Slovenski pisatelji - koliko jih poznamo in beremo

jedert  

član od: 31.7.2008

sporočila: 77

26. mar 2012 18:10

Pisateljica Romana Berni je (v žanru lahkotnejšega branja) priljubljena tudi pri meni.

Situla, njena knjiga, ki jo posebej omenjaš (Zmaga srca), je nadaljevanje njene knjige Zmota, čeprav se jo najbrž lahko bere tudi samostojno. To omenim zato, ker sem po branju Zmote, ob koncu katere sem bila malo žalostna, saj bi si želela drugačnega izida, šele naknadno ugotovila, da ima knjiga nadaljevanje, v kateri se vse lepo zaokroži. V knjigi Zmota ni bilo namreč nikjer razvidno, da se zgodba nadaljuje v drugi knjigi z drugačnim naslovom.

Sicer pa mi je bila zelo všeč tudi njena Poredni dekleti, ki je humoristično obarvana in se lahko zraven tudi malo nasmeješ.

jedert

Mayisa.  

član od: 21.2.2010

sporočila: 253

27. mar 2012 13:49

Dragica Krapež ... preproste pripovedi o kmečkem življenju. Ima res krasne, življenjske -  berljive knjige. Priporočam!

Pe še Karolina Kolmanič in čudovit pisatelj Tone Partljič.



Mayisa

Sporočilo je spremenil(a) Mayisa. dne 27. 2012 13:53

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

28. mar 2012 17:42

Že kot otrok sem hodila k sosedom, ki so imeli na kupe knjig izdanih pri Mohorjevi založbi. Zelo rada sem prebirala , večinoma  kmečke povesti. Še posebej mi je bil všeč Janez Jalen in njegovi Bobri, Vozarji......

Rada imam Kersnika, Jurčiča; Tavčarja. Rada berem knjige, ki z različnih zornih kotov osvetljujejo našo zgodovino med in po 2. svetovni vojni.

 

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

5. apr 2012 21:51

Pred kratkim sem prebrala dve kriminalki Tomaza Kukovice. Virus resnice je bil povsem soliden kriminalni roman, Pokopalisce ubitih angelov pa zelo napihnjen in izumetnicen. Res pa je, da je moje dojemanje lahko pristransko, ker sem brala v tehniki hitrega branja oziroma omenjeno tehniko vadila.

mini vanili  

član od: 18.12.2011

sporočila: 7

5. apr 2012 23:51

Mene pa že od nekdaj navdušuje Cankar, lahko ga berem znova in zvona, pa  se ga kar nemorem naveličati. Kar se tiče književnosti na Slovenskih tleh, pa mi je najljubše obdobje socialnega realizma. Žal je pri meni pogosto tako, da raje posežem po "starejših" avtorjih, kot pa po sodobnih, modernih avtorjih.

Pa ena pohvala avtorici odprte teme, zdi se mi lepo, da se na vsake toliko spomnimo tudi na slovensko kulturo in z tem na slovensko književnost. Vidim da imamo kulinaričke lepe bralne navade, ne samo na področju kulinarike ampak tudi širje :)

Veliko bralnih užitkov!

 

mini vanili

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

6. apr 2012 9:44

Že od malih nog sem zasvojena s knjigami in branjem. Brez knjige ne grem nikamor, vedno jih vtikam v torbice, nahrbtnike, pod pazduho..., čeprav velikokrat vem, da ne bom mogla prebrati niti vrstice. Ampak občutek je pa tako fajn . Berem vse, kar mi pride pod roke, res pa je, da knjigo, ki me ne pritegne, odložim brez slabe vesti. Tudi slovenske avtorje imam zelo rada. Iz otroštva so nepozabni  Bevk, Suhodolčan, Ela Peroci, Vandot pa Branka Jurca..., zdaj pa posegam po vseh avtorjih, tudi čisto neznanih. Rada imam Sanjo Rozman, Deso, Marinko Fritz Kunc, Kolmaničevo, Igorja Karlovška (pravkar berem njegovo knjigo Matej), Demšarja naravnost obožujem , pa Flisarja pa Miro Mihelič - pa še bi lahko naštevala, vendar bi bil seznam čisto predolg. Kljub vsej hvali pa tudi mene Vojnovičevi Čefurji niso pritegnili. Od biografij mi je bila všeč The Beatles, Tito in jaz od Alenke Pinterič pa Bibičeve Spominjarije, pri poeziji pa je Tone Pavček itak na vrhu seznama.

Pred nami je podaljšan vikend, ki bo zgleda bolj aprilsko muhast, bo pa ravno pravšnji za uživanje ob dobri knjigi. Želim vam prav to.

neny111

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

10. jun 2013 19:13

Ker trenutno berem slovenskega avtorja, bom nadaljevala v tej temi. Zdaj se trudim s kratkimi zgodbami Prežihovega Voranca z naslovom Dekle z mandolino. Težko branje je, saj so vse zgodbe polne smrti, klanja, alkoholizma, revščine, bede, norosti. Kljub temu pa so zanimive zgodbe, samo počasi se bere.

Za bolj lahkotno branje pa imam pri roki Na konici noža (Saša Veronik), ki je kuharska knjiga, a ne tipična kuharska knjiga. 

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

Nomen  

član od: 13.3.2012

sporočila: 135

10. jun 2013 20:37

Pri nas doma se (moja ocena, tako da jo lahko označite kot subjektivno) v povprečju prebere kar precej knjig. Nekaj za prosti čas, nekaj po službeni oz. šolski dolžnosti ... Zadnjič sem tako čisto slučajno najmlajši "sunil" Tajno društvo PGC. Kakšen slog! Kakšen jezik! Koliko smeha! Knjigo sem imel po kakšnih 25 letih ponovno v rokah in sem jo na dušek prebral! Vprašanje, ki verjetno ne sodi v to temo: Kaj berejo vaši otroci?

 

Pa še, da se vrnemo nazaj k tematiki, meni je bila Jugoslavija, moja dežela veliko boljša od Čefurjega rausa. Sicer pa zelo rad posežem tako po stari slovenski klasiki (predvsem Cankar, Bevk, Prežihov Voranc) kot po sodobnih avtorjih. Zadnje čase sistematično primerjam pisanje dveh zamejcev - Rebule in Pahorja. Rezultate sporočim ;)

Nomen

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

10. jun 2013 22:24

Brina Svit, zelo svojevrsten literat, taka malo lucidna in fatalna branja, v njej je veliko kulturnice, Henry Millerja, čutnosti in Francije ;) Eto, pa sem jo opisala :)

terakota

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

11. jun 2013 14:22

Sicer zaradi študijskih potreb, a vseeno zelo berljiv zgodovinski roman, umeščen v pozni srednji vek - France Bevk, Človek proti človeku. :)

fleur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti