Kuhanje riža

stadion  

član od: 3.4.2005

sporočila: 5

tema odprta - 21. feb 2012 21:11 | ogledi: 32.230 | odgovori: 10

Pozdravljeni,

 

s punco pogosto kuhava riž ali rižoto, čisto vedno pa imava isti problem. Riž je na koncu zelo pocast oziroma vlažen da se pocasto skupaj drži. Kadar greva jest v kitajsko občudujeva tisti riž ki ga prinesejo k mizi ko je popolnoma lep, nič pocast in predvseh suh.

Ima kdo nasvet kako se lahko naredi tak riž?

Do zdaj sva riž kuhala tako da sva ga pač dala takoj v slano vodo, ta je potem zavrela in nato sva mešala in mešala dokler ni bil skuhan, sevede sva med dolivala da se ni prijemal, ampak na koncu ko sva ugasnila štedilnik in ga odstranila, je bil riž v posodi zelo pocast in vlažen da se je lepil skupaj. Na koncu kuhanja je zato sledilo še nujno izpiranje ker je bila ta sluz ali karkoli je to ostalo na rižu. Nevem kaj je to po kuhanju ostalo, niti kako se temu reče, se je pa videlu na robu posode da si lahko kar odluščil stran.

 

Sva prišla za tem do ideje da bi riž dobro sprala z vodo, preden ga dava kuhati, pa tudi ni kaj pomagalo.
Res je z izpiranjem bila vodna zelo belo umazana, in potem zmer manj ko sva ga večkrat oprala, ampak na koncu kuhanja je bilo še vedno pocasto. 

 

Je kriv slab riž? Uporabljava Splendor riž iz Tuša. Italijansk riž.

http://spletnihram.si/2373-1527-thickbox/riz-splend

Prosiva za kak nasvet, hvala!



stadion



Temo je spremenil(a) stadion dne 21. feb 2012 21:12

Temo je spremenil(a) stadion dne 21. feb 2012 21:16

kutikula  

član od: 25.5.2008

sporočila: 37

21. feb 2012 21:42

Italijani imajo večinoma kratkozrnate riže. Ti med kuhanjem izločijo več škroba, ki v vodi nabrekne in zato dobi riž po kuhanju sluzasto oblekico. Kratkozrnat riž se tudi bolj razkuha in naraste.

V azijski kuhinji se uporablja dolgozrnati riž (izjema so kaki sushiji- tam želimo zlepljen riž). Ta riž ne izloči toliko škroba - ne rata sluzast in se ne razkuhava.

 

Iz linka ne razberem ali gre za kratko ali dolgozrnati riž, ampak sklepam, da je kratkozrnati. Poskusi kupit dolgozrnatega (cenjen je npr. basmati). Jaz ga kupujem kar v Eurospinu, je poceni in dober. Kuham pa ga v zelo malo vode, tako, da se mi proti koncu že malo smili :) . In krajši čas, ker ga še nekaj časa pražim skupaj z že predhodno popraženo zelenjavo.

 

PS: Slišala sem, da riža ni priporočljivo prat, ker zgubi na okusu.

 

Več pa bodo povedale kake bolj izkušene kuharice, jaz sem šele na začetku učenja ... :)

kutikula

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. feb 2012 21:51

stadion, jaz sem skuhala riž na veliko vode in ga odcedila. Na tak način skuham basmati riž, nikoli pa ne tistega za rižoto.

Vanja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

21. feb 2012 21:58

riža nikoli ne mešam. vedno ga prej oplaknem. za rižoto vse prepražim tudi riž in zalijem s točno določeno količino vode in nič! ne mešam. razen če želim kremasto rižoto. recimo z radičem.

 

za pusti riž. recimo za pod curry ali praženo zelenjavo z omako pa samo v veliki količini vode s soljo in nato odcedim. uporabljam tudi rdeči riž in divji, ki pa menda sploh ni riž, je pa zanimiv ;)

www.mojalbum.com/naredilaana

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

21. feb 2012 22:00

Če hočeš imeti suh riž, da se bodo zrna ločila med seboj, kupi riž, na katerem piše "parboiled". Pri tem rižu je vseeno, v koliko vode ga kuhaš (no, premalo je že ne sme biti), zrna bodo vedno ločena med seboj. Pri nas ne maramo preveč borovega  riža, ko ga torej odcedim, ga fliknem v ponev, prepražim in mu primešam košček masla.

lp

cervus

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

21. feb 2012 22:22

Se strinjam z elaphus, odkar smo probali riž "parboiled" ni več tega pronblema. Vseeno je tudi, če ga vmes lepo mešaš. Jaz ga vedno dam v razmerju skodelica riža- 3 skodelice vode, in ko voda izpari, je riž kuhan. Uporabljam pa znamke Scotti, mislim da je tudi italijanski, in je dolgozrnati.

*Alisha*

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

21. feb 2012 22:31

Tudi jaz uporabljam dolgozrnatega, in sicer Erika, tudi iz Tuša; vedno ga najprej prepražim na olivnem olju, nato pa zalijem; še nisem imel primera, da bi se mi razkuhal, če pa med kuho preveč letam naokrog, se pa včasih ...

 

Drejček

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. feb 2012 22:31

Različne vrste riža so za različne namene in se različno pripravljajo. Rižote se pripravljajo tako, da se riž skupaj z drugimi sestavinami , dokler najprej malo popraži in potem zaliva postopoma, dokler tekočina ne povre in potem znova,  in vmes občasno premeša. Pilav, jed podobna rižoti, je pa v osnovi jed, ko se riž  in ostale sestavine takoj zalijejo z vso vodo in se potem na primerni temperaturi skha do konca.

Za te namene se uporabljajo srednje in okroglzrnate vrste riža, ki lepo vpijajo okuse in se pred uporabo tudi ne splahnjujejo oziroma perejo. Ker s pranjem se izloči škrob in bi jed bila presuha.

 

Riž kot priloga za kitajske, tajske in tudi indijske jedi  pa se izpira. Tajci riž - dolgorzrnat, pretežno vrste jasmin - na cedilki tako dolgo spirajo, da je voda povsem bistra, riž se potem da v posodo in prelije s toliko vode, da je riž pokrit za kake tri cm. Dodamo nekaj kapljic olja, soli pa ne, saj so omake dovolj slane.

Riž v odkriti posodi, na srednjem ognju, kuhamo v odkriti posodi. Ko zavre in se potem na vrhu pojavijo luknjice in mehurčki, ogenj zmanjšamo na najnižjo možno stopnjo, posodo pokrijemo in pustimo, da riž vpije vso vodo. Nikakor nič ne mešamo (to počnemo le pri pripravi rižot).

 Za nekatere indijske jedi pa riž namakamo uro ali dve, ga odcedimo. Na maščobi prepražimo začimbe in dodamo odcejen riž in zalijemo z vodo  ter ga na 3/4 skuhamo. Potem ga umaknemo z ognja, pokrijemo posodo s platneno krpo in damo na to še pokrov ter pustimo, da vpije vso vodo. Tak riž je puhast, suh, odlično vpija omake, h katerim ga ponudimo, oziroma jedem.

 

Parboiled riža pa ne maram. Mi je presuh in se mi zdi, da ni tako okusen kot na primer jasminov, basmati ali kak drug riž, sploh tisti za rižote.

Doma imam vedno vsaj dve do tri različne vrste riža, za različne namene. In seveda vsako vrsto pripravljam, kot je zanjo priporočljivo oziroma za kar je namenjena.

 

Riž v kitajskih jedeh pa ni pocast zato, ker ko ga skuhajo, ga pred uporabo v jedeh najprej ohladijo, in šele potem delajo z njim naprej (pražijo, dodajajo meso in zelenjavo). Izjema je seveda riž, ki ga postrežejo kot prilogo.

 

 

 

 

 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 21. 2012 22:40

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

22. feb 2012 14:16

Jaz tudi delam tako kot Bannanna in obožujem svojo rižoto., četudi je običajno, če si jo delam samo zase samo zelenjavna.

 

syu

berny134  

član od: 25.9.2010

sporočila: 105

3. mar 2012 21:35

Jaz ga pečem v pečici in vedno uspe. Skodelica riža in dve skodelice in pol vode, pečem dokler voda ne izpari nikoli pa ga ne mešam in to je to.

berny134

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti