Iščem službo

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

17. nov 2012 14:14

Ob današnjih demonstracijah sem dobila občutek, da če bi naključno izbrali 200 ljudi izmed te množice za mesta v parlamentu in vladi, bi bilo to za našo državo mnogo bolj produktivno kot kakršnikoli drugi ukrepi.

Všeč mi je vzor Islandije: http://www.rtvslo.si/svet/islandci-se-odlocajo-o-u

perpetua

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. nov 2012 17:03

Ne vem no, poleg v SLO sem delala v dveh drzavah in nikoli nisem imela placanega prevoza ali  malice ali casa, ki je bil namenjen malici. Malica je v bistvu kosilo, ki traja eno uro. Odvisno od tega, kje delas ali samo hodis v solo, moras placati tudi parkiranje. Razen ce delas kot pogodbenik, ti firma odtrga od placila davke in vse kar spada zraven. Pogodbeniki so navadno placani vec kot redno zaposleni, ker morajo placati tudi davke, ki jih redno zaposlenim plača firma. Poleg tega si slednji z raznoraznimi stroski "zmanjsajo" dohodek, tako da so davki manjsi.

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 19.nov 2012 02:33

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. nov 2012 17:53

Jaz sem tudi delala v dveh državah izven Slovenije. Plačane ure ali pol ure za malico in dodatka k plači, da bi si to malico lahko kupil, nisi dobil nikjer, to je verjetno res naš unikum (ker v bistvu naš delovni teden nima 40, pač pa 37,5 ur). Ni pa naš unikum vsaj delno povračilo za prevoz na delo, tega je pa vsaj v Evropi kar nekaj, vendar od države do države drugače. 

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. nov 2012 9:15

ursus_le je napisal/a:

 

V veliko drzavah v tujini je placa tisto kar se dobi na racun. Potem pa moras ti sam nakazat del za davcne obveznosti in kar ti ostane je tvoje.



urska

 

Evropska tradicija, ki nam je, kakorkoli obračamo, najbolj blizu, izvedbo plačila akontacij davkov in prispevkov nalaga delodajalcu.  So potem rahli odmiki gor in dol, ampak ideja je (je tule premalo prostora, da bi razložila, vsebinsko podlago za tole), da bruto zadeve poplača delodajalec

Prevoz na delo in malica je pa en srčkan umislek prejšnjega sistema (v katerem so eni baje blazno trpeli, ampak službo je imela pa večina ljudi). Namreč, tam je bila vrsta egalitarističnih štosov pri plačilu, ker je veljala idejna podmena, da je enakopravnost = enakost in potem je bila potrebna salamneska zvijačnost, da se je vendarle malo diferenciralo plačila. In ena izmed teh je  bila tudi prevoz na delo, pa malice itd.

Ampak, prevoz na delo in malice - to je tema, ki jo za temo delajo tisti, ki v bistvu ne znajo narediti toliko posla, da bi se izplačevale solidne plače. In teme o malicah in mesečnih odpirajo tisti, za katere je obupno velika verjetnost, da bi najraje plačevali minimalce, v letu-dveh pa zaprli vse skupaj, proizvodnjo nekam preselili, zemljišče pa prodali za bodočo stanovanjsko sosesko. Sicer se je v zadnjih letih večkrat zgodilo, da so tisti, ki so se šli take manevre, na koncu bankrotirali kot investitorji v nedokončano stanovanjsko sosesko.... in za sabo pustili dvakratno razdejanje.

In zaradi tega je v diskusiji o malici in mesečni predvsem potrebno gledati, kdo te teme odpira - in pogledati poslovni dosje tistega (koliko je uspešen in koliko firm je že spravil v stečaj....) in problematizirati to, da sploh še kaj govori.

Vodstva, kjer znajo delati poslov, se ne spotikajo ob malice in prevoze.

Vendelina jr.

matineja  

član od: 21.12.2008

sporočila: 45

18. nov 2012 9:51

Se strinjam z Vendelino jr.!

 

matineja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. nov 2012 0:00

Ne tako dolgo nazaj, me je v nakupovalnem centru potegnila  za rokav znanka, ki je obupno iskala službo in se je že mesec dni uvajala za delo v trgovini. Pred tem sem vložila veliko truda, da sem jo usmerila v trgovino in ne v popolnom zgrešeno prekvalifikacijo. Prosila me je, naj pregleda Pogodbo od zaposlitvi, ki je tako čudna.

V tej pogodbi, ki sem si jo kopirala, ker take perle zlepa ne bom več našla, je med drugim napisano: " Delavec ima pravico do nadomestila za prevoz na delo in z dela v višini javnega prevoza do rnad razdaljo 4 km, vendar se nadomestilu odpoveduje. Delavec ima pravico do nadomestila za malico, vendar se tej pravici odpoveduje. Delcev ima pravico do polurnega odmora za malico,vendar se tej pravici odpoveduje." S podpisom Pogodbe se je odpovedal tudi regresu, plačilu nadur, če ni bilo prodaje ( visoki normativi), pa so mu to odšteli od plače, ki je bila najnižja.

Pogodbe ni podpisala, prodajalke se kar naprej menjujejo, ta firma pa ime več prodajaln po Sloveniji. AJa, uvajanje je bilo neplačano, ker se je moral potrditi.

 

F r i n a

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. nov 2012 2:34

Tale frinin zapis je ena sama žalost in obup. Isto štorijo sem slišala iz čisto drugega vira.

 

Vanja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. nov 2012 6:06

K vsem tem perlam lahko prištejemo še celo množico prisilnih SP-jev, ki so to samo zato, ker drugače sploh ne bi dobili dela na svojem področju. Od snažilk, preko kulturnih delavcev do visokoizobraženih mladih kadrov, predvsem tam, kjer finance pritekajo pretežno  s strani države. Urna postavka ne kaj dosti višja, kot za redno zaposlene, ostale pravice jim pa itak ne grejo, pa še odpovedati jim ni treba. Ob tokratnem zategovanju pasu jih je kar nekaj ostalo brez dela. Pravzaprav delati bi še imeli kaj, le denarja za plačilo ni več.

Cila

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

19. nov 2012 12:48

Cila je napisal/a:

K vsem tem perlam lahko prištejemo še celo množico prisilnih SP-jev, ki so to samo zato, ker drugače sploh ne bi dobili dela na svojem področju. Od snažilk, preko kulturnih delavcev do visokoizobraženih mladih kadrov, predvsem tam, kjer finance pritekajo pretežno  s strani države. Urna postavka ne kaj dosti višja, kot za redno zaposlene, ostale pravice jim pa itak ne grejo, pa še odpovedati jim ni treba. Ob tokratnem zategovanju pasu jih je kar nekaj ostalo brez dela. Pravzaprav delati bi še imeli kaj, le denarja za plačilo ni več.
Cila

 

Razsežnosti problema takšnih s.p.-jev se v Sloveniji sploh še ne zavedamo. Ko bodo vsi ti ljudje porabili subvencije in se znašli v breznu neplačanih prispevkov in davkov, se bo kriza (na osebni ravni in v širšem smislu) še poglobila. Zanimivo bi bilo videti realen odstotek tistih, ki jim ta oblika prisilne samozaposlitve dejansko uspe - torej da se po nekaj letih nabere zadovoljivo število strank, da ima človek dobiček in ne izgubo ali pozitivno nulo. Po mojem je grozljivo majhen.

S temi subvencijami (in na drugi strani z izjemno zaostrenimi pogoji ostajanja na Zavodu za zaposlovanje) si država umetno niža raven brezposelnosti. Poznam veliko število (predvsem mladih) ljudi, ki so brezposelni, pa niso na zavodu, ker ne izpolnjujejo vseh pogojev, in še več takih prisilnih samostojnih podjetnikov, ki životarijo, da človeka srce boli. Ne vem, kako se bo to končalo. Če se stanje na trgu dela ne bo kmalu izboljšalo, bo res hudo. Rešitev veliko mladih vidi v selitvi v tujino, ampak kaj to pomeni za Slovenijo? Na eni strani imamo utrujene upokojence, ki jim ne pustijo v penzijo, na drugi pa visoko izobražene 30-letnike, ki ne dobijo službe, ali pa jih flancajo s podaljševanjem zaposlitve za določen čas. Kako bo tak človek dobil kredit za stanovanje?

RadaJem

tresk  

član od: 4.8.2006

sporočila: 115

19. nov 2012 18:34

RadaJem je napisal/a:
S temi subvencijami (in na drugi strani z izjemno zaostrenimi pogoji ostajanja na Zavodu za zaposlovanje) si država umetno niža raven brezposelnosti. Poznam veliko število (predvsem mladih) ljudi, ki so brezposelni, pa niso na zavodu, ker ne izpolnjujejo vseh pogojev

En od teh pogojev je tudi obvezno obiskovanje raznih izobraževanj in seminarjev, na katera ZRSZ pošilja brezposelne. V primeru, da brezposelna oseba zavrne takšno izobraževanje, ga Zavod pač briše iz svojih evidenc, vendar brezposelni posledično izgubi vse pravice, ki bi mu pripadale, če bi ostal prijavljen na Zavodu.

Zadnjič sem od ene brezposelne osebe dobila na vpogled PowerPoint predstavitev z enega od teh izobraževanj, in sicer je šlo za izobraževanje kako pravilno napisati prijavo na prosto delovno mesto ter življenjepis, pa tudi kako se obnašati na samem razgovoru (če do njega sploh pride). V redu, razumem, da nekdo res ne zna napisat ponudbe (tudi tukaj na forumu sem že zasledila vprašanj na to temo) oz. mu iz ne vem kakšnega razloga ni v interesu, da bi se potrudil in sestavil skupaj nekaj spodobnega. Nikakor pa ne morem razumeti "šlamparije", ki sem jo videla na tistih PowerPoint "slajdih".

Na koncu predstavitve je tudi primer ponudbe, kakršno bi brezposelni lahko poslal potencialnemu delodajalcu. Če sem čisto iskrena, mene je skoraj s stola vrglo - dobesedno. Ponudba je polna tipkarskih napak (v besedilu so najmanj trije zaklepaji kar tako, nisem še uspela ugotoviti zakaj), popolnoma neurejene oblike (presledki pred pikami in vejicami, tam kjer bi presledek moral biti ga ni, ipd.), kar je pa najhuje je pa v njej takšna pravopisna napaka, da bi marsikateri delodajalec takšno ponudbo vrgel v smeti in to takoj. Vsaj po mojem skromnem mnenju no... Bom kar napisala to "cvetko". Takole piše: "Vesela bom priložnosti za razgovor , kjer se Vam bi lahko osebno predstavila." (tole je dobesedni citat, tudi s presledkom pred vejico) Prav tako je ponudba sestavljena iz popolnoma enostavnih "prvošolskih" povedi v stilu: "Znam to in to." "Imam vozniški izpit B kategorije." "Aktivno govorim angleški jezik." Zdaj me pa zanima vaše mnenje - kdo od vas bi zaposlil osebo, ki bi napisala nekaj takega v ponudbo za delo?

Sama sem tudi brezposelna in iščem delo na vseh koncih in krajih, poslala sem že prek 150 ponudb in nisem še obupala. Na Zavodu nisem prijavljena, ravno zaradi pošiljanja na takšne tečaje pisanja ponudb in podobno. V redu, ne rečem, če bi šlo za neka dobra, kvalitetna izobraževanja, ki bi prinesla neko dodano vrednost brezposelnim, ampak tole je pa navadno mešanje megle. Sprašujem se tudi kje dobijo izvajalce teh izobraževanj. Mislim, da bi moral vsak, ki konča najmanj srednjo šolo obvladati vsaj pravopis. Nekdo, ki izobražuje druge, pa še sploh.

Mene bi bilo sram, da pri svoji izobrazbi ne bi znala napisati spodobne ponudbe za opravljanje dela. Ne vem no, jaz mislim, da je to neka osnova. Sram bi me bilo tudi oddati ponudbo polno tipkarskih in pravopisnih napak ter zraven napisati, da sem univerzitetno izobražena in da obvladam delo z računalnikom, kdo mi bo pa verjel? Iz tega razloga nisem prijavljena na Zavodu, ker bi se ob prvi takšni "cvetki" skregala z nekom tam in bi me pač izbrisali iz evidence. Kolegici so pa prav dobesedno rekli, da oni pač niso tam zato, da bi iskali delo (to si ga moraš sam), ampak da vodijo evidence in pošiljajo ljudi na izobraževanja.



"You learn something new every day..."

Sporočilo je spremenil(a) tresk dne 19.nov 2012 20:23

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti