Delitev (gospodinjskih) del v družini

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

20. mar 2012 10:30

Meni pa ni tezko mojega pohvaliti, ce nekaj naredi pri hisi. Imam to nekako tako nastudirano (pa brez zamere do moskega dela foruma), da so nasi dragi gospodje kot majhni kuzki: ce hoces, da bo priden, pomagal in zraven se zadovoljen mahal z repkom , ga je pac potrebno tudi pohvaliti.

Pa tudi, kaj pa me stane en "hvala" ali "uau, si ze koncal" ... nic me ne stane, mojemu pa kar krila zrastejo in kar poka od zadovoljstva.

Sej mene tudi moj pohvali, ko je npr. kaj dobrega za kosilo/vecerjo, ko sama preverim zrak v gumah ali "preverim" olje na avtu ( v bistvu tukaj goljufam 100 na uro, ker vedno kakega benzinajota prosim, da to opravi zame ) in se druga podobna bolj "male" dela, ki ne da so mi odvec, ampak roko na srce, ce se le da, se jim izognem .

Po drugi strani pa je dejstvo, da ni vsako delo za vsakogar. Mojega ne bi npr. pustila brisati praha, ker je po njegovem "brisanju" stanovanje v slabsem stanju kot prej ... ha ha. Mu pa lepo pustim, da pomije posodo, pomete in pomije po tleh (tukaj sicer mizim na obe ocesi in nic ne recem, ko za njim ostanejo fleki in prah po tleh), velikokrat gre v trgovino po spezo (kar je meni absolutno odvecno in neprijetno opravilo).

Velikokrat pa se nama zgodi, da imava kako cistilno soboto in naredim spisek stvari za naredit:

- obrisat prah

- pobrat perilo

- zlikat perilo

- posesat

- oprat okna

- pomit tla

- itd.

In se potem ze zjutraj zmeniva kdo bo kaj delal in imava prav zanimivo "igro", ki si jo je kar moj dragi izmislil ... da tisti, ki zlika, ima pravico, da opravi manj opravil in se je ze kar nekajkrat zgodilo, da sem na koncu jaz likala, on pa je opravil vse ostalo (jaz na to ne bi nikoli pristala, da bi on likal, jaz bi pa kar vse ostalo naredila, njemu pa je OK).

urska

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

20. mar 2012 11:43

Pri mojem prvem možu ( zdaj že pokojnem) sem vse delala sama in sem bila temu primerno utrujena in tečna. Enostavno je preslišal vse moje prošnje, da kakrkoli opravil doma, ampak če je bilo treba v avtopralnico ali trgovino pa takoj, domov pa je prišel zvečer.... Seveda tak odnos ni zdržal...

Po daljšem obdobju samskosti, ko sem vse delala praktično sama (hčerki sta bili še majhni) sem spoznala mojega sedanjega in lahko rečem, da je zame kot zadetek na loteriji.  Vse mi pomaga. Na začetku sem mu morala razložiti kako mora biti obešeno, pospravljeno, danes pa je že pravi expert. Prizna pa, da določena opravila ne mara preveč, zato jih opravljam jaz( likanje, kuhanje) ker mene to delo sprošča. Mi je pa kupil stol za sedet pri likanju in ga uporabljam, kadar sem utrujena in me precej razbremeni. Se pa kdaj zgodi, da mora vse opraviti sam ali pa jaz in se za to ne prepirava. Ce pa je zunaj lepo vreme pa rajši pobegneva od doma,  kot pa da bi kuhala ali pospravljala. Saj vse počaka. Dobra volja in razpoloženje je veliko več vredno.

Imam pa dve odrasli hčerki, ki pospravljata vsak drug vikend celo stanovanje in pomagata pri dnevnih opravilih. Včasih kaj skuhata ali pa pospravita po kosilu, da lahko čimprej pobegneva ven trimčkat. Včasih res pospravita površno in takrat zamižim na eno oko, saj vem, da bi se vsul plaz očitkov, da zame ni nič popolno. 

Jaz ti svetujem, da se o opravilih pomenita in najdeta kompromis za oba. Razen, če nista pretirano nagnjena k čiščenju in se mora vsak dan vse bleščati. Tu pa je potrebna sprememba, da namesto dela najdeta čas za vaju.

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

berny134  

član od: 25.9.2010

sporočila: 105

20. mar 2012 12:12

Pri meni in mojem bivšem tudi ni bilo nič razporejeno, pa četudi bi bilo nebi igralo nobene vloge. Večinoma so vsa dela bila na mojih plečih, cel dan pospravljanje, pranje, likanje, dva otroka z njima vedno dosti dela, kuhanje...., ko pa je moj dragi prišel domov me je pa vprašal da kaj za vraga sem počela ves dan.... Škoda besed, mislim da imaš odličnega moža, ki ti zelo pomaga zato ga ceni takšnega kot je. No sedaj ko sem sama s puncama mam dosti manj dela haha, narejeno je pa tud vse tak kot je bilo prej. Pri hčerah je pa tko, dokler sta v šoli pridni, se učita ju tud ne fursiram s pospravljanjem, tu pa tam mi pomagata, kvečjemu da se naučita delovnih navad in to je to.

berny134

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. mar 2012 13:37

alibaba je napisal/a:

za kar jim moramo biti neizmerno hvaležne .

Moški sploh niso zahtevni, le glava te ne sme zvečer boleti

Moj vse dela...

Živi s srcem, ne z glavo.

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

20. mar 2012 13:59

Anamarija1, baje da te sorte aktivnosti pomagajo proti glavobolu veš 

OlivaB

roznik  

član od: 2.12.2008

sporočila: 105

20. mar 2012 14:26

Česar se moj loti, večinoma tudi naredi in to dobro, problem je v tem, da zelooooooo počasi. In dostikrat stvari tudi sam ne vidi, zato mu jih moram pokazati. No, tudi pogodrnjam, da če res ne vidi, da sem utrujena in da perilo visi na sušilu suho že dva dni.... Ampak potem mi je vedno žal, ker dobim nazaj očitek in odgovor, da bi to lahko lepo povedala in bi bilo vse super.

Sicer pa je njegov del: pospravljanje kleti, štihanje vrta, večja dela pri urejanju okolice, kdaj pa kdaj posodo pomije, pomete in pobriše tudi. Je pa res, da ko to on naredi, si misli, kaj da je naredil! Ker to je njemu projekt, jaz pa to naredim "sproti", recimo ta čas, ko enoletna hčerka grizlja kruh v stolčku, jaz že dam perilo sušit, pometem....moški pa lahko delajo samo eno stvar hkrati, kajne - v tem primeru - gleda, kako hčerkica grizlja kruh :):) Ma drugače je res priden. Njegov predal z nogavicami je nasproti mojemu prava izložba....

roznik

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. mar 2012 15:34

OlivaB je napisal/a:

Anamarija1, baje da te sorte aktivnosti pomagajo proti glavobolu veš 



 

Meni že!

lp!



Živi s srcem, ne z glavo.

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 20. 2012 15:35

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

20. mar 2012 19:37

Anamarija, ti si itak (beri faca)

Atina

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. mar 2012 22:03

Pravična razdelitev del na današnji dan; on je steriliziral kopalnico in posesal stanovanje, jaz pa v družbi odtekla 10 km. Nič ne jamram

Loni Makaroni

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

21. mar 2012 0:00

Jah, naši ljubi možeki/fanti/partnerji

Moj zna (po novem) vse razen likat in kosilo kuhat, vendar vseeno nič od tega ne dela. Razen če ga opomnim, potem za božji mir naredi kakšno malenkost (pomije kozarec, posesa tepih ali prah pobriše), da se opere krivde. Sam se pa seveda ne spomni.

Drugače pa kar se tiče opravil zunaj in znotraj hiše, delam jaz, ker si ne delimo delo na moško/žensko. Tudi odtok odmašim, šraufam in popravim kjer je kaj potrebno, porihtam avto od zunaj in od znotraj, kosim, kurim, tudi vrt preštiham, vse by the way, če opazim in mi je za migat... v glavnem ni zime za eskime. Poleg tega moj tudi dela počaaaaasi (a temeljito!), še pivo si vmes spije, zato raje delam sama. Časovno se ne izide, dan pa tudi ne traja v nedogled. No, edino drva ne sekam, ker je sekira težka kot svinec, jo komaj komaj dvignem. Tu pa sva si na jasnem, kdo mora to delo opravit

Očitno smo ženske tako naravnane, da se bolj znajdemo na skoraj vseh področjih od moških. Ampak imajo moški tudi svoje adute, samo aktivirat jih je treba ob pravem času.

yulchi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti