Pokojnina

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

7. feb 2013 11:28

jelcy, če mu ni ravno pomembno, koliko bo pokojnine in se bo dejansko upokojil z dnem, ko izpolni pogoje, mu bodo itak izplačali za nazaj, ki pride njegov spis na vrsto. Kot je že roža napisala, so na ZPIZ-ih v tem obdobju zametani s papirji in malo dlje traja postopek. O najugodnejših obdobjih, ki so osnova za odmero pokojnine, pa se lahko tudi še kasneje potem naredi pritožba, če bo smatral, da ni odmera ok narejena. Ne vem, kako je drugje, pri nas pa čakajo na prvo pokojnino tudi po 4 mesece ali več in takrat je tudi poračun za nazaj narejen.

 

Ognjič

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

7. feb 2013 11:33

Iz naše kadrovske službe so me konec lanskega leta obvestili, da novembra letos izpolnim redne pogoje za upokojitev. Potem so prosili za informacijo še na SPIZ, čez kakšen teden dni so me obvestili, da sem pogoje že izpolnila januarja . Ker se to nikakor ni skladalo z delovno knjižico, ki jo imajo oni, so prosili za ponovni izračun in sem prejela informacijo, da izpolnim pogoje šele drugo leto . Ponovno so zaprosili za izračun, prav tako sem tudi jaz vložila vlogo za datum izpolnitve pogojev, pa oboji čakamo, skratka nič mi ni jasno sedaj.

zvezdica55

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

9. feb 2013 7:42

Imam še eno vprašanje, ker vidim, da tukaj radi in včasih bolje pomagate z nasveti kot tam, kjer bi morali in so zato tudi plačani.

Kako naj si sicer razlagam da dva uslužbenca za isto zadevo data različne podatke in razlage tako da človeka zaradi takih pojasnil  skoraj zadane kap'

Namreč moji teti je bila, ko jei imela kakih 46,47 let odstranjena maternica. Ker ni bila več v delovnem razmerju in je  prostovoljno  ostala doma , možje imel dovolj za preživljanje in je tako želel, ni vedela da je nemara odstranitev maternice tudi invalidnost. Ali  morda ni?

Kdo ve kaj o tem?  Če je to res, bi lahko uveljavljala to " pravico" za nazaj?

Ne zaradi dela ampak zaradi  možnosti upokojitve, ki jo zaradi tistih dodanih  6 mesecev letos  ne pripada in tako  izgubi dve leti in bo imela 20 % nižjo pokojnino?

Malo verjetno, pa vendar. Vprašati ni greh. Hvala vnaprej !

Kotarca

foxpapa  

član od: 14.3.2004

sporočila: 240

9. feb 2013 9:40

ja tudi mene zanimaAli je res ko izpolniš pogoje za starostno pokojnino, daš preveriti kaj je boljše invalidska ali starostna. Jaz sem že od 2000 v invalidski. ob upokojitvi sem imel 29 in pol delovne dobe, pokojninske pa 38 in 6 mesecev. Benifikacija.

Kotarca: Mislim da pripada invalidnost 3. kategorije in s tem tudi benifikacija z dnem ugotovitve invalidnosti.

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

9. feb 2013 9:57

Možu so rekli ,da če gre v invalidsko ,da to ostane za vedno in posledično je manjši penzjon..tako da se ni odločil za invalidsko upokojitev...

Kotarca,mislim ,da ne bo nič,ker ni bila zaposlena...benifikacijo plačuje delodajalec...

lp goga

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

9. feb 2013 10:48

Kotarca - določilo za upokojevanje po starem zakonu velja za tiste, ki so bili 31.12.2012 prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje in so imeli priznano II. ali III. stopnjo invalidnosti (in jim manjka manj kot 5 let do izpolnjevanja pogojev za upokojitev po ZPIZ-1). Tudi če se invalidnost lahko uveljavlja za nazaj, ta člen zakona (mislim da 394.) po mojem mnenju zanjo ne velja.

 

roža

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

21. feb 2013 17:17

Pozdravljeni!

Ker ste tu vse sorte strokovnjaki,bom kar tukaj vprašala,ker ne najdem,kje naj bi to pisalo.Do včeraj sem bila prepričana,da grem aprila na čakanje potem pa v pokoj.Zdaj so pa ugotovili,da so nam šteli otroke,z znižanje starostne meje,tega pa menda ne bi smeli,ker se je decembra spremenil zakon in se to ne upošteva več.

 

Danes sem  v šoku,pa verjetno bom še kar nekaj dni,ker smo imeli že vse podpisano,odpoved itd..

 

Prosim,čekdo dela na tem področju,da mi vsaj malo osvetli zadevo,da bom do jutri lahko vse to malo prebavila.

Sem bila preveč šokirana,da bi sploh lahko kj vprašala.

 

Hvala in lep dan !

 

 

jesen

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

21. feb 2013 17:26

Zelo lahkomiselno je to, da si že kar podpisala prejem odpovedi, saj s tem tvegaš, da boš brez službe in posledično tudi brez denarnega nadomestila iz Zavoda za zaposlovanje (če si v kategoriji starejših/zaščitenih delavcev in ti odpoved ni dana iz razloga nesposobnosti). Pojdi vendar jutri v tebi najbližjo pisarno ZPIZ-a in tam vprašaj, ti bodo najbolj točno razložili, kdaj imaš pogoje za upokojitev, kako je z uveljavljanjem otrok itd.. Pri nas v KK vse to razložijo, da je razumljivo večini. Ampak jutri tu pisarna ne dela, le ob ponedeljkih in sredah. Imajo pa zato uradne ure na območnih enotah.

Ognjič

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

21. feb 2013 18:04

Ognjič imaš zasebno sporočilo.

 

lp

jesen

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

21. feb 2013 18:07

Okrog pogojev upokojitve in čakanja nisem seznanjena, zato je najbolje, da se obrneš na vašo kadrovsko službo in prosiš, za natančno obrazložitev. Predlagala bi ti, da takoj jutri, ker potem je vikend in bo sicer zelo dolg.

Verjetno so te o možnosti prehoda na čakanje in datumu, ko izpolniš pogoje za upokojitev obveščali prav v vaši kadrovski službi, oni so ti tudi predlagali, da napišeš odpoved.

Glede na to, da je bila napaka storjena iz njihove strani smatram, da ti morajo dati možnost, da se tvoja odpoved smatra za brezpredmetno in se sklep o prenehanju delovenga razmerja razveljavi.

Potem pa naslednji teden takoj na zavod, izpolniti obrazec za izračun datuma in potem vse kot sledi.

Ko sem se jaz upokojevala sem dobila iz zavoda izračunan datum v pisni obliki, pa sem kljub temu, preden sem podala odpoved, še enkrat zaprosila za dokončen izračun.

Jaz upam, da sem prav sklepala, da si bila za vse, torej za možnost odhoda na čakanje kot izračuna datuma upokojitve in pobude, da podaš odpoved obveščena in pozvana v vaši kadrovski službi. Ker če je tako je prva pot jutri do njih in temeljit pogovor. Nato pa dalje na zavod po natančne informacije.

Želim, da lepo rešiš tale problem in se čimprej pomiriš. Pa sporoči, ko boš imela že kakšno informacijo.

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti