Počitniška kosila za otroke in dijake

Dawn  

član od: 20.9.2005

sporočila: 31

tema odprta - 17. apr 2012 18:35 | ogledi: 11.605 | odgovori: 18

Pozdravljeni!

Imam vprašanje. Ali kdo ve, če je kje v MB gostilna ali restavracija, kjer bi poskrbeli za kosila v času poletnih počitnic. Seveda za dijake, ki nimajo študentskih bonov. Imamo namreč problem, saj otroka ne moreta v času počitnic k babici, ker imata vsak dan treninge. Zelo bi nam prišlo prav, če bi kakšna restavracija poskrbela za kosila v času počitnic. Prav super bi bilo, če bi bila kosila takšna, ki jih večina otrok seveda je. Še bojše pa bi bilo, če bi bila kosila poceni, saj bi se npr. plačala za celi mesec vnaprej.

Mogoče bo to tudi kakšni restavraciji nova ideja ali iziv.

 

Hvala za odgovore, komentarje in ideje,

 

Dawn

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. apr 2012 19:54

Pa zakaj misliš, da se dijaka med počitnicami nista sposobna prehraniti brez babice? Če je to res, potem je tako ali tako skrajni čas, da vzameta kuhalnico v roke in zavihata rokave, ker jima bo še kako prav prišlo. 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. apr 2012 20:07

Jaz bi dala pot pod noge in na nekaj koncih vprašala, ali se da zmenit za kaj cenejšo prehrano, če bi otroka kje jedla ves mesec. Kot so v starih, dobrih časih imeli abonentska kosila ponekod, saj si to mislila, kajne?

Ampak, oprosti, restavracije niso babica servis, da bodo ponujale, kar otroci radi jedo. In kaj naj bi to bilo, da otroci radi jedo? Tudi otroci imajo različne okuse in kar je tvojima dobrp, nekomu spet ni ... Zato restvracije tudi ponujajo različne menije.

Malo poglejte jedilnike po lokalih, pa se odločite. In vprašaj v kakšnem dijaškem domu, tam bi znalo biti najceneje. Samo, a si pomislila, kako pa bosta s treningov hodila do lokalov in dijaških domov? Imata že vozniški izpit? Če ga imata, si tudi skuhat morata znati sama, če pa sta še pod 18 in se bosta vozila s kolesom, zna biti pa naporno.

 

Pa računica: dva dijaka, krat 30 dni na mesec, krat najmanj pet evrov kosilo plus pijača ob kosilu, troej če poceni jesta in pijeta je to 15 do 20 evrov na danm troej okoli sto evrov nateden. Za ta denar se pa v trgovini lep nakup opravi in fina kosila doma naredijo, tudi za več dni v naprej. Hrana ja v hladilniku ostaja in se samo greje sproti.

Razen če denar ni problem. Potem pa je lokalov več kot dovolj (Ancora, Barilla, Panda City, Florijan, Astoria, Štajerc, en majhen lokalček v Slovenki ulici z vsak dan drugačnim jedilnikom in podobno na vogalu Gosposke, kjer je bil včasih Zamorček, pa v Poštni ulici je tudi podoben... in Baščaršija v Poštni ....).

mamamia

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

17. apr 2012 20:34

Ko si se ravno zahvalila tudi za komentarje... Se podpišem pod limnol. Mi smo morali znati skuhati (na začetku vsaj pogreti) že v osnovni šoli. S tem, da hodijo otroci na kosilo v restavracijo, delaš uslugo zgolj in samo gostincu. Njima ne. Sebi tudi ne.

tulka

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

17. apr 2012 21:26

In zakaj misliš , da tvoja DIJAKA nista sposobna poskrbeti za svojo prehrano v času počitnic ?

Bolje , da zapolnita čas med treningi s pripravo kosila , kot s pohajkovanjem po mestu .

 

NE DELAJ INVALIDOV iz svojih otrok !

manca51

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

17. apr 2012 21:53

Se strinjam s prejšnimi komentarji. Saj nista stara 7 let. Sta DIJAKA in bi se morama počasi naučiti kuhati ali pa če to ne pride v poštev, kaj pogreti - če res nimata časa. Na vsak način se mi pa zdi trapasto, plačevati za kosila, če stanejo sestavine precej manj kot kosilo za 2.

leny  

član od: 9.2.2008

sporočila: 335

18. apr 2012 7:09

Jaz v času počitnic skuham zvečer, otroka pa si naslednji dan v času kosila samo pogrejeta, na primer kakšne mineštre ali lazanjo. Ali pa jima skuham golaž, onadva pa skuhata naslednji dan pašto. Včasih zvečer zamesim testo za pizzo, naslednji dan pa jo naredita do konca in data v peč. Pa kakšne hrenovke in pire si naredita. Včasih za presenečenje spečeta tudi kakšno preprosto pecivo ali palačinke. Mislim, da moramo dovoliti otrokom, da zrastejo in postanejo odgovorni. Tudi tako, da si znajo kakšno malenkost pripraviti sami. Lep dan vsem.

leny

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

18. apr 2012 10:40

"Naš" otrok ta teden, ko je babica servis na zasluženem dopustu, čisto v redu skozi pride s pogrevanjem že vnaprej pripravljenega kosila. Pa ni (vsaj zaenkrat še ne) noben kuharski genij. In čeprav midva med tednom kosila ne jeva doma, je zanj vsak dan sproti skuhano. Tu ni pardona.

Loni Makaroni

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

18. apr 2012 11:53

Ne poznam ne tvojih otrok ne Maribora in tamkajšnjih lokalov, zato le splošen nasvet. Če jima želiš zagotoviti kosila v restavraciji vsak dan, bo verjetno najbolje, če poiščeš kak lokal blizu kraja, kjer trenirata, ali pa blizu doma, pa se dogovoriš za ceno. Poleg pomisleka glede cene in smotrnosti tega, da otrokom vse "k riti prinesemo" imam jaz tudi pomislek, da jima bo ustrezalo cele počitnice jesti v istem lokalu. Gostilniške hrane se namreč človek hitro naveliča in vsaj zase vem, da mi to nikakor ne bi ustrezalo.

Sicer se pa pridružujem nasvetom ostalih, da raje poskusite s cenejšo in preverjeno formulo pogrevanja vnaprej pripravljene hrane. Domača hrana je vedno najboljša in lahko si prepričana, da jima bo všeč.

 

Pa še bolj radikalno: naj si kuhata sama. Tu se popolnoma strinjam z Leny, ki pravi, da moramo dovoliti otrokom, da zrastejo in postanejo odgovorni. Morda je pa komu od njiju kuhanje celo všeč, pa niti ne ve, ker še ni imel prilike kuhati....

 

Opcija je tudi kombinacija vseh treh možnosti. Torej da kdaj skuhaš ti, kdaj sama, na dan, ko sta posebej obremenjena, pa gresta ven na pico ali kosilo.

 

Do počitnic imate še nekaj časa, tako da še lahko razmislite o strategiji.

 

motovilčica

berny134  

član od: 25.9.2010

sporočila: 105

22. apr 2012 21:54

Moji hčeri sta stari 14 in 10 let in si hrano, ki jo pripravim vnaprej sami pogrejeta, tvoja sta dijaka če sem prav razumela torej stem nebi smela imeti težav. Manj časa bosta porabila, če si kosilo samo pogrejeta kot če gresta ven jest, navsezadnje tudi cenovno privarčuješ s hrano doma.

Bernarda

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

23. apr 2012 7:32

Jaz sem že v OŠ dobila knjigo Otroci kuhajo in pečejo. Notri so recepti za čisto 'banalne' stvari - npr. kako skuhati riž ali makarone. Se spomnim, kako sva s sestrično enkrat, ko je bila pri meni, skuhali lonec makaronov. Prišla je mama iz službe in vprašala 'ja kaj bomo pa zraven jedli?' Niti na misel nama ni prišla kakšna omaka Se je lotila ona in čez pet minut smo jedli makarone z eno ekspres narejeno omako :) Zagotovo so bili to najboljši makaroni, kar sem jih jedla :)

 

Drugače pa: kos mesa dati v pečico in zraven nalupiti krompir in ga skuhati - to zna vsak. Moja osemletnica bi bila sposobna tega. Skuhati makarone in si pogreti golaž - še lažje. Tiste mešanice Knorr Fix so okusne in enostavno jih je pripraviti. Kaj je še takega ... kuhan krompir zaliješ s smetano, gor naribaš sir, daš v pečico ... zraven je kak popečen zrezek (ali tudi ne), solata, evo kosilo. Včasih je pica odlična rešitev - že zgoraj je ena napisala, da zvečer pripravi testo - vsak 15-letnik mora biti sposoben testo drug dan razvleči po pekaču, obložiti po svojih željah in speči.

 

Včasih kaj ne bo uspelo, bo pa drugič. Pa zmrdovanja ne bo - če kaj sam skuhaš, se bolj potrudiš, da poješ, tudi če ni okusa takega, kot bi moralo biti :) Ne pa preveč težiti s popolno čisto kuhinjo - verjetno bo blizu razsula, a vse to je investicija v prihodnost :)

 

 

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti