Breskvice

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

tema odprta - 14. feb 2012 11:18 | ogledi: 12.908 | odgovori: 15

Pozdravljeni

Že dolgo imam željo, da bi naredila breskvice, ampak vedno ko prebiram recepti in z njimi vaša mnenja, se bojim, da je to kar precej trd oreh, zato bi vas prosila za vašo pomoč. Če bi rada breskvice ponudila npr. v nedeljo, kdaj se moram lotiti že tega podviga? Kakšno testo mora biti. Si ne predstavljam eni pravijo, mehko, eno trdo...a približno kot je vzhajano, vlečeno testo? Kako je boljše delati testo z margarino ali z oljem? Moraš dolgo namakati v barvno tekočino? Zakaj oz. kdaj se morajo tudi sušiti? Zakaj nekateri izdelujejo takoj breskvice, ko omesijo testo, nekateri pustijo nekaj ur v hladilniku, nekateri pa en dan prej naredijo testo? Je res, da če si naoljiš roke preden izdeluješ breskvice ne spokajo? Od česa je odvisno, da postanejo mehki? Ko se spečejo in se ohladijo postane testo trdo? Nadev, se dela po okusu? Opazila, sem, da nekateri delajo z marmelado, nekateri brez, nekateri dajo čokolado, nekateri prah v čokoladi....Ko prebiram vse te komentarje in recepte, ne vem več, kaj naj delam. Vem, da vaja dela mojstra, tako sem tudi večkrat delala vlečeno testo in kvašeno test in sedaj delam (no sodeč po mojih najbližnjih)baje zelo dobre retaše in kifeljčke. Ne bi rada izgubila volje že pri prvi "pripravi" breskvic, zato bi res rada vašo pomoč oz. kakšne male skrivnosti imate pri izdelovanju breskvic, ki jih mimogrede obožuje tudi moj mož. Mi predlagate res kakšen večkrat vaš preizkušen recept ali pa kar kakšnega iz kulinarike?

Hvala.

bisagolf

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

14. feb 2012 11:55

jaz bi testo pripravila v petek, v soboto pa bi jih delala. Trdota testa - naj bo tako da se ti kroglica, ki jo oblikujes ne splosci prevec. Namocis jih le za sekundo, ravno toliko da se potem prilepi sladkor. Nadev naredis po okusu, podobno kot jezke. Ja, ko se ohladijo postanejo trdi oz. krhki. Zato je potrebno se tople izdolbst - jaz uporabljam mini noz in malo zlicko - z nozem izrezem "stozec", nato poglobim in oblikujem okroglino z zlicko. Na kulinariki je kar nekaj receptov. Za prvic recept razplovi (vsaj), ker jih drugace pride ogromno.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

14. feb 2012 15:58

Jaz ti glede testa ne bom nič svetovala, ker meni vedno malo popokajo. Ne čisto vse, veliko pa jih. Pa jih pečem že trideset let, po raznih receptih in nasvetih, pa so vedno majhne razpoke. Me pa to ne moti, ker je pa testo dobro, nadev pa božanski. Za nadev uporabim izdolbene drobtine (samo polovico, sicer je nadeva preveč zaradi drugih dodatkov), dodam malo ruma, malo marelične marmelade, zmehčano maslo, mlete orehe, kakšen vanilij, kakšno žlico sladkega kakava (ala Benko). Natančnih količin ne vem, ker dodajam po okusu.

Aja, izdolbem pa s tistim nožkom, ki je za izrezovanje melon, lubenic (na koncu je okrogla posodica).

Pa vedno jih izdolbem naslednji dan, ko malo "odnehajo", malo se zmehčajo.

Sicer pa pogum velja. Saj prvič jih ne boš nesla na razstavo, drugič pa morda že.

pirnica

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

14. feb 2012 16:15

Jaz breskvic sicer ne delam, ker se mi zdijo zelo zamudne, ravno zato, ker jih je treba izdolbsti še tople. Moja prijateljica pa pravi, da ji pri tem pomaga mož z enim takim svedrčkom na elektriko in gre tako hitreje.  Mogoče pa se lahko tvoj mož vključi v izdelavo in če jih ima tako rad kot praviš, si bo gotovo omislil tak svedrček.

Sweetie

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. feb 2012 17:27

Meni breskvice zelo dobro uspevajo po tem receptu:

3 cela jajca

21 dag sladkorja

1 vanili sladkor

12 žlic olja

1 žlica ruma

1/2 kg moke presejane z 1 pecilnim praškom. 

 

Preden dam peči, testo vsaj za 1 uro pustim stati v hladilniku. Zelo lepo se izdolbejo čimbolj vroče, gre kar z navadno žličko. Za nadev pa vzamem poleg drobtin pomarančni sok, rum, mlete orehe in marelično marmelado. 

Sonja

vida-lara  

član od: 30.11.2009

sporočila: 101

14. feb 2012 18:16

Jest delam po receptu s kislo smetano, ki je tukaj med recepti za breskvice in jih lahko samo priporočam.



vida-lara

Sporočilo je spremenil(a) vida-lara dne 14. 2012 18:17

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

14. feb 2012 20:45

Hvala vam za pomoč. Pozabila pa sem še vprašati, kakšno moko potrebujem. Ostro ali gladko?

 

Hvala

bisagolf

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

14. feb 2012 22:48

Imam sosedo,ki bo letos stara 80 let in breskvice peče nonstop.Ko oblikuje kroglice si vedno naolji roke (da menda ne popokajo).Vedno izdolbe hladne in to z malim špičastim nožkom.



paulina d

Sporočilo je spremenil(a) paulina d dne 15. 2012 08:43

regina  

član od: 17.9.2007

sporočila: 724

14. feb 2012 23:28

Tudi jaz izdolbem breskvice drugi dan, torej hladne, z popolnoma navadnim majhnim nožkom. Celo tako naredim, da imam pečene polovičke v pločevinasti škatli in jih potem do kraja naredim po potrebi, kolikor jih pač potrebujem.

regina

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

15. feb 2012 4:39

Delam po receptu z oljem. Uporabljam navadno belo moko (Pšernična moka tip500). Testo mora odležati nekaj ur v hladilniku - lahko tudi čez noč. Ko jih oblikujem z jušno žlico zajemam primerno količino - meni so všečraje manjše breskvice zato je primerna količina tam nekje v velikosti oreha za vsako polovičko in pa pomembno - delam z vlažnimi rokami in temu (ter dobro uležanemu testu) tudi pripisujem, da mi zelo zelo malo pokajo. V nasprotju od predhodnic dolbem še tople polovičke (se mi zdi, da so nekako bolj elastične in tudi če kakšna malo poči ne gre ravno narazen) s ćisto navadnim špičastim nožkom.

Nadev pa - podobno kot pirnica - po občutku - mora biti nekoliko vlažen - ne presuh, ker so sicer breskvice trde.

Ko barvam pa  si pripravim dve posodici - eno z rumeno - drugo z rdečo tekočino, v vsako svoj silikonski čopič - rokavice na roke in dobro pregrnjen pult ter pladenj s kuhinjsko papirnato brisačo  na katerega odlagam najprej pobarvane breskvice in nato pladenj za posladkorjene   (končane) breskvice. ter seveda krožnik s kristalnim sladkorjem. Če barvamo in nato breskvico direkt valjamo v sladkorju se nam sladkor zelo maže, če pa jo najprej malo osušimo pa ne - tu je mišljeno da pobrvamo 5-10 breskvic in jih nato povaljamo v sladkorju in nadaljujemo z barvanjem.... Niso mi všeč preveč močno pobarvane breskvice zato ne pretiravam z barvo.

Polovičke ponavadi spečem dan prej ali vsaj nekaj ur prej, da se dobro ohladijo, nato nafilam in nato barvam ter pustim na pladnju, da se čez noč osušijo, Po tem pa jih lahko spravimo tudi v škatlo in zapremo.

Po moje bi bil četrtek ali najkasneje petek pravi dan za delanje polovičk, sobota zjutraj za filanje in končno obdelavo, da se bodo do nedelje že lepo zmehčale.

Zamudno delo (na ta način je vsaka polovička 5 x v rokah)  - se pa splača, ker vse odtehta izgled in okus.

Naj ti lepo uspejo v vseh pogledih.

lep dan vsem.

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti