Goveja juha - prosim za nasvete - prvič kuham :)

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

16. feb 2012 14:34

Ko sem bila otrok, 6 - 7 let stara, seveda tudi kasneje, sem redno hodila v trgovino. Trgovino in mesnico smo imeli zelo blizu doma in meni je bilo v veselje skočit po kakšno stvar, saj so me prodajalci in mesarji že poznali in mi lepo postregli.

Hotela sem povedati, da ko sem šla po govedino za juho, ni bilo potrebno niti prosit, mesar je vsakič odrezal še košček jetrc in jih priložil k mesu. To je enostavno spadalo zraven, sploh jih ni položil na tehtnico, jetrca so enostavno spadala k mesu, ki je bilo namenjeno za kuhanje goveje juhe. Verjetno so ta jetrca doprinesla k malo lepši barvi juhe, pa spomnim se, da so bila kuhana precej prej kot meso in mi jih je mama postregla, takoj ko so bila primerna za pojest. Narezala in polila z malo čiste juhe, da ni bilo presuho.

Lepo se je spomnit, mogoče ima še katera v spominu ta običaj, seveda pa se je to dogajalo kar pol stoletja nazaj.

zeta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. feb 2012 15:08

Tega običaja, ko je mesar jetra kar avtomatsko dodal mesu za juho, se tudi jaz spomnim. Le da mi teh jeter nikoli nismo dajali v juho, smo pa dodali perutninska jetra, pa kurje ledvičke seveda.

Hja, različne navade.

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

17. feb 2012 10:39

Kolega Dromat, če daš v devet litrov vode pol kile mesa in eno kost, potem tvoja juha nikoli ne bo imela tak okus kot taščina. Zagotovo. Pol kile mesa je komaj dovolj, za dva litra vode ,saj veš, brez nič ni nič. Sicer se je o juhi na tem portalu pisalo že mnogo in tako kot je napisala ena zgoraj, vsaka kuharica ima svoj recept. In za vsako je nejna juha najboljša.

Sam nikoli ne dajem jetra v juho, sem to poskušal, pa sem ugotovil, da mi ni najbolj všeč okus po njih pa še juha dobi zelo temno barvo, kar mi tudi ni všeč. Podobno se zgodi tudi z vranico, ki je sicer kuhana izjmeno okusna; ko se je še dobila sem jo večkrat skuhal posebej in jo potem ponudil ob juhi.

No ja, da bi ravno dišave zbežale iz juhe se mi še ni zgodilo, sveda pa mi je že ušla ko nisem bil pozoren pa zato tisto kar je ostalo v loncu zato ni bilo nič manj okusno.

Moje mnenje ,ki sem ga dobil iz številnih izkušenj kuhanja juhe je, da je najvažnejša sestavina meso- pravi kos niti ni tako pomemben , bolj, kako stara je bila krava in kje je bila vzrejena. To je glavni atribut, vsi ostali dodatki so stvar okusa, a tudi z njimi ni dobro pretiravati.

hedonist

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

17. feb 2012 10:51

Imaš prav,hedonist-stara krava-zelo dobra,sladka juha.Mi zaenkrat kupujemo od kmeta.

andreja m

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

17. feb 2012 11:31

jaz kuham juho v ekonomu, obicajno kuham rebra. Za 3/4-1 kg kos vzamem 1-1,5l vode (odvisno od tega koliko je mesa, koliko kosti), dodam popeceno cebulo, 1-2 lovorjeva lista, zlicko popra v zrnu, 2-3 korenje, stebla petrsilja, 2-3 brinove jagode, 2-3 stroke cesna, sol,  vcasih dam se muskatni cvet, malo zlicko sladkorja, malo zlicko mezge. Juho ohladim in poberem skoraj vso mascobo. Zelene, zelja, kolerabe ne dodajam, ker mi okus juhe potem ni vsec.  

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

17. feb 2012 18:07

hedonist je napisal/a:

Kolega Dromat, če daš v devet litrov vode pol kile mesa in eno kost, potem tvoja juha nikoli ne bo imela tak okus kot taščina. Zagotovo. Pol kile mesa je komaj dovolj, za dva litra vode ,saj veš, brez nič ni nič. 

...

Moje mnenje ,ki sem ga dobil iz številnih izkušenj kuhanja juhe je, da je najvažnejša sestavina meso- pravi kos niti ni tako pomemben , bolj, kako stara je bila krava in kje je bila vzrejena. To je glavni atribut, vsi ostali dodatki so stvar okusa, a tudi z njimi ni dobro pretiravati.



hedonist

s0ncek*

dromat  

član od: 12.2.2012

sporočila: 11

19. feb 2012 19:03

hedonist je napisal/a:

Kolega Dromat, če daš v devet litrov vode ...
hedonist

Vode dam 6 litrov, ne devet. Iz dveh kil mesa (1/2 kg / 2lit) se kuha golaž, ne pa juha. Dodajanje količine mesa lahko sicer malo prispeva k boljši juhi, a je to meso potrebno tudi potem pojesti, kar je pri golažu veliko bolj okusno.

dromat

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

19. feb 2012 20:23

Kolega Dromat , tudi šest litrov vode in pol kile mesa ti ne bo nikoli dalo dobre juhe. Bedarija je, da količina mesa ne da dobre juhe. Seveda da, saj konec koncev kuhaš mesno juho in zelenjavno. Kakšno meso je boljše- kuhano ali v golažu bi bilo tudi za razpravo , jaz bi dejal kakor za koga. Še enkrat pa poudarjam , brez dobrega mesa ni dobre juhe in pika. Ravno danes sem kuhal govejo juho, mi je moj mesar dal čudovit kos hrbta s kostjo, krava je bila domača, ravno prav stara. Tam okrog kile ga je bilo , pa še dve kosti -rahla in mozgova. To sem dal v cca tri litre vode z dodatki zelenjave in juha je bila božanska. Povsem bistra in izjmeno okusna. Take juhe nikoli ne skuham iz mesa ,ki ga kupim v kakem trgovskem centru vsaj kar se bistrosti tiče.

Ampak to so pač moje izkušnje in moje prepričanje. Tebi ne branim, da še naprej utapljaš pol kile mesa v devet,pardon šest litrov vode in čakaš na dobro juho. Če bi se to zgodilo bi bil, verjemi- čudež.

hedonist

HejHoj  

član od: 14.2.2008

sporočila: 135

19. feb 2012 20:36

Joj, joj, pa kako ne morete nekomu pustiti, da bi bil zadovoljen z juho iz pol kile mesa, ene kosti in ustrezne zelenjave, pa čeprav na 6 litrov vode, no. Enemu je dobra juha taka, drugemu drugačna. Je to res enim tako težko dojeti? 

Koliko lepše bi bilo na svetu, če bi nekateri dojeli, da je ravno v raznolikosti čar. 

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. feb 2012 20:48

No ja, stvar okusa. Jaz vztrajam na meri kila mesa/ tri litre tekočine.  Sem že poskusila z manj mesa, prav po priporočilih tukajšnjih kuharic, pa meni ni zneslo, verjamem, da komu drugemu pa. Jaz tudi ribjo juho skuham iz dveh glav, malo korenja, zelene itd, pa je čisto v redu. Za kameno juho smo pa vsi slišali, če je nismo že poskusili. Upam, da ne bo to naša vsakodnevna dijeta.

Meso iz juhe je res potrebno pojesti, jaz ga zadnje čase pripravim v mesni solati, poleti, ko je dosti jedcev pa naredim  http://www.kulinarika.net/recepti/6614/predjedi/prazoli

Vsako leto vzamem nekaj orjaških kokoši od njihove morilke iz  (saj nobeden ne bo verjel, ampak gospa je čisto zares iz Davče). Iz hrbtov, nog drobovine  in podobnega skuham juho, jaz kokoševe ne maram zato mi jo še toplo odnesejo tisti, ki jo cenijo.

Iz bolj dopadljivih kosov pa v dolgotrajnih postopkih varim kokoš v belem ali črnem vinu ali kak zelo kolonjalni curry.

In potem je pa že  poletje, pa jemo samo solate pa hladno piško z limono (pošljem recept ko se vreme unese), pa pomidore tako in drugače, šparglji, sardoni in potem še artičoke so šle že mimo, ta lepša leta pa še ne.

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti