Dobra klasična potica

Dada  

član od: 13.10.2003

sporočila: 165

tema odprta - 25. dec 2003 8:45 | ogledi: 2.001 | odgovori: 1

Pred novim letom bi rada pripravila dobro, staro, klasično potico. Do sedaj sem nekako pripravljala le mrzle potice, ki so tudi zelo dobre in se dolgo ohranijo sveže.

Darja

Darja Jensterle

Taia  

član od: 2.11.2002

sporočila: 473

25. dec 2003 18:39

Testo: 80 dag moke 4 jajca 2 žlici kisle smetane rum limonina lupina 2 vanilina sladkorja sol 5 dag kvasa cca 2 dcl mleka + cca 10 dag margarine 2 žlici sladkorja Vse sestavine morajo biti tople. Mleko in maslo skupaj segreješ, vendar ne preveč. V malo mlačnega mleka daš kvas, ki mu dodaš žličko sladkorja. Streseš moko v večjo posodo, na sredi narediš jamico in dodaš vse zgoraj naštete sestavine. Testo je treba "kolfati" in ne gnesti. Tudi ne sme biti trdo testo. Ko je testo narejeno, ga pusti 2x vzhajati, nato razvaljaj na pol prsta debelo. Namažeš z orehovim nadevom. OREHOV NADEV: 80 dag mletih orehov preostala kisla smetana (od testa) sladkor po okusu 2 vanilina sladkorja rum kakav za barvo mleko in margarina, ki ju dobro segreješ, da s tem opariš orehe (količina je po občutku - orehov nadev ne sme biti presuh, niti ne voden) limonina lupina Ko zviješ potico (mimogrede, vse te količine zadostujejo za pekač v velikosti 30 x 40 cm), jo daš v naoljen pekač, pustiš vzhajati in jo daš v vročo pečico, segreto na 175-180 stopinj C in pečeš 1 uro. Ko se ohladi, jo streseš iz pekača in pustiš čez noč. Naslednji dan jo potreseš z mletim sladkorjem in razrežeš! Dober tek! Martina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti