Velikonočne jedi

bojanam  

član od: 18.7.2003

sporočila: 598

7. apr 2012 21:27

Pozdravljeni!

 

Mene pa zanima, če mi lahko kdo pove katere jedi so značilne za veliko noč na primorskem...oz. niti ne toliko jedi, kot me zanima kaj se je predvsem včasih od mesa neslo k "žegnu".

Sprašujem zato, ker je ata s primorske...sicer že dobrih 20 let živi na štajerskem, ampak vsako leto za Veliko noč jamra, da so na primorskem tako dobro meso vedno imeli...ampak kaj so imeli, pa ne ve povedati...(tako, da nam ne uspe nikoli "pravilnega" mesa kupit za njega...

Za letos sem tako prepozna :(

Hvala...

 

bojana

 

 

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. apr 2012 21:42

Primorska je velika, bo treba najbrž bolj natančno povedati. Morda kdaj zaviješ v knjigarno in/ali knjižnico in poiščeš med knjigami, ki opisujejo kulinarično tradicijo raznih koncev Slovenije, morda najdeš, s pomočjo očeta.

Malo je pa ta spomin tudi posledica tega, da je bilo včasih vse boljše, saj smo vsi malo taki, kajne?

Kaj več pa bo katera od Primork povedala.

rimljanka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

8. apr 2012 2:10

bojanam je napisal/a:

Pozdravljeni!

 

Mene pa zanima, če mi lahko kdo pove katere jedi so značilne za veliko noč na primorskem...oz. niti ne toliko jedi, kot me zanima kaj se je predvsem včasih od mesa neslo k "žegnu".

Sprašujem zato, ker je ata s primorske...sicer že dobrih 20 let živi na štajerskem, ampak vsako leto za Veliko noč jamra, da so na primorskem tako dobro meso vedno imeli...ampak kaj so imeli, pa ne ve povedati...(tako, da nam ne uspe nikoli "pravilnega" mesa kupit za njega...

Za letos sem tako prepozna :(

Hvala...

 

bojana

 

 

 

Predvsem bi ti rekla da je bilo pred dvajsetimi leti vse boljše in slajše, ne samo na primorskem ampak tudi na štajerskem

Ne vem s katerega konca primorske je doma tvoj oče, bogatije pa na primorskem ni bilo nikjer. Moji so bili Tržačani, po poklicu uradniki in učiteljice, Slovenci in Furlani, kako so jedli in živeli ti lahko povem samo po njihovem pripovedovanju.

Posta po pepelnici se niso zares in strogo držali. Na veliki petek so seveda jedli ribo kot tudi sicer vsak dan, to tam in takrat pač ni bilo kakšno odrekanje, saj je bila riba najcenejši vir beljakovin.

V soboto pred veliko nočjo je bil dan za peko. Dobre gospodinje so že tri tedne prej pripravile lievito madre, domač kvas za pince in za prete, pleteničke iz testa od pince.Tiste ne tako zaslužne so ta kvas kupile, naprodaj je bil povsod. Jajca so krasili s takrat popularnimi nalepkami, šunka se je kuhala, hren so prodajali cel ali že nariban za vsakim vogalom.

Od vsake te stvari se je nekaj stavilo v košk in neslo žegnat.

V nedeljo po maši je bila pa pojedina. Poleg žegna se je jedlo tudi govejo in ribjo žolco.

Kosilo ni bilo nikoli doma, običajno so se odpeljali na deželo ( k sorodnikom v Furlanijo ali na Kras, kjer so jedli paparot/joto, jagnje iz fogolarja/prašička iz peči z zelenjavo).

Tako kot se mi danes so se po praznikih malo postili in zelo oddahnili. S to razliko, da so se oni vrnili v mesto, mi pa v limbo.

 

Bojana, verjamem, da se tvojemu očetu toži po velikonočnem mesu, gotovo se spominja pečenke izpod peke ali z ražnja.

Namesto da iščeš 'pravilno meso' zanj, ga pelji v kakšno preverjeno gostilno blizu njegovega doma.

 

 

 

 

 

 



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 08. 2012 02:13

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

8. apr 2012 5:36

V nedeljo pripravimo velikonočni zajtrk, ki je tradicionalen, tako da se ne obremenjujem s tem, kaj bomo jedli. Za velikonočni zajtrk pri nas jemo jedi, ki smo jih v soboto odnesli k žegnu.

Letos je to majhen kos prekajene šunke v testu, ki sem ga namenoma tudi okrasila, tako da je lep tudi na pogled. potem pa še menih, pirhi, potica, pa hren (nariban in tak s skuto), pa pomaranče- Zraven pa skuhamo kavo in belo ječmenovo kavo.

Za kosilo pa potem obvezno skuhamo govejo juho, malo mesa iz juhe, letos bomo pripravili domačo špinačo in malo krompirja ter skledo domače berivke - tako količinsko kakor tudi drugače je to bolj lahko kosilo.

Popoldne pa, če bo kaj obiskov bomo narezali tako vrat, kot šunko, postregli s hrenom, narezali potico, pinco in navaden domač kruh, mogočpe še kakšne suhe klobase ali pršut - bomo videli. Pa pirhov ne smemo pozabiti. Postregli bomo z vinom, sokovi, kavo....

Po vsem tem mislim, da večerja sploh ni potrebna - važno je da imamo obilo pijače, ker žeja nabrž bo.

Mislim, da je prav velika noč kar se tiče jedi najbolj tradicionalen praznik, ki po moje ne zahteva nekega posebnega razglabljanja kaj bomo pripravili, ampak kako bomo to tradicijo prenesli prihodnjim rodovom, ki se bodo praznikov in doma spominjali tudi po posebnih vonjih in okusih tega časa, tako kot se tega spominjam tudi sama.

Veselo veliko noč vsem skupaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tedyka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

8. apr 2012 10:51

Sinoči je na 24ur ena gospa na vprašanje, kaj bodo jutri jedli, rekla: " Uživali bomo, jutri recesije ne bo!" Videti je bila zadovoljna in dobrovoljna. Še danes sem se spomnila nanjo, saj me je prav napolnila z optimizmom.

Bojana, mogoče bi se zapeljali kdaj v očetov rojstni kraj, obiskali sorodnike ali pa povprašali kakšne starejše ljudi, sigurno bi vam oni radi povedali, kaj so pripravljali pred mnogimi leti pri njih. Daleč od klasike najbrž ni, imajo pa različni kraji še danes svoje posebne običaje.

 

  

naor

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

9. apr 2012 19:33

Bojanam, mogoče pa ima tvoj oče v mislih pršut. Polsuh (okoli tri mesece sušen) se skuha, nobena kupljena šunka ga po okusu ne doseže.

sweets

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti