Pravni nasvet-avtorsko delo

španga  

član od: 8.2.2009

sporočila: 23

tema odprta - 24. feb 2012 8:44 | ogledi: 6.844 | odgovori: 5

Pozdravljeni!

Prijateljici sem narisala ilustracije za njen roman. Vsebinsko in oblikovno so bile prepuščene popolnoma meni. Ona je določila le okvirno število ilustracij (zaradi obsega romana in stroškov reprodukcije).
Vanje sem vložila ogromno dela in vnesla polno idej, ki v romanu niso omenjene/opisane.
Plačala mi je simbolično vsoto (ki jo lahko po potrebi tudi vrnem, ker predaja še ni stekla).

Zanima me, kako je z avtorskimi pravicami? Kaj smem jaz narediti s temi ilustracijami in kaj ona?
Ilustracije so širše zastavljene in bi jih rada razvila še naprej, jih uporabila drugje, za drug namen in medij, hkrati pa njene pravice omejila na uporabo izključno za tiskano izdajo tega romana.

Kaj mi je storiti? Kakšne so moje možnosti? Lahko to rešim z internim (samo med nama) pisnim dogovorom, ki ga prijateljica podpiše (če ga bo seveda hotela). Vse poteka izključno na bazi pogovora in prijateljskih odnosov, vendar ne bi rada zaostrila situacije z nepravilnim ravnanjem in predvsem ne bi rada okrnila svojih možnosti za nadaljni razvoj tega dela.

Hvala za nasvet in lep pozdrav

 

španga

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. feb 2012 8:49

http://www.artservis.org/prirocnik/faq.asp

Pobrskaj tule, verjetno boš kaj našla na temo, ki te zanima. Popolnoma prav je, da s prijateljico te zadeve uredita zdaj, v miru, da ne bo potem kakih nepredvidenih zapletov, ki jih nobena od vaju noče.

 

Pa veliko sreče!

 

 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. feb 2012 9:20

Te ilustracije so tvoje avtorsko delo. Vsako tako delo ima svojo ceno, vendar sta se vidve odločili za neko simbolično vsoto, če sem prav razumela. Seveda zahtevaj, da si v romanu tudi navedena kot avtorica iluistracij.

Da se ne piše o vloženem delu je normalno, razen če se ona v uvodni besedi tebi posebej zahvali (sploh pri ameriških avtorjih je v navadi, da se zahvaljujejo staršem, prijateljem, otrokom ....).

 

Ne glede na prijateljstvo sklenita pisno pogodbo o vsem. Čisti računi, dobri prijatelji.

Lahko pa se o vsem pozanimaš na avtorski agenciji, tam ti bodo dali najbo verodostojne pogovore.

 

 

 

 

mamamia

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

24. feb 2012 9:48

Točno tako čisti računi, dobri prijatelji.

Za avtorske pravice se pozanimaj točno in čimprej. In tudi naredita pogodbo, ne samo  ustno, temveč v pisni obliki. Torej  avtorsko pogodbo in pogodbo, v kateri se točno dorečejo vajine obveznosti in pravice. To je še posebej pomembno, zlasti, ker si navedla, da želiš te ilustracije razvijati naprej. Ker v nasprotnem primeru, da na knjigi nisi navedena kot ilustratorka, dogovor je ustni, lahko kdaj "izpade", kot, da si si ti "sposodila" njene ilustracije in jih razvilala naprej.

moj svet

španga  

član od: 8.2.2009

sporočila: 23

24. feb 2012 13:11

Najlepša hvala za nasvete.

Imate prav, čisti računi, dobri prijatelji:)-sploh v današnjem svetu:)

španga

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

24. feb 2012 18:14

S tem, ko si naredila ilustracije za knjigo, si njihovo uporabo v knjigi naročniku tudi prodala (za honorar, za katerega sta se dogovorili ). Znesek naj bo natančno naveden v pogodbi. Ponavadi originalne ilustracije ostanejo avtorjeva last, razen če se z naročnikom kako drugače ne dogovorita.Naročnik lahko, če želita oba, seveda odkupi originale ilustracij, ki so potem njegova last (lahko jih trži naprej, uporabi za kako drugo tiskovino ....) - to pač posebej opredelita v pogodbi. Avtorstvo tvojega dela pa mora biti na končnem izdelku seveda napisano, to vama je verjetno samoumevno. Pametno je v pogodbi opredeliti tudi, kaj se zgodi, če založnik knjigo ponatisne - ali pripadajo avtorju ilustracij tudi v primeru ponatisa procenti od prodaje in koliko. Prav tako je pametno opredeliti ali se lahko ilustracije (za to ceno) uporabijo samo pri tisku te knjige ali se jih bo (za isto ceno ali z doplačilom) lahko uporabilo tudi za druge tiskovine, kot so razglednice, plakati za promocijo knjige ... Pa seveda se opredeli ali ti avoje avtorsko delo prodaš "enkrat za vselej" ali pa za "določen čas" (to bi glede na natančnejši dogovor v pogodbi pomenilo, da recimo, za čas npr. dveh let prepustiš uporabo tvoje slike naročniku in je v tem času ne smeš prodajati drugim strankam - dam zgolj kot primer)
Vse to je pametno premisliti, doreči in potem spisati pogodbo, kjer bodo vsi detajli določeni - v izogib kasnejšim nejasnostim ali sporom.

Na tej strani imaš tudi primer avtorske pogodbe:

http://www.artservis.org/prirocnik/avtorska.htm

 

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti