Iščem službo

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

16. nov 2012 7:58

rimljanka je napisal/a:

No, ZAČETNICA; tvoja trditev pa ne drži 100%, verjemi.

Sicer pa, saj nsiem rekla, da naj nekdo išče službo nekje daleč (če je Celje res daleč od Ljubljane) od doma, samo napisala sem, da je vredno poskusiti.



rimljanka

 

No, tudi nisem napisala, da 100% drži kajne?

 

Dejansko sem se vsak dan vozila v Ljubljano (165 km v eno smer), v času pred zategovanjem pasov, ko sem še dobila potne stroške, ki so zadoščali porabi mojega starega avtomobila. Ko so mi potne stroške znižali na polovico in bi za prihod v službo morala porabiti doberšnji del moje plače, sem se odločila, da službo zamenjam (takrat se je še to dalo v mojem primeru). Nekateri niso imeli te možnosti in se še vedno vozijo. Tudi na svoje stroške. In ja, ta trditev ne drži 100%.

Začetnica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. nov 2012 9:09

Razdaljo poznam, ker se vozim na njeni relaciji, Mogoče je, da moj števec za kilometre ne dela v redu. Nepomembno je, kaj piše v predpisu, bistveno je plačilo, ki ga je prejamala.  Pri 2km je mogoče prihajati na delo peš.

Moja mama je delala v javni upravi, ki pa je bistveno bolj oddaljena in ni dobivala nadosmetila in se je ves čas razbrurjala.

Nisem napisala kilometrina, ampak nadomestilo, ker sem prib tem natančna.

Ker dejnasko ni stroškov s prevozom in ne stroškov z malico, ker dobijo denar, drugje pa malico, to nakazilo poveča priliv, ki ga v času solskih počitnic ni. Modrovanje o tem, ali imajo učitevlji počitnice ali dopust, je sprenevedanje.

Vprašanje je, kdo preverja oddaljenost, ker je znano, da pri konrtrolah to ne drži.

V gsospodarstvu ime delavecpravico, da izrabi dopust en sam dan po lastni izvbiri, kar je bistveno manj kot 2 dni.

Ljudje pogosto povejo plačo, skupaj z nadosmetili in prehrano, kar pa ni plača. čes ploh kdo pove, koliko ima plače.

Če ljudem vzamejo nadomestilo za prevoz, ki je za delodajalca velik strošek, to pomeni bistveno znižanje socialne varnosti, če računamo, da je pri nas javni prevoz nekaj drugegakot v drigih državah.

Zato delovadajci običajno dajo prednost tistim z manjšimi stroški, glede na ponudbo kadra pa je to razumljivo.

 

Več let sem delala tudi na področju  nadosmetil za prevoz, kjer smo razdalje tudi preverajlo ter tudi ocenjevali smotrnost in vem, da so bili pravilniki nezakoniti in da se še slabša. Delavaci so prejeli manj nadomstila kot jim pripada. V spominu mi je ostala delavka, ki je delala na najpreprostejših delih, ki je prejamala nadomestilo za prevoz, ki je bilo enkrat večje od plače. Kadra je bilo dovolj, za odpuščanje pa to ne more biti razlog, O goljufijah ne bi, kontrola pa ni bila zaman. Problem lažnega prikazovanje razdalj je bil večkrat izpostavljen tudi za državne organe, kjer so preverjali.

Lahko pričakujemo, da se bodo nadomestila ukinila, ker se dejansko  že znižujejo, to bi lahko bolje povedal kdo drug.

V inetersu delodajalca je, da ima delavce, ki nimajo potnih stroškov, delacev pa ima interes, da se mu povrne čimvečp stroškov.

Višina nadomestil za prevoz so navedena  in podjetniških pogodbah, ter tudi v indovidualni.

Če podšisujete pogodbo, naj vas ne bo sram vprašati, kako je s prevozom.

 

 

 

F r i n a

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. nov 2012 10:40

A je d.d. gospodrstvo? Ker jaz lahko dva tedna skupaj izrabim po lastni izbiri, ne le enega dneva. Tako da to mi ni čisto jasno. Ali je to odvisno tudi od internih aktov posamezne d.d. ali d.o.o?

 

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. nov 2012 10:46

frina je napisal/a:

 Modrovanje o tem, ali imajo učitevlji počitnice ali dopust, je sprenevedanje.

Sprenevedaš se ti, zaposleni v šolstvu iammo dopust, ne počitnic, če ne verjameš moji dikciji, lahko preveriš v ustreznih aktih!

rimljanka

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

16. nov 2012 10:54

mamamia je napisal/a:

A je d.d. gospodrstvo? Ker jaz lahko dva tedna skupaj izrabim po lastni izbiri, ne le enega dneva. Tako da to mi ni čisto jasno. Ali je to odvisno tudi od internih aktov posamezne d.d. ali d.o.o?
mamamia

 

Načeloma to, o le enem dnevu dopusta, ki ga lahko zaposleni izrabi po lastni presoji, velja tudi za vas. To določa Zakon o delovnih razmerjih (165. člen, 3. točka). Dejstvo pa je, da se tega marsikje ne držijo in se delavec sam odloča o izrabi dopusta, seveda v dogovoru z delodajalcem.

Uradno pa je res tako, ja.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2549#III28

 

Issi

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

16. nov 2012 10:58

Sicer ne poznam zakonodaje, ki se nanaša na izrabo dopusta v gospodarstvu, nisem pa slišala še nikogar, ki bi potožil, da sme le en dan dopusta koristiti po lastni izbiri. In ne nazadnje, saj nimajo vse firme kolektivnih dopustov in v takih primerih so dopusti itak stvar dogovora in usklajevanja želja in možnosti.

 

rrr

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

16. nov 2012 11:32

Tudi jaz menim, da je se delodajalci čedalje bolj izogibajo delavcem, ki se vozijo od daleč. Seveda to ni glavni kriterij po katerem izbirajo, koga bodo zaposlili, pa vendar...

Moje mnenje med drugim temelji tudi na izkušnjah iz bivše službe, kjer sem pregledovala tudi prispele prijave na razpisana delovna mesta. Tisti, ki so bili iz oddaljenih krajev, so (po navodilih direktorja) prišli v ožji izbor le z res dobrimi referencami. 

Poleg tega poznam veliko ljudi, ki se vozijo v prestolnico na delo in v gospodarstvu imajo le redki povrnjene celotne potne stroške. Na to pač pristanejo, ker druge izbire pogosto nimajo. Aja, verjetno ni nepomemben podatek, da povezava z javnim prevozom (tudi železniškim, na podlagi katerega delodajalci večinoma obračunavajo potne stroške) sicer obstaja, je pa tako slaba (pogostost, trajanje vožnje), da se večina pač vozi z avtomobili. Seveda ni redkost skupna vožnja, vendar vsi te možnosti (zaradi različnih delavnikov) pač nimajo.

Aja, pa jaz sem imela potne stroške povrnjene v celoti (oz. v najvišjem možnem znesku), toda "na račun" plače. Pri pogajanjih za višino slednje, mi je delodajalec jasno povedal, kakšen je najvišji znesek, od katerega je pripravljen plačati prispevke, jaz pa, kateri je najnižji za katerega sem pripravljena delati. In sva prišla skupaj le z najvišjimi potnimi stroški in nadomestilom za malico. Pa vem, da nisem edina, pri kateri sta višina malice in prevoza korektiv za višino plače. To seveda ni prav, ampak pogosto druge izbire pač ni (ali pa so vse še slabše).

 

roža

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. nov 2012 14:22

Če sem prav slišala sinoči na oddaji Pogledi Slovenije, ko sem malo "šaltala" programe, je en delodajalec zatrjeval, da je Slovenija edina država v EU, kjer se delavcem še izplačuje prevoz in malica.
Če bi bila jaz še aktivna, bi mi bilo čisto vseeno, če tega ne bi dobivala, le da bi bila plača tako visoka, da mi ne bi bil problem iti na kosilo in se pripeljati od koder že. Je vseeno iz katerega žepa vzameš, le da imaš kaj vzeti, ne?

 

naor

katka85  

član od: 26.7.2011

sporočila: 73

16. nov 2012 14:34

@frina: mogoče pa je ta kolegica kakšen drug naslov prijavila v službi kot naslov bivanja? Sama namreč delam v šoli, poznam tudi kako funkcionirajo druge šole, in zagotovo za 800 m ne bi smeli (in tudi ne poznam primera, kjer bi izplačevali) plačevati potnih stroškov. Poleg tega izplačane kilometrine za 800 m razdalje nima kaj pogrešati, ker bi morala biti izjemno nizka. 

Kot drugo - v šoli so za delavce dopusti. Vem, da marsikateri učitelj dejansko sicer med počitnicami ne dela nič, a s tem žališ vse tiste, ki delamo v šolstvu in dejansko koristimo zgolj toliko dni dopusta kot jih imamo - takšnih pa tudi ni malo. 

katka85

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. nov 2012 14:37

Delodajalec, ki je to trdil, bodisi nima pojma, ali pa namenoma laže, vsaj kar se prevozov na delo tiče. Je pa res, da je to v različnih državah in pri različnih skupinah delodajalcev urejeno različno, ponekod tudi preko davčnih olajšav. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti