Otok kaprije

giga 33  

član od: 29.1.2009

sporočila: 46

tema odprta - 25. feb 2012 17:47 | ogledi: 29.449 | odgovori: 9

Lep pozdrav. Začela sem poizvedovati o destinacijah za letošnji dopust in naletela na otok Kaprije. Lepo bi prosila za kakršnekoli informacije iz prve roke o morju, naravi....Najlepša hvala vsem ki si boste vzeli čas zame



giga 33

Temo je spremenil(a) giga 33 dne 25. feb 2012 19:10

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

25. feb 2012 19:49

Kaprije poznam bolj od daleč, saj hodimo na dopust na sosednji otok, Žirje, ampak nekaj pa vseeno vem. :)

Prva stvar, ki jo moraš sprejeti, če greš na Kapirje je, da tja ne moreš in ne smeš z avtom. Ceste imajo sicer asfaltirane (ne vem, če povsod, v pristanišču gotovo), a le za kolesarje in tovornjaček, ki odvaža smeti.

To torej pomeni, da morate avto pustiti v Šibeniku in vse stvari ročno (v nahrbtnikih itd.) nesti na ladjo, potem pa še do stanovanja.

Otok ni velik in se ga da z lahkoto prehoditi, je pa kolikor toliko hribovit, kar pomeni da moraš, seveda, če stanuješ v hiški nekje na hribu, do morja, trgovine, gostilne... hoditi peš.

Kar se tiče zabave itd. Ti otoki niso preveč turistični (v smislu trampolinov, mini golfa, zabave vsak večer), so pa čudoviti za preživljanje mirnega dopusta. Kako je z oskrbo trgovine ne vem, pri nas (na Žirju) je bolj tako tako - zelenjavo in sadje dobiš včasih, meso je samo zmrznjeno, mleko in jogurti načeloma so, sladoled včasih, kruh dobiš vsak dan (ampak ga lahko ob vikendih tudi zmanjka, tako da moraš malo vnaprej načrtovati zadevo). Vendar še enkrat poudarjam, da ne vem, kako je na Kapirjah. Ampak tudi če je trgovina bolj slabo založena, se še vedno lahko zjutraj usedeš na ladjo, greš v Šibenik po nakupih in se z dopoldansko (ali popoldansko) vrneš nazaj. Greste pa lahko tudi v Šibenik na eno(ali pol)dnevni izlet - recimo pogledat katedralo ali kaj takega in zraven še kupite stvari.

Gostilna mislim, da je, če se ne motim, celo picerija. Kakšen bife je tudi skoraj gotovo. Kako je z zdravnikom, ne vem. Pri nas je na otoku medicinska sestra, mislim, da dvakrat na teden pride tudi zdravnik. Če slučajno pride do kakšnih hujših stvari, pa te pride iskat policijski čoln.

Morje je na otokih tam okrog zelo čisto, na Kapirjah je tam, kjer pristaja ladja, pesek (ali pa mivka, nisem prepričana - pač morje je tako sinje modro :)), a zna biti precej mrzlo. Sicer je odvisno od leta, kdaj je bolj, kdaj je manj, a definitivno ni tako toplo, da bi se noter namakal 3 ure. Je pa super za ohladit, če je vroče poletje.

Plaže so, vsaj kolikor se vidi z ladje, kamnite. Kjer morje ni "očiščeno", je precej ježkov, ampak verjetno jih domačini odstanjujejo, da imajo gostje manj problemov.

Glede vremena težko rečem (bom govorila o naših izkušnjah na Žirju). Lahko je zelo vroče, lahko pa tudi pada dež (čeprav to je bolj izjema kot pravilo - smo bili lani na dopustu ravno takrat, ko je prvič po pol leta padal dež in to 3 dni skupaj). Vročino se sorazmerno lahko prenaša ker ves čas malo piha (vsaj pri nas), zna biti pa veter včasih tudi malo premočen (v zadnjih dveh letih smo imeli take izkušnje - tako da smo bili ob večerih skoraj v bundah).

Narava je taka kot povsod tam okrog - borovje, zapuščena polja, oljke, kamni. Nič posebnega, a je čisto.

Če imate čoln, zna biti stvar zelo zanimiva, saj greste lahko pogledat na sosednje otoke, poleti imajo celo neko "turnejo" po otokih, ko na vsakem otoku eno soboto priredijo zabavo, imajo tekme v balinanju, živo glasbo, pečejo pleskavice itd., tako da mogoče naletite celo na kaj takega.

Če ste torej bolj nezahtevni, kar se tiče udobja (tukaj ne greš na dobust v hotel, kjer ti vse skuhajo itd.) oz. ne pogrešate tega, da greste zvečer "v mesto" in si želite lepega morja ter miru, potem bi znale biti Kapirje pravi kraj za vas.

Če imate raje, da se na dopustu, kdaj tudi malo "zrihtate" in greste na kakšno zabavo, pa tega verjetno ne boste doživeli.

 

Še enkrat poudarjam, da ne vem, kako točno je na Kaprijah, a upam, da sem vseeno malo pomagala.

fleur

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

26. feb 2012 13:37

Mi smo bili v zadnjih 5 letih 4x na Kaprijah, kjer smo bili vedno zelo zadovoljni.

Torej, avto seveda pustiš v Šibeniku: avto parkiraš pri trajektu ter preložiš vso prtljago na trajekt, ki vedno že nekaj ur prej stoji na svojem mestu. Nato avto preparkiraš na parkirišče, v luki je parkiranje drago, imaš pa parkirišča kjer je tarifa določena na dan in in ne na uro. To ti bodo tvoji gostitelji sigurno znali povedati.

Nas so potem na Kaprijah vedno pričakali s čolnom ter nam vso prtljago prepeljali do apartmaja, sicer pa turistom pomagajo pri prtjagi tudi s samokolnicami ter vozički.

Mi smo vedno imeli s seboj 2 kolesa, saj otok ni tako zelo majhen, da bi vse prehodil oz. smo kaj skočili v trgovino iskat, pa otroka sta se zvečer vozila v vas, je pa res, da smo imeli apartma ob morju in ne na hribu.

Trgovina je zelo dobro založena in dobiš praktično vse oz. imajo dostavo vsak dan, in če česa nimajo, na željo tudi nabavijo. Je pa res, da so cene nekoliko višje, otok pač.

Vreme je izredno stabilno, mi nikoli nismo doživeli večjega dežja, kvečjemu kakšno posamezno ploho. Menda so predvsem Kaprije znane po izredno majhni količini padavin, manj kot 500 l na leto.

Voda je čista, topla,.... Mi nikoli nismo hodili kamorkoli s čolnom.

Zvečer greš v vas, kjer se zbirajo domačini in turisti, je kar nekaj gostiln: ribja restavracija, gostilne, picerija ter nekaj manjših lokalčkov.

 

Pa še apartma, kjer smo bili....

http://www.villa-ana-adriatic.com/

 

Če te zanima še kaj, povprašaj

 

lp, Simona

Pavlika  

član od: 12.1.2006

sporočila: 45

27. feb 2012 7:36

O,kako lepo.Kako dolgo se pa voziš s trajektom?Pa okolica je primerna za vožnjo z otroškim vozičkom?

 

Pavlika

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

27. feb 2012 16:37

Mislim, da je s trajektom kakšno uro. Glede drugega pa žal ne vem. 

fleur

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

27. feb 2012 16:48

Na otok vozi trajekt cca 1,5h ter pa hidrogliser cca 50 min.

Vožnja do otoka se nam nikoli ni vlekla (potovali smo v glavnem s trajektom), saj je okolica (večji in manjši otoki) čudovita za opazovanje.

Naselje Kaprije na otoku je večji zaliv, vaško središče ter pot je asfaltirana ter primerna za vozičke. Kljub temu, da naselje ni veliko,  pa se da narediti kar lep večerni sprehod.

 

Apartma, kjer smo bili mi, je ob vhodu v zaliv. Vsaka hiša ima praktično svojo plažo, na razpolago smo imeli ležalke, velike senčnike.... Je pa sigurno drugače, če si stacioniran v vasi, ob luki oz. na vrhu vasi. 

 

Simona

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

27. feb 2012 17:32

A ni manj kot 1,5h?

Sicer se res ne spomnim, ker vsako leto sproti pozabim, pa čeprav se vozimo tam mimo skoraj vsako leto že kakšnih 8 let.

S hidrogliserjem je pa tako, da včasih vozi, včasih ne (no, ponavadi vozi :D), odvisno, če se kaj pokvari ali pa če se lastniki menjajo. :) :)

fleur

barbara_s  

član od: 21.3.2008

sporočila: 50

27. feb 2012 23:33

Napisala si, da je (vsaj en) otrok v vozičku. Mi smo bili na Kaprijah, ko je bila mala stara leto in pol - torej je ravno dobro hodila. Meni se za tako starega otroka otok ni zdel preveč primeren: za plavanje so same težave z dostopom do vode (sijajno za družine, kjer so otroci že tako veliki, da skačejo v vodo; jako zakomplicirano, kadar očeš namontirat tisti čudež od fredovega obroča...), neke plaže, kjer bi otroka "spustil" in se ne bal, da ti odleti po kamenjih pa tudi nismo našli - razen v pristanišču, kjer je bila voda čudno mrzla in "pristaniška". 

 

Tako da: odvisno, kaj hočeš. Jaz imam na Kaprije zelo lepe spomine, ampak zaradi čisto drugih stvari - na družinski dopust z majhnim otrokom pa tja ne bi šla. Dopuščam pa seveda možost, da najlepše in najbolj otrokom prijazne plaže nismo odkrili (je bilo fuuuuul vroče in z otrokom šetat po otoku... hm, smo se odpovedali ;) )

barbara_s

paulinne  

član od: 15.9.2009

sporočila: 78

2. mar 2012 17:56

Kaprije so majhen otok s krasno klimo. Dež je v poletnih mesecih zelo redek, ob obali v zalivu stalno pihlja vetrček (tudi podnevi).
Morda je res malo manj primeren za otroke v vozičkih. Najstniki pa z užitkom preizskušajo različne skoke s pomolov (skoraj vsaka hiša ima svojega), se potapljajo in ogledujejo leščurje. Slednje se samo opazuje - so zaščiteni.

 

Fotografije otoka pa so v albumu:

 http://www.kulinarika.net/uporabniki/enalbum.asp?ID=114


paulinne, tudi z žigosanimi znamkami smo lahko dobrodelni

Sporočilo je spremenil(a) paulinne dne 04. 2012 09:20

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

5. mar 2014 9:18

Evo mi letos potujemo na Žirje. Vsaka informacije je dobrodošla.. in za vsako informacijo hvala :)

testeninca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti