Pokojnina

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

21. feb 2013 18:35

Nižanje upokojitvene starosti na račun otrok je tudi po novi zakonodaji možno.

Poglej nov zakon, ki je objavljen na straneh Ministrstva za delo, družino ....http://www.mddsz.gov.si/.

Vsekakor pa upoštevaj nasvete, ki sta ti jih dala Ognjič in zeta.

 

rrr

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

21. feb 2013 19:03

 

Ja možno je nižanje starostne meje ob direktni upokojitvi,če greš na čakanje pa menda ne.Moškim jih itak niso upoštevali,ženske smo pa nasankale.Danes mi kar buči v glavi,toliko vprašanj se mi odpira.Odpoved ne velja več,tako,da smo vsaj zaposlene naprej.

Človek pa res vse sorte doživi,če je dolgo na tem svetu.

Hvala vsem za odgovore in spodbudne besede.

 

jesen

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

13. mar 2013 22:04

Ni ravno prava tema glede pokojnine se pa nanaša,zato me zanima glede plačevanje pokojninske dobe.

Kot rečeno je bilo danes sprejeto,da bo letos ostalo plačevanje po lanskih cenah in da se bo z leti dvigovalo,mene pa zanima kaj narediti glede plačila, ker plačujem za polovično in sem januarsko položnico že po novem zesku plačala,zdaj pa ne vem ali naj plačam še za februar ali naj počakam.  

Sem danes takoj popoldan klicala na davčno pa niso vedeli nič in so mi rekli, da se naj sama odločim kaj narediti.

Malo me moti ker je Vizjak danes rekel da tisti ki je že plačal bo imel nekake ugodnosti,samo ne razumem kakšne so to ugodnosti ,smiselno bi bilo da pač toliko mesecev ne plačamo in imamo s tem denarjem že krito za toliko mesecev kolikor si pač vplačal .

Če ima še kdo tak primer in kaj bo naredil bi bila vesela kakšnega pojasnila.

lp

-pika

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

14. mar 2013 9:00

Prosim za pojasnilo.

Prav tako bi prosila, da me ne popljuvate takoj, ampak a mi lahko kdo malo bolj po kmečko razloži tele prispevke, ki se plačujejo.

Kakor mi je razumeti, si te prispevke plačujejo osebe, ki so ostale brez zaposlitve. Se pravi, da sedaj dobivajo ali nadomestilo iz zavoda ali pa socialno pomoč. Mislim, da se včasih ni dalo plačevati teh prispevkov, če si prejemal socialno pomoč? Čisto možno, da se motim. potem pa mi tudi ne gre skupaj, kako hudiča se še lahko spraska skupaj tistih nekaj deset €, za prispevek, ko pa vsi vemo, da plače naših partnerjev niti niso tako visoke, ter, da včasih tudi 10€ pomeni veliko.

Sem pa verjetno padla čist ven iz sistema, ker nekaj stvari mi ni nič jasnih. Bo treba mal spet zakone začeti brat.

kriznana

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

14. mar 2013 10:01

Ko je bil mož na čakanju ,mu je prispevke plačevala občina...sedaj ne vem kako je po novem,ker sva hvala bogu oba v penzjonu....soseda ne dobiva nič in si sprispevke plačuje sama...

lp goga

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

14. mar 2013 12:03

gogad, občina je plačevala tako imenovano prostovoljno zdravstveno zavarovanje, kar nima veze s pokojninskimi prispevki.

Glede teh prispevkov za pokojninsko zavarovanje, ki znašajo trenutno cca 190 EUR, lani pa so bili še nekaj manj od 60 EUR: pojdite na najbližjo enoto ZPIZ-a, kjer vam bodo razložili, kako je s pričakovano pokojnino in plačevanjem teh prispevkov...ker to se po novem namreč ne všteva v pokojninsko dobo brez dokupa (razen nekaterih izjem, se mi zdi, kot so kmetje, če plačujejo za širši obseg pravic). Enostavno povedano: trenutno je to metanje denarja skozi okno oz. v lačno državno kaso, koristi pa od tega nobene ne bo.

Če vam je mar za vaš denar, potem res takoj stopite k pristojnim za pojasnjevanje teh zadev, kar pomeni, da pojdite po informacije na ZPIZ, kjer kakšno malenkost  več vedo, kot pa mi amaterski kuharji na term portalu.

Aja, pa še to: praviloma naj bi imeli odslej olajšave (kar se tiče upokojevanja) za otroke starši, ki so bili na porodniškem dopustu.



Ognjič

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 14. 2013 12:19

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

14. mar 2013 13:01

gogad, občina je plačevala tako imenovano prostovoljno zdravstveno zavarovanje, kar nima veze s pokojninskimi prispevki.  napisala ognjič....Potem se opravičujem,da ne bom koga zavajala...

Soseda pa plačuje toliko kot praviš...torej je to metanje skozi okno....

lp goga

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

13. avg 2014 18:00

Imam še eno vprašanje; namreč moja teta je dobila odločbo in ima pravico do starostne pokojnine, cca 400 evrov/mesec.

Ali ji pripada tudi regres? Tudi za letos, mislim na sorazmerni del, ali bo do njega  upravičena šele naslednje leto?

Na območni enoti so očitno na dopustih, ker ne najdem nikogar na telefon, pa zato prosim, če morda kdo dela na tem področju in ve kako je z regresi ?'
Vnaprej hvala.

 

 

Kotarca

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

21. sep 2017 20:26

Pozdravljeni !

Dragi moji Slovenija dobi na "tepešnico" novo penzionistko in imela bo eno državno delavko manj.   S tem bo na mojo žalost kar precej prišparala  Če bo le zdravje, bo že šlo 

 

Drage upokojene  prosila bi, da mi daste kakšen nasvet iz lastnih izkušenj kako si zapolniti čas v pokoju. Ko razmišljam o pokoju se počutim nekam izgubljeno 

dočka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. sep 2017 22:59

Dočka, ne vem, kje živiš, v mestu, na deželi. Ne vem, kakšne hobije imaš, imaš hišo, vrt ali stanovanje? Rada bereš, se potepaš, kuhaš, pečeš? Imaš vnučke, ki jih lahko bolj pocrkljaš? Mislim, da se boš že po par mesecih nasmejala svojemu vprašanju. Jaz v penziji uživam. Svoboda, tvojih je 24 ur, ki si jih porazdeliš po svojih željah. Doma dela kolikor hočeš, sprehodi, gledališče, kofetkanje s prijatelji, ni da ni. Po želji. Nihče te ne priganja. Jaz se tudi ne pritožujem, da nimam časa. Imam ga. Če srečam znanko, znanca, pa me povabi na kofi, grem. Samo zdravje je pomembno. Če si zdrav, je ves svet tvoj. Življenje je lepo, polno presenečenj, le rožnata očala natakneš na nos in gremo.

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti