Poročni običaji

smotka si  

član od: 15.6.2011

sporočila: 4

tema odprta - 5. apr 2012 10:19 | ogledi: 11.690 | odgovori: 13

Pozdravljeni,

doletela me je čast da bom kot poročna priča neveste sodelovala pri vseh teh poročnih obredih, ki se odvijajo na poroki. Morem kar priznati, da se s tem srečujem prvič in da sem kar malce izgubljena ;)

Z bodočo nevesto že kar nekaj časa organizirama tole poroko in omenila mi je, da si morem pripravit vprašanja katera bom zastavila ženimu ko bo prišel po nevesto na dom... no tukaj pa se obračam na vas, če mi lahko kdo pomaga. So to vprašanja, ki so vedno ista ali je to čisto moja izbira kaj bom vprašala ženina?

Če je že imel kdo kakšno izkušnjo s tem, jo lahko deli še z menoj, prosim!

 

Lp, Smotka  

smotka si

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

5. apr 2012 10:26

Sicer nisem bila na poroki tega tipa vsaj 10 let a vseeno. Vprašanja niso 'tipska', zaželjeno je, da se spomniš svojih, še en slišanih. Vsekakor pa morajo biti zabavna, malo dvoumna - namenjena so namreč zabavi vseh prisotnih. Pazi le, da ne bodo žaljiva. Lahko so tudi kot mini igrice, ne nujno vprašanja.

OlivaB

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

5. apr 2012 10:58

Očitno so tvoji prijateljici te običaji malo bolj blizu, zato se lepo obrni nanjo. Reci, da si v teh stvareh popolnoma mrzla in da naj ti da neke okvirne napotke, da ne bo potem kakšnih večjih failov na poroki. Pa kadarkoli te prime, da bi šla v bolj ali manj pikantne/sexi okvirje se tega zadrži, itak se še prehitro zavije na ta področja, ko se kak del družbe napije in postane strašno duhovit in zgovoren...

 

Viva Meier

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

5. apr 2012 14:17

Jaz sem bila na poroki takega tipa, ko se je porocila sestricna pred cca. 2 leti in so tudi tam postavljali smesna vprasanja zeninu. V bistvu so vprasanja postavljale nevestina prica ter njene sorodnice in se gre za to, da zenin preden dobi nevesto, mora malo pokazat kaj zna. Najprej mora tati od neveste to odobrit, potem pa se nevestina prica in po zelji ostali po nevestini strani.

Bistvo je, da so vprasanja smesna in dvoumna. Pa lahko se kaksne igrice vmes doda. Npr. vprasanje : Ali znas pomivati posodo? Zenin je odgovoril z da in je nevestina mama ven prinesla en velik skaf umazane posode, gobico in vodo ... zenin pa je moral oprat posodo (seveda mu mora pomagati njegova prica ter se kaksen sorodnik). Ali pa kako se znajde z otroci? Pa, ker je takrat bilo na poroki nekaj otrok, je moral najprej enega otroka "popestvat", drugemu menjat pokakane planicke in ga preoblect. Pa je moral pokazat, da zna likat. Pa zasit gumbe na srajci (zanalasc najmanjsa mozna igla in sukanec, ki je komaj komaj sel skozi luknjo - in na to temo se potem dodaja se kaka vprasanja in smesne komentarje ... malo je zeninov, ki imajo na dan poroke popolnoma mirno roko :D).

Pa pred prihodom do hise so nastavili en hlod (en res "ornk" hlod), s katerim so zaprli dostop do hise in ga je moral z eno staro in vso zarjavelo zago prezagat (spet mu prica lahko pomaga) in odmaknit na stran, da so lahko zenin in njegovo spremstvo sploh prisli do hise.

Vprasanja morajo bit hecna in najbolj so smesna dvoumna vprasanja (samo je potrebno paziti, da se ne uzali koga ... kake stare tetke z rahlimi zivci :D). Npr. kolikokrat na dan misli opravljati svojo zakonsko dolznost? Zenin je odgovoril vsak dan. Kaj pa ce bo treba vec kot enkrat na dan? Ja pol, da se bo potrudil. Torej svecano prisezes, da bos veckrat na dan pral posodo, obesal perilo, likal, menjaval plenice, hodil po spezo ...?

Na tej poroki, so imeli na vrata nalepljen A1 papir in gor so pisali kaj vse je zenin obljubil (ce bo zena tecna, da bo razumevajoc, da zna delat masaze, da bo zeni lakiral nohte na nogah, ...). Ampak vprasanja morajo biti postavljena s humorjem, ne na zaljiv nacin (seveda je odvisno tudi od tipa druzbe). Lahko si pomagas tudi tako, da imas med publiko nekaj pomagacev, ki se malo provocirajo zraven s kaksnimi pikrimi vprasanji in pripombami (ampak spet vse v mejah dobrega okusa).

 

Na poroki od sestricne je bil ta del zelo simpaticno izpeljan. Smo se vsi do solz nasmejali, ker je nevestina prica (njena sestra) postavljala vprasanja na res smesen nacin (kot da ji niso cisto jasne zivljenjske resnice) in tudi najbolj "delikatna" vprasanja so bila razumljena nezaljivo.

urska

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. apr 2012 16:33

 

Če so si zamislili takšno svatbeno produkcijo, potem ti je, poleg tega, da naštudiraš te običaje, v tvojem najboljšem interesu, da navežeš maksimalno dobre stike s pričo od ženina. Ne zaradi tehle  Q&A, temveč zaradi tega, ker pri taki ljudskosvatbeni izvedbi bo treba ves čas segati v denarnico in plačevati. Pa se bo plačevalo fotografa  (doma, pa potem pri matičarju, če se greste pa še cerkveno, tam je tudi treba kaj dodatno dodati v "ofer"). Pa se bo plačevalo muziko. Pa bo treba plačati še kakšnega šoferja in nekoga X, ki bo tudi nekaj prinesel zraven (in noben ne bo vedel, zakaj je tam, ampak človek bo kar molel roko). In neverjetno je, kako ob takih trenutkih večina protagonistov (od para pa staršev od para - ti so itak že čisto brez penezov in jih zvija ob misli, koliko vode se spije na svatbi...) gleda malo v okno ali v luft. In takrat vsi najdejo - koga? Pričo. In če bo ženinova priča bolj slabo likvidna, bodo ta plačila padla tebi na gepl.  Svatba je zadeva, pri kateri dva mislita na seks, ki bo sledil, kakih šest jih misli, koliko jih bo tole stalo, ostali pa zabavljajo o tem, kako je bila hrana cenana in zanič in kako so se sorodniki, ki jih že dolgo niso videli, v zadnjih letih postarali.....

Tako da....bila si opozorjena

 

Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. apr 2012 17:10

Mislim, da je nekje na Polineziji običaj, da se nevesta na poročni žurki da dol z vsemi moškimi povabljenci, kar prinese srečo in ploden zakon (o spolno prenosljivih boleznih na Polineziji očitno še niso kaj dosti slišali); po mojem je skrajni čas, da se ta lepi običaj uvede tudi pri nas, pa velja naj še za ženina (si kar predstavljam vse tiste samske tetke, ki bodo z novim življenjskim veseljem drle od svatbe do svatbe...). lp, proxima

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. apr 2012 17:19

Dovolite, da malo mimo

 

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. apr 2012 17:22

BTW, na Cejlonu je pa bil pa doglo časa običaj, da se ženska poroči z ženinom in vsemi njegovimi brati. To pa zaradi tega, ker se je otok pred iznajdbo kontracepcije na tak način boril proti prenaseljenosti. Kjer ni foušije, je za vse dovolj.

Take in še mnoge druge uporabne stvari se človek nauči pri študiju socialne antropologije.

Aj,proxy, kako sva žleht.... 

Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. apr 2012 17:24

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Dovolite, da malo mimo

 



Vanja

 

A vidiš hudiča, če nekdo navzkriž prevaja iz hebrejščine.....

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

5. apr 2012 17:50

Foušija ali zloba, to je zdaj vprašanje....

Mygrace

moderator2  

član od: 12.3.2010

sporočila: 710

5. apr 2012 18:45

S tako konstruktivnimi predlogi boste bolj malo pomagale. Zato se vrnite k temi, prosim.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti