Delitev (gospodinjskih) del v družini

situla  

član od: 6.1.2012

sporočila: 45

tema odprta - 19. mar 2012 15:07 | ogledi: 9.164 | odgovori: 56

Kako imate to področje urejeno/razdeljeno v vaših gospodinjstvih? Ste ženske zadovoljne z vključenostjo vaših partnerjev pri tekočih hišnih delih?

Pri nas je to tako: s partnerjem imava določena hišna dela sicer razdeljena, vendar sem sama nezadovoljna, saj menim, da je večji delež na meni (zlasti mnoga vsakodnevna opravila). Zaradi tega se večkrat sporečeva.

Moj partner naredi približno tole: vsako jutro pospravi pomito posodo iz pomivalnega stroja, posesa stanovanje (to počneva izmenično - enkrat on, enkrat jaz), občasno pobriše prah, ob vikendih vsaj enkrat skuha kosilo, pospravi za sabo (hočem reči, ne pušča za sabo razmetanih, okrog ležečih stvari - npr. svoja oblačila redno pospravi v omaro, uporabljeno posodo zloži v pomivalni stroj, itd), občasno odnese smeti, skrbi za groba dela na vrtu (štihanje, obrezovanje), poskrbi za manjša popravila v stanovanju, (ko se kaj pokvari ali zamaši), zna si sam prišiti gumb, če je treba, in še bi se kaj našlo.

Nikoli v življenju ni še ničesar zlikal (trdi, da ne zna, a se likanja tudi ni pripravljen učiti), nikoli ne pomiva tal, ne čisti kopalnice in stranišča, se ne ukvarja s pranjem, itd.

Poleg tega je to, kar naredim jaz, nekako samoumevno, medtem ko je treba njega vselej zelo pohvaliti (bog ne daj, da se njegov prispevek ne bi opazil).

 

 

situla

Pavlika  

član od: 12.1.2006

sporočila: 45

19. mar 2012 15:19

Ko sem prebrala kaj si napisala Situla...Saj ne vem zakaj se pritožuješ.?Če si ga vse ti naučila in da vse to naredi, prosim povej kdaj in kje poteka šolanje in pripeljem moža in sina, čeprav je mali star samo tri mesece.

Pavlika

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

19. mar 2012 15:20

Če imata s partnerjem tako porazdeljena dela v gospodinjstvu kot praviš, in prav je tako, verjemi, da bi se zlahka naučil tudi likanja in še česa, kar trenutno pač ne počne. Očitno je sposoben samostojnega življenja v urejenem gospodinjstvu in to je zanj velik plus. Ne vem kaj bi rada da še prevzame, imam pa občutek, da bi se dalo z njim sproti, kadar si ti preveč obremenjena, lepo dogovarjati. Sicer pa mislim, da se takale porazdelitev del dogaja v večini gospodinjstev in ni to nič posebnega, razen v družinah, kjer moški res nikoli niso počeli nič, razen hodili domov na kosilo, nato pa s prijatli na pir. Ker so prepričani, da je to po moško.

zeta

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

19. mar 2012 15:22

Ojej Situla draga, pa kaj bi ti še rada? V eni drugi temi sem brala, da dedci še jesti nočejo, če jim žene krožnika ne prinesejo k riti!!!

Razen zlaganja posode iz stroja najbrž nobenih del ne delaš vsak dan. Ali pač???? Tako da se nimaš kaj pritoževat. Se pa da člane gospodinjstva lepo navadit, da pospravijo za sabo tudi kopalnico po tuširanju, splaknejo umivalnik, pa wc krtačka je tudi zelo priročna (za vse-ne smo zate). No, predvidevam, da ne greš za možem gledat, a je spucal školjko za sabo ali ne. Če sproti zlagaš perilo, je lahko likanje minimalno (razen če nisi preveč picajzlasta in likaš vse od gat in štunfov dalje-tvoja napaka!!!). Sesanje in brisanje prahu-1x tedensko max, koga kaj moti, naj si posesa in pobriše prah. In tako meni ostane kar nekaj časa na dan za sprehod, branje knjig, kavo s frendicam, poležavanje, kuhanje, pač tiste stvari, ki me sporščajo. Delam pa vsak dan 8 ur, najmanj do 16h, raje še kakšno minuto dlje.

vida70

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. mar 2012 15:26

Situila,

če bi živela v sanjeskem svetu, bi ti rekla, da morajo biti zadolžitve v družini uravnotežene in dokler se stvar ne ustali, vsak dan pišita seznam, kaj je kdo naredil za gospodinjstvo oziroma v dobro družinske skupnosti, potem ga pa premerita z metrom in uro in se pogajajta za naslednji dan oziroma naslednjo petoletko. Ker sem pa še vsaj v nekaterih stvareh od tega sveta, mi pa pride na misel tole: drži se ga, boljših ni veliko na tržišču. Nezadovoljna boš pa tako ali tako še naprej, četudi iz kakega drugega razloga.  Sicer pa -  zakaj mu pa likaš, če se ti zdi težko? Reci, da ne boš in čakaj na razvoj dogodkov. 

Sonja

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

19. mar 2012 16:19

Situla, men se zdi, da takih, kot ga imaš ti, skoraj ne delajo več - zato....

rrr

situla  

član od: 6.1.2012

sporočila: 45

19. mar 2012 16:35

Vaša mnenja so me nekoliko presenetila. Ali to pomeni, da večino del postorite same, ali si s partnerjem delo porazdelite kako drugače?

Glede na to, da sva oba v službi, se mi zdi logično, da si domača dela razdeliva. Najbolj pošteno bi bilo pol -pol, le da so to bolj sanjska pričakovanja.

Kot sem že napisala, je večina tekočih del vendarle bolj na meni. Recimo kosila čez teden. Res pa, da pri kuhi ne kompliciram in ubiram enostavne, hitro pripravljive obroke - pri tem pogosto uporabim recepte s tega foruma (se pravi, da to kulinarično stran že dolgo priložnostno berem, le dopisovati sem začela gor šele sedaj). Moj partner je srednje izbirčen, vendar mojim kulinaričnim izdelkom nikoli ne prigovarja, tudi kadar mu niso všeč (jaz pa ne prigovarjam njegovim).

Poleg tega je še veliko sprotnega dnevnega dela: pometanje, pranje perila (vsak dan), vsaj na hitro je treba počistiti po kuhinji, kopalnici in wc ...

Vida70, pri čiščenju wc sem imela v mislih, da je treba spucati desko, keramični del, uporabiti kdaj kakšno čistilo, čemur vse se partner dosledno izogne.

Limnol, tvoj nasvet o pisanju sprotnega seznama opravljenega dela se mi zdi zelo fajn in uporaben.

 

situla

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

19. mar 2012 17:08

Situla, dejstvo je, da je tvoj moški kar v redu, takih je malo. Nisi povedala, kaj še pričakuješ od njega.

Se pa strinjam s tabo, naj se dela razdelijo. Ob upoštevanju službenih urnikov, seveda. Res je kar nekaj mož, ki doma kaj postorijo (če rečem pomagajo, se mi zdi- pa tudi njim, da pomagajo TEBI, da so določena dela tvoja skrb), za kar jim moramo biti neizmerno hvaležne . Posebna kategorija so opravila, do katerih ima kdo resnično odpor in so mu muka (meni npr. čiščenje solate). Mene to, da mi mož pomaga, moti. Ne gre za pomoč, gre za razdelitev obveznosti. A ni bil pravkar 8. marec? Smo se za to borile?

Mene kar malo pojezi, ko vidim, kako se moškim marsikaj oprosti, ker so pač moški... Glede reda smo si pa tudi različni. Nekatere moti, če na umivalniku ostanejo kašplje vode, drugih pa po hiši obuti hodijo... ko živimo skupaj, se moramo pač prilagajati. Vsi.



alibaba

Sporočilo je spremenil(a) alibaba dne 19. 2012 17:31

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

19. mar 2012 17:11

Situla, tudi če bi živela z žensko, cimro, si dela tako natančno kot zgoraj razpredaš ne bi mogli porazdeliti. Ker to enostavno ne gre. Dela v gospodinjstvu, pa tako sama veš, tudi veliko smo že brali o tem, si partnerji porazdelijo na različne načine. Ja seveda so stvari, ki se enostavno pojavijo in jih je treba naredit, pa dobro, če praviš, da opravi tvoj partner tudi manjša ali večja popravila, pa to tudi nekaj šteje, ti pa tačas narediš kaj drugega.

Če nisi zadovoljna in se ti zdi, da si, kar se dela in obveznosti tiče na slabšem, v kolikor se primerjaš s partnerjem, verjemi, da vzrok ni v tem. Nezadovoljno te dela povsem nekaj drugega. Kaj, pa sama ugani. Sicer pa ti je limnol napisala, prenehaj mu likati in počakaj na razplet dogodkov. Tvoj partner bo brez tvojega likanja čisto lepo živel, če se pa naveliča tvojega nerganja, pa lahko kratko potegneš ti.

 

zeta

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

19. mar 2012 17:19

Situla, mislim da s tvojim možem ni nič narobe in ti kar veliko pomaga.

Veliko stvari se ne čisti vsak dan, saj pri nas ne le to kar je potrebno da vse normalno funkcjonira.

Tudi peremo ne vsak dan in likamo. Enkrat na teden, ćez vikend in je cel teden s cunjami mir.

Moj ima v glavnem dela zunaj in po hiši kar so bolj moška dela in pa kar ga prosim tudi naredi, v veliko pomoč pa mi je tudi hči, ki še živi z nama ona zelo veliko postori.

Ampak se ne obremenjujemo preveč s pospravljanjem, če narediš veliko sproti in vsak za sabo pospravi je že zelo veliko narejenega.

Veš takih moških ki bi toliko postorili ne delajo več.

irena66

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

19. mar 2012 17:46

irena66 je napisal/a:

Veš takih moških ki bi toliko postorili ne delajo več.

irena66

Hočete reči, ne DELAMO več.

tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti