Rosjstni dan-kaj postreči

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

10. apr 2012 12:54

Poleg naštetih idej lepo predelaj še tisti neumen kompleks, ki ga nas je veliko imelo, tipa "jah tole imajo sicer fullll radi, ampak sem že predlani naredila...". Če si vsaj malo into cooking imaš gotov nekaj zlatega repertoarja, ki ga znaš narediti z zaprtimi očmi, hkrati ga pa večina povabljenih obožuje. Lepo naredi nekaj od tam, ti boš hitro fertik, gostje bodo pa naudušeni. Če ima pa kdo med vrsticami za pripomniti, da to-je-pa-ona-pita-od-lani se mu pa lepo z največjim nasmehom in očarljivostjo pove, da za hotelsko postrežbo po izboru naj izvoli iti v gostinske obrate višje kategorije 

 

Viva Meier

kokta  

član od: 18.8.2011

sporočila: 19

10. apr 2012 13:23

Gre za to da bom ptvič čist vse nardila sama in rabim malo pomoči. Pride vsa žlahta in neizmerno uživam ko vidim d aljudje uživajo v tem kar jedo sploh če je to moje. Pridejo pa od najmanjše sestrične ki hodi v 5 razred do kup najstnikov, sestrični s fantoma v 20ih tet in stricov v 40 letih(mami ki jih še njima, to je menda zlo pomebno) in stara mam in tataFull vam hvala za ideje, zlooo ste mi pomagal. Mal se bom poigrala s hrano in uporabla domišljijo. Drste tačke da mi uspe. :D

kokta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. apr 2012 14:01

Evo še železnega repertoarja za hladne predjedi, vidim, da ga bom morala dopolnit. Je pa res, da se sama včasih počutim povsem izgubljeno, ko vem, da pride osem ali deset ljudi, pa sem  brez ideje, kaj naredit,. Kot moja prijateljica, ki ima štiri metre dolgo omaro in ima vsako jutro problem, kaj naj obleče. Jaz imam namesto tega oko 200 kuharskih knjig in nekaj letnikov posameznih kulinaričnih revij, pa včasih samo v prazno piljim in se ne morem odločit.

 

Jaz potem listam po knjigah in revijah, pregledam rokovnik z zapiski, kdaj sem za katero družbo in ob kateri priložnosti kaj pripravljala, preletim še seznam z idejami, ki ga tudi imam v rokovniku, za vsak primer, in potem se nekako odločim. Če ne, pade odločitev v trgovini, ko vidim sestavine in se mi jedilnik kar lepo v glavi sam od sebe zloži.

 

Hladne predjedi
- roastbef, naložen v obliki cveta, prelit s sokom, ki je nastal med pečenjem
-zvitki iz rostbifa in špargljev
- lososovi zvitki s smetanovim hrenom
- bučkini zvitki s sirom in sušenimi paradižniki (ali z zeliščno skuto, ali z gorgonzolo)
- zvitki iz pršuta (rezine pršuta s tanko plastjo skute, okrašeno z olivo ali grozdno jagodo in sirom)
- sušene marelice, ovite v slanino, enako suhe slive; lahko je ovito tudi v pršut; se ogreje v pečici
- kumare, polnjene z zeliščno skuto,narezano na koleščke
- solata iz ajdove kaše
- solata s kus kusom in zelenjavo
- lignji v solati
- stekleni rezanci z rakci in perutnino v solati
- mešana morska solata
- zeleni rezanci z morskimi sadeži
- lososov zloženec
- sirova plošča, okrašena z orehi, olivami in grozdjem
- mocarela, narezana na kolobarje, med rezinami paradižnika, okrašeno z baziliko
- zeljni zvitek
- marinirana škarpena
- mariniran mlad sir z olivami
- pastetke (skledice iz listnatega testa) z različnimi nadevi
-krofki z različnimi nadevi (paljeno testo ,kot za princeske, le da so nadevi slani)
- pršut z melono
- goveji pršut z mladim sirom
- čolnički -  liste belgijskega radiča napolnimo s skutno peno
- meso in zelenjava v aspiku
- tacosi z mletim mesom in zelenjavo
- tortilje s fižolovim nadevom in sirom



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 10. 2012 14:05

marjanaj  

član od: 1.12.2007

sporočila: 136

10. apr 2012 14:03

Kokta, s teboj se veselim navdušenja in pričakovana tvojega rojsktnega dne. Glede na to, da je tvoja mami kar nekaj let mlajša od mene, si ti še v zelo rosnih letih. Svetujem ti, da se najprej ozreš po cilju, ki bi ga rada dosegla za ta dogodek. Namreč ni nujno, da so tvoje želje usmerjene v isti cilj (pripraviti obilo dobre hrane, ustreči vsem gostom, hkrati pa se zabavati in biti svež in spočit).

Tako kot vsaka kuharica bi se rada tudi ti pohvalila, da si mojster, samostojna, da znaš ustreči gostom. Po dobri slovenski navadi, mora biti hrane še več, kot jo bodo gostje pojedli. Vsi naj bodo spočiti in veseli in sploh naj bo eno veselo brezmejno vzdušje. Nihče ne bo prišel prezgodaj, nihče ne bo zamudil.

Pazi se takih pasti, izberi tisto hrano, ki jo boš zanesljivo lahko naredila, rojstni dan je tvoj dogodek.

 

Pa vse najboljše.

marjanaj

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

10. apr 2012 14:07

Kokta to je tvoj rojstni dan, dan ko naj bi uživala tudi ti.

Uživaj v družbi svojih sorodnikov in ne samo v tem, kako uživajo oni v hrani, ki si jo ti pripravila, ok?

Slavje z obilico hrane brez slavljenke oz. s slavljenko, ki non stop leta v kuhinjo, pripravlja, streže, zna bit naporno ne samo zate, ampak tudi za povabljene. Nasvet Vive Meier se meni zdi najbližji. Pripravi nekaj iz svojega zlatega repertoarja, nekaj kar znaš. Pa če ti bo kdo hotel na samem slavju pomagati, mu le ustreži. Bo vse prej na mizi, ljudje se bodo počutili koristni, ti boš pa bolj spočita in imela boš več časa za povabljene.

Tačke pa itak držimo!  Ko si človek nekaj tako zelo želi, mu ponavadi tudi uspe.

Vilma

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. apr 2012 15:33

V naši družini, po moževi strani je veliko sorodnikov. Prva leta našega druženja sem vedno delala predjedi in se namatrala z njimi, oni pa se skoraj niso dotaknili ničesar. Čakali so na glavno jed, meso, fižol v solati, krompirja, riža ni bilo treba pripravljati, je kruh zadoščal. Lahko je bila tudi kuhana krača, trdo kuhana jajca, skratka "trda" klasika.

Za moževega Abrahama sva veselo družbo povabila v znano in priznano gostilno, veliko plačala, ko pa smo gostilno zapuščali, so jamrali, da so takooo lačni. Kljub prepričevanju moža, da ni potrebno še posebej pripravljati mesa in fižola, je on to naredil in hvala bogu, da je. Vso veselo druščino smo nahranili s hrano, ki jo imajo radi in še danes , po toliko letih se sprašujem, kaj za vraga sem rinila v gostilno.

Eno leto sem moža nagovorila, da je skuhal konjski golaž, naredi namreč odličnega. Zraven sva ponudila sveže žemljice, imela sem pripravljeno tudi zeleno solato. Vsak si je vzel samo majhno šeflico in pol žemljice. Solata pa je čakala nedotaknjena. Vsi so vedeli, da je v pečici še pečenka.

S to anekdoto sem hotela povedati, da ti najbolje poznaš svoje sorodstvo in boš med ponujenimi jedilniki najlažje izbrala sama.

Tudi letos sem želela malo spremeniti ponudbo in sem malo potipala, kako in kaj. Ne boste verjeli, pogorela sem na celi črti. Pečenka, fižol s čebulo, fižol s črno redkvico, radič s krompirjem, svež kruh in vino. Siti, zadovoljni. Potem še kava in tortica.

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. apr 2012 17:13

Ljubice, moj dan je izvrsten. Če ne morete pogoltniti tega, da se v žviljenju čisto nič ne dobi brez dela in iskanja in če ne morete prenesti tega, da naj se mlad človek nauči iskati kaj po netu in naj neha stokati, da "nima idej", je to pač vaš problem, ki ga boste pač še nekaj časa razreševale.  Eni imajo pač daljšo pot, bože moj.

BTW; a se upate reči v službi, da nimate idej? Bi rekla, da ne.

Vendelina jr.

kokta  

član od: 18.8.2011

sporočila: 19

10. apr 2012 17:35

Saj sem iskala a nisem nič našla. Sicer pa sem danes šla v knjižnico in privlekla malo morje knjig. Sama pa imam veliko idej a veeno kakšno še potrebujem. Namesto torte bo gibanica, ki mi jo bo pomagal nardit tata. Dela namreč odlično gobanico.  Za osatlo se pa še odoločam.

kokta

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

10. apr 2012 17:58

No potem pa tako ne bo nobenih problemov. Oče ti bo zagotovo dal še kak uporaben predlog, predvsem se pa drži jedi za katere veš, da jih imajo radi in jih bodo z veseljem pojedli. Če se kakšna reč ponavlja iz leto v leto pa verjemi, ni nič hudega. Nenavsezadnje pa cilj tega srečanja ne more bit le v ocenjevanju tvojih kuharskih sposobnosti ampak v druženju samem. Ker ljudje se srečujemo predvsen, da nam je skupaj lepo.

zeta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. apr 2012 18:18

Ja, kakor jih razvadimo. Jaz si ne morem privoščit, da bi dvakrat zapored enako ponudila ... No, lahko bi že, samo meni so zanimive reakcije prisotnih, ko dam jedi na mizo, ker vem, da vedno kaj drugega pričakujejo. Enkrat je svakov oče ženi rekel, da dobro, da se je doma najedel, ker kaj "je to za enega hudiča danes naredila...:". Bil je pa nek piščanec z malo navdiha po eksotiki, tisto naš jedec je pa iz kategorije svinjska pečenka, pražen krompir in endivija ... No, saj je potem on tud svoje dobil, itak da sem mu pripravila njegovo jed, samo nič mu nismo takoj na začetku povedali, ker smo čakali, kako se bo spakoval, ko bo videl tajske jedi na mizi .... Še danes se smejimo na ta račun, legendarna izjava, da dobro da se je doma najedel ...

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti