Dojenje

gazela  

član od: 6.7.2010

sporočila: 55

13. mar 2012 13:04

Meni je pediatrinja rekla: jest za enega, pit za dva in mirna bit za tri (ljudi). Žal se nisem preveč držala tistega zadnjega (ker sem hotela biti tudi dobra gospodinja in vse sama naredit), pa je tudi mleka bilo manj. Torej mir, mir in še enkrat mir. Res pa je, da vsak zase nabolje ve, kaj mu najbolj ustreza.

gazela

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

13. mar 2012 13:51

Jaz sem pila čaj za povečano nastajanje mleka (kupi se v lekarni, videla pa sem, da ima tudi hipp neko svojo instant varianto, pa DM pod svojo znamko) .... je tudi svoje prispevalo, če ne drugače pa zaradi placebo efekta ... ... drugače pa čim manj obremenjevanja s količno in kakovostjo mleka, saj povečan stres deluje precej negativno na "proizvodnjo" mleka ... če ne bo šlo drugače boste pač dodali kakšen obrok dodatka, ne bo konec sveta ...

Tudi jaz sem imela izzive s tem dojenjem, pa z razboljenimi bradavicami, z začetnim "skoraj" mastitisom in ne vem čem še ... kljub temu, da smo že 4x zibali (in tudi prej je bila vedno zgodba nekako podobna), sem tudi zadnjič imela količino mleka ravno nekje na meji ... ampak sem se zadovoljila s tem kar je bilo ... nekje dobre 3 mesece sem dojila samo s svojim mlekom, potem sem začela dodajat mlečni dodatek in tako vse do 8 meseca, ko se je mala odločila, da ima dovolj in je sama odnehala ...

Želim vam, da maksimalno izkoristite te neponovljive trenutke z vašim sončkom, kar je v bistvu najbolj pomembno, vse ostalo se bo že nekako rešilo

katjushka

bozjakova  

član od: 7.12.2009

sporočila: 60

13. mar 2012 15:01

Joj,še enkrat vam hvala sem dobila kar solzne oči toliko dobrih nasvetov...Hvallllllaaaaa.

bozjakova

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

13. mar 2012 21:06

Tudi jaz sem vse 4 svoje otroke dojila in ti lahko povem, da tisto o stresu in počitku še od vsega najbolj drži. Jedla sem vedno vse, kar mi je pasalo in tudi nihče nikoli ni imel krčev. Pila sem res veliko, karkoli. Je bilo pa pri zadnjem občutno manj mleka, ker nisem počivala - 4 otroci, kmetija, delo....  Pozabi na umazano stanovanje in ostale moteče delavnike, sprosti se, uživaj neponovljiv čas z dojenčkom, počivaj, kolikor se da in bo vse teklo kot mora. Verjetno pa veš, da imajo otroci pri 3 in 6 tednih intenziven poskok v rasti in takrat nekatere lahko dojiš kar naprej, dobesedno. Na pol ure, sploh zvečer. Pa tudi to mine, saj zato smo vendar mame, na porodniški, proste in na voljo gospodu dojenčku ;-)

lesnik

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

13. mar 2012 21:23

Predvsem veliko tekočine, jaz sem pila predvsem vodo in nesladkane zeliščne čaje, pa tudi brezalkoholno pivo. Seveda čim manj stresa. Hrana pa naj bo raznolika, upoštevaj pravila zdravega prehranjevanja (karkoli že to je).

Se pa po mojem narave ne da pretentati, tako mirno in z optimizmom.

Čarli08

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

13. mar 2012 22:06

V veliko pomoč so ti lahko svetovalke za dojenje pri LLL Slovenija, ki jih lahko pokličeš in vprašaš karkoli. Njihove telefonske najdeš na tejle spletni strani: http://www.dojenje.net/.

tulka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

14. mar 2012 7:23

Najpomembnejše je, da dojiš 'na zahtevo' - ko otrok želi. Čeprav se ti di, da si 'mama duda'. Traja kakšne tri do 4 mesece, potem se ritem ustali. Ja sem trikrat tako postopala, svakinja je pa hotela uvesti red in dojila na tri ure in je mleka kmalu zmanjkalo. Pa ne poslušaj 'dobronamernih' nasvetov, kako mora imeti otrok red, da preveč dojiš, pa še kaj podobnega. Postopaj, kot ustreza tebi in dojenčku. Aja, včasih sem tudi kam morala iti (zobozdravnik, recimo), takrat sem pripravila iztisnjeno mleko, pri tretjem pa sem dajala kar prilagojeno. Dodatkov sicer nisem dajala nikoli pri nobenem. Kakor enkrat začneš, moraš skoz dodajati.

Atina

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

14. mar 2012 8:33

Čimmanj stresa in dovolj počitka. Iz lastnih izkušenj pa povem,da mi čaj za dojenje ni pomagal.

paulina d

cvetkas  

član od: 14.4.2011

sporočila: 12

15. mar 2012 21:12

bozjakova je napisal/a:

Čeprav sem že tretjič mamica,dojim to pot prvič,zato me zanima,če ima katera izkušnje s čim pospešimo nastajanje in moč mleka.Zelo se bojim,da bi prenehala dojiti,ker je to res krasen občutek,zanima me tudi kaj smem jesti,ker dobivam različne informacije.Najlepša hvala...želim vsem lep dan.

 

bozjakova

 

Pozdravljena!

Po moji izkušnji je vsekakor na prvem mestu dovolj tekočine - čaj, voda, tudi brezalkoholno pivo na drugem pa skoraj tako pomembno, da se poskusiš čim manj obremenjevat s samo količino mleka. Povsem se strinjam s povedjo več povpraševanja večja ponudba. Ko sem dojila dvojčka, sem bila na začetku zaradi zdr. težav skoraj ob mleko, a sem kljub vsemu vztrajala in smo po dveh mesecih dodajali umetno mleko samo še zvečer. Dojili smo se pa do 10 meseca. Glede prehrane bi pa rekla tako: že v nosečnosti je treba jesti čim bolj raznoliko in potem samo to nadaljevati. Nekatera živila se morda začasno ne uživa (oreščki, jagode, pomaranče in podobno) zaradi alergij in pekoče hrane, pa cimet tud ne priporočam. Drugače sem pa več ali manj kar vse jedla in ne pri prvem otroku, ne pri dvojčkih nismo imeli kakšnih posebnih težav, krčev ,... Največ potem pokažejo lastne izkušnje in udobje, ki si ga vsaka mamica in otročiček ustvarita zase. Pa nasmeh na obrazu in to je to. 

Sama si prehrane dojenčkov brez dojenja sploh ne znam predstavljat.

cvetkas

berny134  

član od: 25.9.2010

sporočila: 105

15. mar 2012 23:43

Imam dve hčerki in obe sem dojila. Prvo do enega leta, drugo leto in pol. Kot so svetovale že kulinaričke pred mano: umirjenost, počitek, ne obremenjuj se z tem prepusti vse naravnemu procesu, ženske smo naravno ustvarjene za dojenje. Večjo potrebo bo otrok imel po mleku, več ga bo popil, posledično se ga bo proizvajalo vedno več torej,da se zadosti otrokovim potrebam. Redna prehrana in počitek naj bodo stalnica. Ni večjega užitka, občutka in navezanosti na otroka in obratno kot ob dojenju. Želela bi si, da bi to lahko izkusila vsaka mamica ampak to vedno pač ni možno, zato uživaj v tem privilegiju.

berny134

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti