Izbira pasme psa-kmetija

pe3ca  

član od: 9.1.2009

sporočila: 292

13. okt 2012 10:37

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

pe3ca je napisal/a:

Še zmeraj je vsejed, obožuje smrdljive zadeve in včasih prismrdi iz potepa kot dihur..in potem ni druge izbire kot tuš . Uuuh, smo pa trenutno v teeeeežki puberteti  in zato se je potrebno včasih kar pošteno razjezit, da nas upošteva.

pe3ca

Takile lastniki psov, kot izgleda da je pe3ca,  me pošteno razkurijo. Pes se nima sam za potepat naokoli, ne glede na to, kako veliko kmetijo imate. V SLO poznam kar nekaj kmetij in vsi imajo kake sosede relativno blizu in slej ko prej se bodo tvojega psa bali. Že zdaj je velik, kaj šele bo. Pa cesto imate tudi kje kako? Kaj če slučajno povzroči nesrečo? In se pri tem ne poškoduje samo on ampak tudi ljudje v avtu? Pa divje živali? kaj če ga ugrizne kaka stekla lisica?

Kot drugo se nima smisla jeziti na psa. Bodite toliko odgovorni in ga naučite pravilnega obnašanja!

Tudi tvojega zadnjega stavka ne razumem: Kaj misliš s tem, da moraš biti za cartanje "politična"?

Ko pride do domačih živali in ko vidim tako obnašanje s strani lastnikov, me mine sicer kar dober smisel za humor.

Vanja

Vanja, ne se razburjat. Če bi me poznala ne bi pisala takih komentarjev. Ker pa me ne poznaš, se pa raje vzdrži. Jaz tudi ne smetim pred tvojim pragom, čeprav me kdaj ima, da bi..

limnol je napisal/a:

Lastnik in pes sta par - kakšen lastnik, takšen pes (ki, mimogrede, nima kaj sam iskati ne na sosedovem vrtu, ne v gozdu za vasjo).
Sonja

Limnol, če bi bil Pikec takšen kot jaz, potem bi bil najraje doma. In mimogrede, star je šele 7 mesecev-je kot otrok, ki ga zanima vse, zato raziskuje. Če ga sosedje sami kličejo na cartanje, potem predvidevam, da jih ne moti, ko jim polula travo. Ma bi rekla, da si ti po poklicu sodnica.

Moderato, hvala, da si se oglasil na komentarje. Kot sem obljubila, se tudi naredila. Prilepila sem sliko in dopisala kaj je novega. Potem pa odziv, da me spet ima, da ne bi več klikala na KUL-SLO stran.

Manca51, če ne bi skozi dvorišče potekala cesta (ki sicer ni urisana-je naše privat zemljišče in zato tudi naša dobra volja, da pustimo ljudem, da uberejo bližnjico do trgovine in pošte), potem bi zagradili še tam (2x 3,5 m). In tako kot tebi, tudi meni ni prav, da so psi na verigah oz v boksih. Naš knedl sicer ima boks, ampak je v njem samo ponoči in ko kaj delamo. Kakanje opravi na naši zemlji (ker imamo travnike okoli poslopja), takrat pa rad povoha še druge markacije in tako smukne na potep, ki pa ni še nikoli zelo dolgo trajal-se vrne na klic.

Petardica, kakšno krasoto imaš! Lepotička rada pozira ;) Tudi jaz sem bila prepričana, da ne bom mogla imeti še enega psa tako rada kot prejšnjega. Ampak po 2eh mesecih sem začutila, da sem pripravljena na novega družinskega člana, ki je to v pravem pomenu besede.


Jaz zaključujem s to temo. Če bi mojega knedlčka kdo rad spremljal (njegovo odraščanje), mi naj piše na zasebno sporočilo. Bom z veseljem poslala sliko in novičke ;)

LP

 

pe3ca

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

13. okt 2012 10:58

Daj no pe3ca, knedlček je bil na slikicah na strani 9, sedaj je pa že kar knedel. Vsi bomo radi spremljali kako raste in se razvija, zato kar še pošlji slikice in kakšno spremno besedo. Je pa luškan in verjamem, da ko se zliže iz tele pubertete bo pa manj frčal naokrog in bo bolj z domačimi prijateljeval.

zeta

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. okt 2012 11:50

petrica,

nimaš razloga za užaljenost. Tebi se tvoj pes zdi luštkan in buci-buci, ampak to je tvoje mnenje, ki ga nihče ni dolžan deliti s tabo. V naši bližini smo imeli že veliko hrupa, ko se je en tak prijazen kuža hodil "igrat" s sosedovimi mucki. So ljudje, ki enako kot ti do svojega psa čutijo do svojega pitona, pa ti najbrž ne bi bilo všeč, če bi se ta sprehajal čez tvoje dvorišče, četudi "nikomur nič ne naredi" - razen da mogoče zadavi tvojega pubertetnika, pa tudi to ni taka reč, ko pa vendar "ni nič hudega mislil"... najbrž ni treba veliko ugibanja, kaj bi imela povedati po tem. 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. okt 2012 11:56

zeta, kar se pes v prvih mesecih nauči, to zna in se tako obnaša vedno, oziroma je prevzgoja hudo naporna reč. Že leta in leta imamo pse, večinoma precej zahtevnih pasem (no, zdajje v hiši  zraven enega takega še mali beli višavec ...) in vem, kako vzgojen mora biti pes, da z njim ni težav. Od začetka naprej mora biti latnik dosleden in vztrajen pri določenih poveljih, če seveda noče imeti težav. Pa naj bio čivava ali napolitanski mastif.

Ne vem, kako je pri Pe3ci, očitno je psu dovoljeno brez nadzora tekati naokoli in se ne bojijo težav. Če je tako, vse v najlepšem redu. Z upanjem, da nikdar ne bo kakšnih posledic takega tekanja naokoli. Recimo, da se iz nekega razloga v bližini znajdejo tujci, otroci, kdorkoli pač ... In se pes nepričakovano ustraši in reagira nagonsko, ker se čuti ogroženega.

 

Morda isti, ki smo v mestu, strožje gledamo na pravila glede tekanja psov naokoli. Naš cane corso uboga na pogled, kaj šele na besedo, pa ni variante, da bi se na samem sprehajali z njim brez povodca. Pred nekaj dnevi se je vanj zakadil pes, ki ga lastnica ni imela na povodcu, a kar je še bolj zaskrbljujoče, niti obvladala ga ni. Sicer na videz razigran in prijazen kuža, a ko vidim, da ljudje psa ne obvladajo, da jih ne uboga, ko ga pokličejo, ampak dirja po svoje ... Ji je mož rekel, naj ga da na povodec, pa je rekla, da ne more, ker je ne uboga - halo??? No, sta se psa potem sama zmenila - mi smo našemu zrahljali povodec, je dvakrat zarenčal (jasno, saj se je čutil ogroženega - bil je na povodcu, ta drugi pa ne in je skakal okoli njega in lajal in se zaletaval vanj), in je ta drugi pes z repom med nogami odšel naprej po gozdu (ne proti lastnici, ta je le nemočno vila roke). E, takih lastnikov psov ne maram, ker namesto nas bi se po gozdu lahko sprehajala mamica z otrokom, ki se psov morda boji.

 

 

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

13. okt 2012 13:55

Se povsem strinjam z Vanjo in Mamamio. Veliko delam na terenu in imam resne težave z nevzgojenimi cucki. Na srečo me je ugriznil zgolj en kuža , ki je imel kilogram in pol, tako da ni bilo hujšega. O skakanju, dretju, slinjenju in podobnem sploh nočem debatirat.

Tema je pa čisti on topic, ker težave s tem problemom imam ravno na kmetijah in podeželju.

Lahko pa spet kakšno debato o psu kot čuvaju načnemo :)

 

Commis débarrasseur

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

13. okt 2012 23:10

Se absolutno strinjam z Vanjo. Zelo neprijetno je srečati psa, ki se sam klati naokoli. Tudi če te samo ovohava in ni napadalen, tega ne moreš vedeti. Pes takoj prepozna tvoj strah in takrat ve, da je on glavni in se tako tudi obnaša.

minka2

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

14. okt 2012 8:47

Pe3ca, vaš pes je zrel za šolo.Tako kot vsi otroci jo tudi on potrebuje.Mislim, da so se začele z oktobrom, tako, da ni nič zamujenega.Do junija, ko so izpiti bosta napredovala v krasen tandem. In ti ga boš lahko brez skrbi pustila, da nadzira domačijo. 

Poišči najbližjo tvojemu domu in se čimprej prijavi.Ponavadi je 2x tedensko v popoldanskih urah.Vzame nekaj časa, a rezultat je neprecenljiv.Ob bosta veliko pridobila.

Bolj umirjen bo pa postal po dveh letih, odvisno od pasme in karakterja.Sedaj verjetno krade čevlje in jih skriva...

jovita

uurskaa  

član od: 15.2.2012

sporočila: 24

14. okt 2012 14:02

Se strinjam s predhodniki, da mora biti pes pod nadzorom, ne glede na to, ali gre za mesto ali vas. Do nesreče lahko pride z obeh strani! Lahko, da on koga ugrizne, prestraši, lahko preganja srne in druge divje živali, lahko pa ga kdo povozi, ustreli lovec, zastrupi sosed,...črnih scenarijev je ogromno in takšne stvari se dogajajo. Nobeden pa ni trdil, da mora biti pes na verigi ali cele dneve zaprt v boksu. Intenzivno ukvarjanje doma - trikci, kjer lahko združimo prijetno s koristnim (npr. pri delu na vrtu - ga naučimo, da nam prinese rokavice, vedro, da vrže solato v vedro, ipd. malce domišljije ;)), sprehodi na povodcu, igra (metanje frizbija, žogic), v glavnem veliko zaposlitve, da se ne bo dolgočasil in zabave iskal drugje. Če nimate ograje, ga naučite, da ne sme čez 'mejo' oz. izven vašega vidnega polja, večkrat ga pokličite, nagradite s priboljški, ko pride, ko vas ni doma, pa lahko kamot počaka v boksu (ali v hiši; glede tujcev tu ni razlike, saj v enem ali drugem ne more nič, razen lajati). Pripet na verigi zunaj brez nadzora se lahko poškoduje (če preveč potegne), lahko koga ugrizne (plačali boste vi), lahko pa ga enostavno kdo odpne in odpelje.

 

Glede šole bi še samo pripomnila, da če imate v kraju oz. v bližini več šol, ne izbrati najbljižje, ampak tisto, kjer delajo s pozitivno motivacijo, po možnosti s klikerjem in brez zateznih ovratnic, poglejte si kakšno tečajno uro, da dobite občutek, če vam ustreza.

 

Drugače pa zelo lep kuža :)) Vede se pa čisto normalno, kot vsak pubertetnik, tako da bodite odločni in vztrajni pa ne s prisilo temveč s pohvalami, pa bo ;)

uurskaa

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. okt 2012 18:09

UUrskaa, jovita in še nekaj predhodnic, lepo napisano! Uporabno za vsakega lastnika psa, ki bi rad živel čimbolj umirjeno in zadovoljno življenje brez skrbi zaradi morebitnih nevšečnosti, nesreč in pobegov.

 

Pe3ca, tale "knedelčk" je pa v teh nesecih zrasel v veliiikega fanta Pravi lepotec je, ne dvomim pa, da ima "za ušesi" na zalogi še veliko pubertetniških lumparij, kot vsaj pasji mladič pač. Vendar se da s pametno vzgojo in preusmerjanjem nezaželenega vedenja v nekaj pozitivnega vse lepo popraviti. Glede na to, da praviš, da je živahen in radoveden, bo zagotovo z veseljem delal s tabo in se učil novih stvari tudi v pasji šoli.

 

 

Mojca

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

14. okt 2012 21:31

citat=--mamamia

 Pred nekaj dnevi se je vanj zakadil pes, ki ga lastnica ni imela na povodcu, a kar je še bolj zaskrbljujoče, niti obvladala ga ni. Sicer na videz razigran in prijazen kuža, a ko vidim, da ljudje psa ne obvladajo, da jih ne uboga, ko ga pokličejo, ampak dirja po svoje ... Ji je mož rekel, naj ga da na povodec, pa je rekla, da ne more, ker je ne uboga - halo??? No, sta se psa potem sama zmenila - mi smo našemu zrahljali povodec, je dvakrat zarenčal (jasno, saj se je čutil ogroženega - bil je na povodcu, ta drugi pa ne in je skakal okoli njega in lajal in se zaletaval vanj), in je ta drugi pes z repom med nogami odšel naprej po gozdu (ne proti lastnici, ta je le nemočno vila roke). E, takih lastnikov psov ne maram, ker namesto nas bi se po gozdu lahko sprehajala mamica z otrokom, ki se psov morda boji.

 

 

tole sem jaz zadnjič doživela v portorožu. lastnica nekega velikega psa, pasemski predvidevam, star 11 mesecev, kot je kasneje povedala, ni slišal ni ubogal, vlekel žensko veliko meter in pol po parku direkt na mojo psičko, ki ima trenutno 4, 5 kg.veš da sem bila čist preplašena, sam ker je psica ni bilo hudega, njen pes pa ves slinast, zadihan, ona pa kao, nič ji ne bo naredil.. halooo!!

moj prejšnji pes je doživel 14 let, nikoli ni bil v boksu, nikoli na verigi in nikoli na povodcu (govorim za okolico svojega doma). slišal na ukaz, nikoli se ni oddaljil več kot 2 metra nikoli ni šel niti do soseda . v vseh 14 letih ni nikomur stopil na žulj.

trudim se, da bi tako vzgojila tudi to mlado damo, ki ima trenutno 4 mesece, smo že kar uspešni, je pa res, da me mal prinaša okol, ker je pravo srce hehe.

vem pa, da nikoli ne bo lulala po sosedovi travi, ali pri njih delala neumosti. da bi jo sedaj sprehajala brez povodca, pa še ni variante, ker je tok firbčna,da bi kr šla..."baba" kaj češ hehe

 

petrca, tvoj kuža je I. klasa hehe, pa nihče ni hotel biti zloben, verjem

 

lp



petardica



Sporočilo je spremenil(a) petardica dne 14.okt 2012 21:34

Sporočilo je spremenil(a) petardica dne 14.okt 2012 21:35

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti