tudi otrok kaj skuhati, ker poznam kar nekaj dam, ki so čez 40 pa neznajo jajca speči. Ti samo pazi da ji pomagaš, če je kaj preteško, prevroče, preostro,..

 

Zdaj pa ti povem še dva zelo simpl recepta:

 

ČOKOLADNI ŽEPKI

-kupljeno listnato testo(jaz ga kupim v lidlu, je že razvaljano, najdeš pa ga v hladilniku, ne zmrzovalniku)

-400 g jedilne čokolade

-1 jajce

-sladkor kristalni

 

Jajce ubiješ in razmešaš. Testo odviješ in ga izrežeš na velikost 2 čokoladnih kockic. Moraš računati da bo dovolj odrezanega testa da boš lahko čokolado ovila okrog. Ko odrežeš kos testa, ga premaži z jajcem, zavij čokolado, po zgornji strani premaži z jajcem in pomoči v sladkor. Pripravljene ploščice odloži na pekač in jih zlatorumeno zapeci. Jejte ko se malo ohladijo, ker je notranjost zelo vroča.

 

 

ČAJNO PECIVO Z GOZDNIMI SADEŽI ( za ta recept potrebujeta prazen jogurtov lonček ali merico na kateri imata označeno 2 dl)

 

-2 dl pšenične moke

-2 dl ovsenih kosmičev

-0,5 dl sladkorja v prahu

-ščepec soli

-pecilni prašek

-50g zmehčanega surovega masla

- 1 sadni jogurt-2dl(naj se ujema z sadjem ki je v receptu, ni pa pogoj)

-1 1/2 dl zmrznjenega sadja (gozdne sadeže)

 

Vse suhe sestavine pomešate skupaj in potem dodata jogurt in maslo, dobro pregneteta in  na koncu dodajta zmrznjeno sadje, še malo umešata med testo.

Vzemita plitev štirioglat pekač, ga obložita s peki papirjem in na sredino stresita testo. Kupček oblikujta v 2-3 cm debelo palačinko. Specita da dobi svetlo rjavo barvo. Pri nas ga postrežemo ob čaju, kakavu, vroči čokoladi.

 

 

Upam da sem malo pomagala, če pa nebo najbolj jasno vam pa lahko še dodatno razložim. Saj bi priložila slike, ampak zmanjka še preden mi rata najti fotoaparat.

PA KAJ DOBREGA NAREDITA!

 

mlg

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

23. apr 2012 21:39

Tudi naš fant je pri šestih že kuhal in to ga ni  minilo niti pri triintridesetihi.

Poleg testenin je najraje kuhal krompirjev golaž, polpete pečene v pečici ( v ponvi nismo dopustili ), praženec in še kaj bi se našlo ( seveda smo malo kontrolirali od blizu ali daleč).

Pri desetih je kuhal dobesedno vse in celo bolje kot "kak" odrasel. Ko smo prišli iz službe nas je velikokrat pričakalo kosilo, brez, da bi se zmenili, narejeno iz tistega kar je našel v hladilniku oz. shrambi.

Spodbujati tisto kar otroka veseli, je vsekakor dobra naložba za življenje.

kobra 1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti